Науката зад призраците

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 19/01/2017 19:11
Науката зад призраците

Още преди сингъла "Портите на гробището" на английската банда The Smiths, обичах да се разхождам из местата за вечен покой. Обикновено го правя сам и въпреки това, за съжаление, все още не съм имал среща с призраци. Вероятно се дължи на скептичната ми природа.

 

В едно от ранните издания на поредицата The Inifnite Monkey Cage по ВВС Радио 4 търсихме отговори на въпроса „Защо хората вярват в призраци?“. Възможните обяснение са слухови или визуални халюцинации, наслагването на градски легенди и митове, с които сме израснали, или пък склонността на мозъка ни да открива модели и форми.

 

Последният факт е причина да виждаме фигури в полусенките.

 

Какво казва наука по въпроса? През 2001 г. Ричард Уайзмън, професор по Обществено разбиране на психологията към университета на Хартфордшър, изпраща доброволци в подземията на Южния мост в Единбург, известни с това, че са обитавани от духове. Доброволците не знаели на кои точно места по-често са били виждани призраци. Оказва се обаче, че доброволците наистина посочват същите места, както гласят и градските митове.

 

Причината? Професорът твърди, че са факторите на околната среда. Смятаните за по-призрачни стаи били по-големи, по-високи тавани и по-силно осветление в коридора точно преди подземието. Уайзмън твърди, че това създава силно чувство на уязвимост и усещане за мрак. Е, разбира се, възможно е просто призраците да са по-високи и да не искат да си удрят главите в ниски тавани.

 

А дали не може причината за духовете да се крие в инфразвуковите вибрации? През 90-те години на миналия век Вик Тенди, учен от университета Ковънтри, работи в лаборатория, където персоналът постоянно усещал „присъствие“ на определени места.

 

Една нощ Тенди забелязал сив неясен образ в периферията. Ученият започнал постепенно да елиминира всички възможни причини и най-накрая намерил отговора. Оказало се, че става дума за вентилатор, който генерира нискочестотен звук. С честота около 19Hz, което е почти еднакво с честотата на вибрация на очната ябълка. В резултат се получава резонанс, който води до поява на замъглени илюзионни образи. Когато спрели вентилатора, призраците изчезнали.

 

Целият материал и още любопитни факти прочетете на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари