Как се прави детско-юношески футбол в Чарлтън

Футбол
Добави в Svejo
    17/01/2017 18:05
Как се прави детско-юношески футбол в Чарлтън

Веселин Ангелов е бивш професионален футболист и настоящ треньор на ФК БМ Спорт (София).

 

Той имаше възможност в рамките на няколко дни да бъде на треньорски стаж в академията на лондонския Чарлтън, благодарение на Красимир Корсачки, който работи за английския клуб.

 

Ангелов написа за Viasport.bg своите впечатления от работата с подрастващите футболисти там:

 

БАЗАТА

 

Тренировъчната база на Чарлтън се намира в близост до спирката на влаковете New Eltham (4-та зона на Източен Лондон).

 

Клубът в момента се намира в третото ниво на английския футбол и разполага с няколко тревни терена, два чисто нови изкуствени с осветление, фитнес, зала за физиотерапия, зала за видеразбори, кафене, съблекални, тоалетни, бани и служебен паркинг.

 

В близко време общината ще предостави още три тревни терена на футболния клуб, те се намират в непосредствена близост до сегашната база.

 

В базата на Чарлтън е забранен достъпът на коли. Има бариера и устройство с код, като само треньорите могат да я преминат и да паркират колите си на служебния паркинг. Родителите на децата могат да гледат тренировки или мачове, но никой от тях няма право да вика или да дава напътствия на своите възпитиници.

 

Децата в Англия учат само в една смяна в от 8:00 до 15:30 часа и след това отборите тренират заедно в късния следобед или вечер на осветление. За разлика от България никой от играчите на Чарлтън не си позволява да отсъства от тренировки заради посещаване на частни уроци или други странични неща.

 

ОБЛЕКЛОТО

 

Направи ми впечатление как са облечени или по-скоро с какво са обути децата и треньорите на Чарлтън. Всички те са задължени да бъдат със семпли черни футболни обувки, а не както българските деца с лилави, розови, електрикови или всевъзможни други цветове.

 

Всички деца бяха облечени с еднакви тренировъчни екипи, които се осигуряват безплатно от ръководството на клуба. В Чарлтън не се заплащат месечни такси за тренировки и всичко е безплатно за децата.

 

ДИСЦИПЛИНАТА

 

Футболистите се раздават на 100% на тренировките, като на треньорите не им се налага да ги подканят да се влагат във всяко едно упражнение. Децата „гледат треньора си в очите”, попиват всяка негова дума и незабавно изпълняват поставените от него задачи.

 

СНИМКИТЕ

 

В Англия по закон нямаш право да снимаш деца, които не са навършли 21 години. Снимките отблизо на техните лица са абсолютно забранени. Забранено е и да снимаш или правиш видеоклипове на тренировките и мачовете, които се провеждат на базата на Чарлтън.

 

СЕЛЕКЦИЯТА

 

В Чарлтън и повечето сериозни школи в Англия нито едно дете не може да дойде и просто да се запише да тренира футбол. Привличането на нови деца става само след наблюдаването на всяко дете и утвърждаването му от скаут на клуба.

 

За разлика от България в Англия никое дете не може да напусне клуба си на полусезона или след края на сезона. Те имат договори, подписани от техните родители и не могат да отидат или „избягат” в друг клуб без съгласието и заплащане на финансова компенсация на своя досегашен клуб.

 

ТРЕНИРОВКИТЕ

 

Водят се от минимум 3-ма треньори. Първо кондиционнят специалист разгрява децата за 20-25 минути. През това време другите двама треньори нареждат пособията на терена, за да не се губи време.

 

На повечето упражнения за усъвършенстване на футболните качества играчите са разделени на 2 групи, като всеки един от 2-мата треньора може да обърне повече внимание на децата в детайли. Накрая тренировката завършва с различни видове игри.

 

КОНТРОЛНИ МАЧОВЕ

 

Присъствах на контролен мач на U16 на Чарлтън срещу по-слаб общински отбор. Загрявката на отбора на Чарлтън се проведе от 3-ма треньори (на вратарите, кондиционен и старши), като всеки един от тях си знаеше задълженията  и последователността на упражненията. Темпото на самият мач бе много по-бързо от това на мачовете в България, като приятна изненада ми направи техническата и тактическа грамотност на повечето играчи.

 

Физически футболистите са много добре подготвени, като много здраво влизаха във всички единоборства. Повечето притежават завидна линейна бързина, като над всички се отличи централният нападател на Чарлтън, който отбеляза хеттрик.

 

Треньорите на двата отбора не викаха по играчите, а само даваха откъсачни наставления с цел подобряване на играта.

 

Впечатлих се, че публиката, която се състоеше от около 50-ина родители и близки на деца от двата отбора. Никой не се обади нито веднъж по време на целия мач. Никой от играчите, треньорите или от публиката не си позволи да обижда, репликира, недоволства или да „дава акъл” на съдийската тройка, въпреки някои грешни отсъждания.

 

На снимката: Веселин Ангелов (вляво) с Красимир Корсачки в базата на Чарлтън.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари