Еврошампионка ще преподава бокс на деца в риск

Общество
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 12/12/2016 16:40
Еврошампионка ще преподава бокс на деца в риск

Европейската шампионка по бокс Деница Елисеева изяви желание да води тренировки по любимия си спорт на деца и младежи в риск.

 

Националката бе гост на 26-ото издание на националния шампионат, който събра над 400 малчугани от 32 социални институции, домове за деца в риск и центрове за настаняване от семеен тип в цялата страна в зала „Арена Армеец” в София.

 

Надпреварата бе организирана от Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи (БСФДЛРГ) под мотото "Спортът достъпен за всички деца", а подрастващите се състезаваха в 6 спорта: лека атлетика, бадминтон, тенис на маса, баскетбол – 3 на 3, таекуондо и мини футбол.

 

Елисеева се включи в награждаването на победителите в отделните дисциплини, а след това помоли организаторите да помислят в кой дом в столицата може да ходи и да учи малките на бокс. Самата церемония започна с 1-минутно мълчание в памет на загиналите в трагедията в Хитрино.

 

В турнирите на отделните дисциплини участваха момчета и момичета от  клубовете "Широко сърце" и  от домовете за деца лишени от родителски грижи, ЦНСТ, СУПЦ и ВУИ в страната, на възраст между 12 и 18 години. Инициативата премина в духа на феърплея, а участниците бяха страшно щастливи, че са в толкова голяма зала и могат да спортуват на топло. Някои от момчетата и момичетата пък не се задоволиха само с една дисциплина, а участваха в повече, като дори успяха да се наредят сред медалистите в повечето от един спорт.

 

Освен Деница много положителни емоции на малчуганите донесе и друга европейска шампионка – участничката ни на олимпиадата в Рио де Жанейро Станимира Петрова. Двете боксьорки беха много търсени от малките за снимки и автографи.

 

Децата от домовете получиха много подаръци, сред които и спортна екипировка, освен купите и медалите. 

 

Сред официалните гости бяха още Татяна Георгиева - председател на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта към Столичен общински съвет, Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Валентин Заяков – съветник на министъра на младежта и спорта и други. Всички те поздравиха присъстващите и отличиха с много награди, медали и купи най-добрите в състезанията.

 

Специално приветствие към участниците отправи Анатоли Илиев - председател на БСФДЛРГ, която обяви и комплексните победители: шампион е ЦНСТ 2003 Велико Търново, следван от домовете в Ракитово и Дупница. На всички техни представители Спортно училище „Васил Левски“ дари спортна екипировка - над 190 комплекта. Освен това Столична община се беше погрижила да осигури за призьорите допълнително 112 награди, сред които пуловери, раници, спортни екипи и др.

 

Специален трофей бе връчен на Мартина Йорданова от SOS Габрово, която е най-добре представилата се в спорта през 2016 г. Спортист №1 участва в турнирите по лека атлетика и баскетбол в „Арена Армеец” и сподели специално за Viasport.bg, че не е очаквала да спечели голямата награда и за това много й се радва.


Станимира Петрова (вляво) зарадва децата на награждаването и им раздаде много автографи.

 

По време на турнира се състоя и конференция на ръководителите на отборите и на преподавателите в домовете и институциите за деца в риск. На нея председателят на БСФДЛРГ Анатоли Илиев запозна присъстващите с дейността и непосредствените бъдещи задачи на федерацията. Стана ясно, че за 12 години повече от 5000 деца и младежи в риск са се включили в различните спортни активности, организирани от федерацията.

 

Тази година са се състояли 6 регионални и два национални турнира. И още: през 2016 г. децата в риск записани в спортни училища са били 72, а сред възпитаниците на домовете вече има национални състезатели. За по-голяма оперативност и по предложения от регионални центрове се планира създаването на клубове по места, които ще активизират още повече дейността на федерацията.

 

Ето и шампионите от днешните турнири:

 

ТАEКУОНДО

До 15 г. момчета: Сашо Методиев (Дупница), момичета: Сара Шукрет (Дупница)

15-18 г. юноши: Симеон Велков (Козлодуй), девойки: Ани Митева (Долна баня)

 

ЛЕКА АТЛЕТИКА

13-15 г. момчета: Стефан Борисов (Долна баня), момичета: Антоанета Димитрова (Габрово)

16-17 г. юноши: Теодор Живков (SOS София), девойки: Виктория Борисова (Овча могила)

 

БАСКЕТБОЛ 3Х3

Момчета: SOS (Трявна, Габрово, В. Търново), момичета: SOS (Трявна, Габрово, В. Търново)

Юноши: SOS (Трявна, Габрово, В. Търново), девойки: SOS (Трявна, Габрово, В. Търново)

 

Турнирът по бадминтон завърши последен и състезателите едва смогнаха да се наредят за официалното награждаване.

 

ТЕНИС НА МАСА

Момчета: Мартин Шахански (Ракитово), момичета: Нора Пашева (Стара Загора)

Юноши: Теодор Живков (SOS София), девойки: Виктория Борисова (Овча могила)

 

БАДМИНТОН

13-15 г. момчета: Ангел Минчев (Стара Загора)

16-18 г. юноши: Кемрен Павлов (Овча могила), девойки: Теодора Халкия (Мария Луиза)

 

ФУТБОЛ

Финал: Ракитово – Драганово 5:4 след дузпи (в ред. време 2:2)

За 3-то място: Пловдив – Белоградчик 4:2

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари