Петър Божилов се цели в рекорд за преплуване на Ламанша

Плуване
Добави в Svejo
    Василен Димитров 15/01/2017 10:52
Петър Божилов се цели в рекорд за преплуване на Ламанша

На 16 години плувецът Петър Божилов, №10 в анкетата на Viasport.bg за Най-добър млад спортист за 2016 г., можеше да стане най-младият олимпиец в историята на българското плуване.

 

Спря го регламентът на МОК и ФИНА (Международната федерация в „сините“ спортове) за лимит на броя на участниците в полза на разширяването на географията. Състезателят на Борис Божилов и столичния клуб Омега ’01 обаче гледа философски на ситуацията, надъхвайки се за още по-силен сезон.

 

“Чувството да бъда отличен като един от десетте най-добри млади спортисти на България е страхотно. Хубаво е, че имам възможност да се смеся с останалите таланти. Благодарен съм на журналистите гласували за мен и на Viasport.bg за признанието”, коментира Божилов пред BGswim.com.

 

“През много успешната за мен 2016 година три пъти препокрих олимпийски норматив „Б“. Станах втори на силния турнир „Мултинейшън“. Направих общо 9 национални рекорда, част от тях на Петър Стойчев, който имах честта да ме награди и в чийто рекорд за преплуване на Ламанша съм се прицелил, направи си равносметка младият състезател. - 

Радвам се и за останалите отличени млади български спортисти. Техните постижения заслужават уважение и внимание.”

 

Въпреки поставената цел за рекорд при преплуване на Ламанша обаче засега Петър Божилов оставя на заден план плуването в открити води за сметка на басейна.

 

“До 2018-а забравям за маратоните. Искам да изпълня всичките си цели в басейна за възрастите преди да вляза при мъжете. Тази година ще се пусна само на два маратона, черноморски. Те не са с дълъг километраж и са по-скоро с тренировъчен ефект. Други цели ще гоня чрез тях”, разкри талантът.

 

 А какво му предстои през 2017-а?

 

“Първата част от сезона ще е насочена към покриването на норматив за световното първенство за мъже и жени в Будапеща. Първият опит ще направя още на държавния шампионат през март в София, който ще е на 50-метров басейн. Вторият опит ще бъде на силния турнир „Мултинейшън“ и на Балканиадата за младежи.

 

Ще участвам на световно първенство за юноши в Индианаполис и на европейско за същата възраст в Израел, където ще гоня престижни класирания.”

 

Цялото интервю с Петър Божилов, ЧЕТЕТЕ ТУК.


Фотогалерия от церемонията, ВИЖТЕ ТУК.


Вижте пълното класиране за 2016 г., ТУК

Как гласуваха спортните журналисти, ТУК


Репортаж от събитието, ТУК.

 

На снимката: Петър Божилов получава наградата си от Петър Стойчев.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари