Марица (Пд) първи при децата със специални нужди

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 13/12/2016 09:00
Марица (Пд) първи при децата със специални нужди

Тимът на Марица (Пловдив) спечели деветия национален турнир по крикет на маса за деца със специални образователни потребности, който се проведе в столичната зала „Христо Ботев“.

 

На второ място се класира Асеновец (Асеновград), а третото място си поделиха Сливенски лъвове (Сливен) и Бенгалски тигри (София). В състезанието се включиха 11 отбора от пет града, а всички участници показаха висока класа и спортменски дух.

 

Основоположникът на крикета на маса в България Саиф Рехман направи специална демонстрация по хокей на маса. Това е следващият му проект, насочен към тези деца.


Състезателите по крикет на маса са с тежки заболявания – детска церебрална парализа, аутизъм, проблеми в умственото развитие... Благодарение на адаптираната версия на крикета те подобряват значително физическото и психическото си състояние.

 

Спортът беше въведен у нас преди пет години от Саиф Рехман и вече има последователи в девет града. На турнира в София се включиха четири софийски отбора (Софийски лъвове от Медицински център София - Студентски град), Големите тумбаци, Бенгалски тигри и Маргаритки от Първо помощно училище, четири тима от Пловдив - Марица, Филибе, Бунарджик и Пълдин, и по един от Панагюрище (Съкровище), Асеновград (Асеновец) и Сливен (Сливенски лъвове).


„Крикетът на маса помага на децата със специални образователни потребности да се забавляват и едновременно с това ги учи да отварят и затварят ръцете си, да следят топката с очи, да се движат и да се концентрират", казва Саиф Рехман.

 

Той е президент на Юнайтед крикет клуб и работи заедно с лекари, учители, рехабилитатори и психолози в десетки медицински центрове и помощни училища в страната.


Специални гости на турнира бяха кметът на район „Студентски“ в София Димитър Дилчев, директорът на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към столична община Павел Иванов и ректорът на Национална спортна академия проф. Пенчо Гешев.

 

Те се включиха в състезанието, като пуснаха първите топки от срещите в зала „Христо Ботев“. Надпреварата беше организирана от сдружение Юнайтед крикет клуб - София, със съдействието на Столична община и район "Студентски".

 

Събитието беше част от кампанията на Юнайтед крикет клуб и неговия президент Саиф Рехман за развитие на крикета за хора със специални нужди и интеграцията им чрез спорт.

 Деветият национален турнир завърши с импровизиран концерт. Под аплодисментите на съотборници, съперници и родители децата изпълниха песни и стихотворения.

 

За финал победителите получиха купи и медали, а всички участници си тръгнаха със специални подаръци от организаторите.

Автор: Росица Стойкова. Снимки: disabledsportsbg.com

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари