Провал или прилични резултати за българите на детската олимпиада

Олимпизъм
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 19/02/2017 14:09
Провал или прилични резултати за българите на детската олимпиада

Преди ден приключи Европейският зимен младежки олимпийски фестивал в Ерзурум (Турция).

 

Целта на тази надпревара за момичета и момчета до около 17 години (в зависимост от изискванията в спортовете) е подрастващите да премерят сили със свои връстници в ситуация близка до олимпиада, за да може това да ги стимулира да продължат напред и да се борят за участие в големите игри.

 

България участва в Ерзурум с 19 състезтели в 6 вида спорт. Само за сравнение обаче преди 2 години в Лихтенщайн и Австрия страната ни представяха общо 25 спортисти, а в Брашов през 2013 г. те бяха 26 в 7 спорта. Към тази статистика може да се прибави и липсата на биатлонисти, които неизменно намират място в делегацията ни на детските олимпиади.

 

На фона на това може да се направи и извода, че кадрите при подрастващите в зимните ни спортове намаляват.

 

Освен това, въпреки че в Турция общият брой на участниците бе по-малък в сравнение с предишните европейски младежки фестивали, най-вероятно заради нестабилната политическа обстановка там, резултатите на българите не са много обещаващи.

 

С най-добро класиране от нашите като позиции е сноубордистката Лия Манчева, която записа 5-о място в отборната надпревара, както и 7-ма и 8-ма позиция в индивидуалните си стартове.

 

Алпийците като чели вървят най-добре при подрастващите в зимните спортове. Вижда се, че имаме таланти, но дали можем да очакваме медали от тях в бъдеще?

 

Това щеше да е страхотно постижение за български спортист, ако тези места не бяха... дъното на таблицата, последните позиции в подреждането, поради малкия брой на участниците в тези дисциплини.

 

Може да се каже, че на фона брой участници - класиране, най-добре от спортистите ни бяха Кристиян Ляпев и Гергана Заднепровска в алпийските ски, които се наредиха съответно 12-и от 61 момчета и 20-а от 57 момичета в гигантския слалом, както и Нанси Окоро в ски бягането, която пък има 13-о място от 42 девойки.

 

Във фигурното пързаляне пък Пресияна Димитрова 11-а от 21 момичета. Останалите ни състезатели са по-скоро в долната половина на класирането в дисциплините си, а някои, като момчетата в ски скока са буквално последни.

 

Има ли обаче основателни причини за отстъплението не само в броя, но и в качеството на участниците ни? Изглежда, че има и причините за това са много. На първо място – зимните спортове изискват сериозни финанси. Екипировката е скъпа във всички дисциплини – ски, щеки, гащеризони, пушки, кънки и т.н. Освен това условията за подготовка са ограничени, а в някои спортове изцяло липсват като в ски скока например.

 

Фигуристите и шорттрека пък имат една пързалка в цяла България - Зимния дворец с две ледени полета (едното от които не е със стандартни размери), със сравнително прилични условия. В съоръжението обаче трябва да се подготвят начинаещи, средно напреднали и национални състезатели в двата спорта.

 

Нанси Окоро загатна за потенциал в ски бягането, но той трябва да се развие.

 

Като се прибавят към тях и отборите по хокей на лед, които също намират място в дневната програма, свободните пързалки и някои други часове по различни национални програми, излиза че не остава много време за сериозни тренировки на момичетата и момчетата. Така че след време да очакваме на сцената да излязат наследниците на Евгения Раданова и Иван Динев, например.

 

В биатлона има някаква светлина в тунела, благодарение на частни инвестиции в някои отбори, какъвто напоследък е тимът на Амбарица (Троян). Но на тях им трябва време, за да може тези деца да пораснат, да натрупат опит и да започнат да се изявяват по големите състезания.

 

Трябват им и писти, стрелбища, пушки, ваксмайстори, които да се грижат за ските, тъй като едно дете не може да се справи с това. Подобно е положението и в ски бягането и сноуборда, особено в бордър кроса, където също липсват съоръжения за тренировка у нас. За ски скока дори няма какво да говорим.

 

Ако в България продължава да има само една прилична пързалка, надали скоро ще се радваме на наследници на Евгения Раданова. 

 

Изглежда само в алпийските ски положението е малко по-розово. Нещата вървят в добра посока, а федерацията се опитва да осигури максимума на спортистите си, но цената е доста висока. В последните години финансирането на тази централа от държавата не пада под 1 млн. лв.

 

Отделно ръководството намира спонсори, които да допълнят този бюджет. Остава обаче проблемът с пистите, на които могат да се подготвят младите ни скиори. В повечето случаи се налага те да карат заедно с туристите в зимните ни курорти или между тях или пък да чакат на дългите опашки пред лифтовете, за да се качат в планината.

 

Така че на фона на всички тези проблеми можем да кажем, че представянето на момчетата и момичетата ни в Ерзурум е доста прилично и да се молим те да не се отчаят от класирането си там. А да продължат да тренират усилено въпреки всичко и да гонят мечтите си един ден да се качат на почетната стълбичка в голямо състезание.   

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари