Енчо Керязов: Правим спектакъла за 1 милион лева за децата

Общество
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 24/02/2017 19:05
Енчо Керязов: Правим спектакъла за 1 милион лева за децата

Енчо Керязов е световно известен цирков акробат и еквилибрист. Роден е в Елхово през 1973 г. През 2007 г. получава наградата „Сребърен клоун” на световния цирков фестивал в Монте Карло. В 110-годишната история на българското цирково изкуство Керязов е първият и единствен български цирков артист, на който се присъжда това отличие за солов номер. Всичките наши клоуни до момента са спечелени от масови номера. Първото признание на акробата в България идва от екипа на енциклопедичното издание „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, където той е вписан като 356-тата от тези хиляда. Преди няколко години Енчо Керязов учредява фондация на свое име, воден от дълбокото му лично убеждение, че успелият човек трябва да върне на обществото онова, което е получил. Затова и основната мисия на Фондацията е да насърчава и стимулира млади таланти в развитието на техния потенциал. Тя ще търси също начини за съхраняване на паметта за големите постижения на българското цирково съсловие. От 2011 г. всяка година организацията награждава най-талантливите деца на България в областите култура, образование и спорт на специална церемония „Нощ на звездите”. Ден преди началото на 6-ото издание Керязов даде специално интервю за Viasport.bg.

 

- Правите наистина грандиозни церемонии всяка година, за да наградите най-талантливите деца у нас. Какво ви кара да отделяте толкова средства и време, за да продължавата с тази инициатива?

- Убеден съм, че това мероприятие ще се превърне в наистина много голямо. Давам си ясна равносметка, че в момента не е такова, каквото на мен ми се иска. Може би след още 2 години обаче и това ще се случи. Може би това ме мотивира да продължавам и занапред да го правя. Освен това виждам и каква е реакцията на талантливитед ни деца, какво въздействие има тази Нощ за тях и как това шоу мотивира тях, но и всички нас, които ще излезем на сцената. За публиката пък това е една страхотна емоция, която хората помнят дълго. За това и аз вярвам, че тази церемония ще се превърне в значимо събитие от национален мащаб.

 

- Успяваш ли да проследиш изявите на тези деца, които ти награждаваш?

- С по-голямата част от тях поддържам връзка и на сайта на фондацията информираме за техните успехи през годината. С някои от децата сме и по-близки. За голямо съжаление някои от тях не продължават да се занимават с това, за което са получили награда от нас. Най-вече причина за това са финансите. Всички знаем, че е много трудно да се развиваш след 18 годишна възраст, особено в спорта. Тогава детето влиза при мъжете и жените и трябва по-сериозно финансиране, за да продължи да държи високо ниво на резултатите си. В изкуството е същото – има много международни конкурси, които са платени или най-малкото това дете трябва да отиде до там, да живее някъде. Надявам се обаче все повече и повече държавните институции и национално-отговорния бизнес да види потенциала на това събитие, което ние правим, да ни се довери и да ни помага повече, защото това наистина е стойностна инициатива.

 

Боксьорът Даниел Асенов спечели голямата награда на фондация "Енчо Керязов" за 2016 г.

 

- Кой финансира целия този мега спектакъл, който подготвяш за утре?

- Това, което хората ще видят утре вечер е изключително скъпо събитие. Ако трябва да се остойности, не знам 1 млн. лв. дали ще могат да покрият разходите. Мисля, че няма да стигнат. Тази инициатива, без помощта на бизнеса, няма как да се случи по принцип. В момента се случва благодарение на хората, които ми помагат и които се броят на пръсти. Също така и на приятелите ми артисти, които идват да го правят заради мен. Цялото финансиране на спектакъла е с мои лични средства. Така че се надявам все повече институции да се включат и да ни помагат за в бъдеще. Тази година срещаме повече подкрепа, основно от Софийска община. Що касае държавата от страна на министерствата на културата, образованието и спорта – от тяхна страна подкрепата е, че достигат много по-бързо и лесно до училищата и клубовете, за да призовават техните учители, родители и треньори да номинират млади таланти. Това също не е малко на този етап. За това съм им благодарен. Надявам се след 1-2 години да виждам и по-голяма подкрепа, защото организацията е много сериозна и скъпа. Ние сме в зала „Арена Армеец” от 3 дни, репетират десетки хора. Това не е концерт, който минава за една вечер и край. Тук са над 150 участника, които никога не са се виждали в живота си, а трябва да направят уникални и много рискови съвместни номера и изпълнения. Например мотористите каскадьори никога не са прелитали от една рампа на друга и отдолу да има 60 човека музиканти, включително и Люси Дяковска. Тези неща никога не са правени до сега.

 

- Кой е авторът на тези луди идеи?

- Лудите идеи са изцяло мои. Аз имам наистина много такива страховити мисли, но съм много радостен и щастлив, че на Земята има още такива луди хора като мен, за да можем да ги осъществим и да ги покажем на хората. Без тях няма как да се случат всички тези неща. Така че утре ще могат да се видят много луди неща и обещавам, че шоуто ще е уникално.

 

Световноизвестният цирков артист и акробат отделя от личните си средства, за да организира мегаспектакъл за децата таланти всяка година.

 

- Кажи малко повече за това как върви организацията?

- Вървим в график, макар че имахме малко забавяне от половин час, защото не можехме да закрепим излитащата рампа на мотористите. Всичко обаче е свършено вече и сега съм спокоен, защото точно този номер е много опасен. Така че съм доволен. Генералната репетиция е в 22:00 часа и до тогава всички участници трябва да са кацнали в София.

 

- Значи няма да се спи тази нощ?

- Няма да се спи, да. Ние не сме спали много и снощи, но ще си наваксаме след това.

 

- Разкажи малко повече и за новия клуб, които ще развиваш – на талантливите деца на България...

- Инициативата е нова и надявам се хубава. Идеята е децата, които награждаваме, да членуват в един клуб и ние да проследяваме тяхното развитие по-нататък, да организираме някакви мероприятия с тях, които ще им бъдат в помощ, ще помагаме те да достигат до администрацията и до бизнеса, които се надявам да им помагат все повече и повече.  

 

Снимки: Lap.bg

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари