Дашева: Спортът трябва да е приоритет, ако искаме здраво поколение

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 25/03/2017 07:05
Дашева: Спортът трябва да е приоритет, ако искаме здраво поколение

Системата на спорта има нужда от промяна, която трябва да се случи, като се заимства най-доброто от опита ни от миналото и за това трябва да работят всички държавни институции.

 

Около това становище се обединиха участниците в обществения дебат за развитието на спорта в България, който се проведе в Грандхотел „София“ вчера. Инициативата е на експертния съвет, създаден от Министерството на младежта и спорта, за осъществяване на държавната политика в областта на спорта.

 

В дискусиите участваха министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, председателят на експертния съвет проф. Цено Ценов, бившите министри на спорта проф. Свилен Нейков и Петър Стойчев, бившият шеф на ДАМС Симон Спасов, генералният секретар на БОК Белчо Горанов...


Също така ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, легендите Екатерина Дафовска, Мария Гроздева, Любо Ганев, университетски преподаватели, треньори, ръководители и спортни деятели.

 

Членовете на експертния съвет и гостите на дебата представиха основните проблеми пред развитието на българския спорт. Направиха редица предложения и очертаха конкретни стъпки за развитието и управлението на системата на спорта. Повечето изказващи се обединиха около мнението, че функциониращата в момента система на спорта има сериозни проблеми, не е съвременна и трябва да се търсят пътища за развитието й.

 

Общественият дебат започна с презентация на проф. Дашева за състоянието на българския спорт. Тя представи кратък обзор за състоянието на системата, причините за това състояние и действията, които трябва да бъдат предприети. В последвалите изказвания се очертаха няколко групи въпроси, свързани с развитието на спорта за всички, детско-юношеският спорт, елитният спорт, проблемите с базата и с финансирането, научното осигуряване на спорта и други.

 

„Убедена съм, че нова система на спорта ще има и тя ще съчетае в себе си традиции, идентичност, модерност, каза проф. Дашева. - Имаме нужда от нова система, но не трябва да отричаме миналото и българската индентичност, защото ако пренесем от чужбина каквото и да е, то може и да не работи. Най-важното нещо е да решим какви са приоритетите ни в областта на спорта и в рамките на всеки един приоритет да определим конкретни действия. Те могат да се случат в най-близко време и такива, които ще извървят дълъг път.

 

Десетки спортни деятели, легендарни спортисти, треньори и ръководители обсъдиха проблемите в системата на спорта и направиха предложения за промяна.

 

Основната задача в близко време е да се направи сериозен анализ на системата и на тази база да се положат основите на една нова система и да се очертае това, което предстои да бъде реализирано. Спортът трябва да е приоритет ако искаме да имаме здраво поколение и бъдещи шампиони. В последно време обществото забрави, че има такъв социален феномен, хората трябва да се върнат към спорта.

 

Трябва да развиваме спорта във всички направления – масов, детско-юношески и елитен, защото всеки е невъзможен без другия. Те са логически обвързани. Не трябва да даваме предимство само на една система, защото няма да получим работещ отрасъл.”

 

Експертният съвет ще обобщи дискусиите от обществения дебат и ще направи предложение за сформиране на работни комисии, които да работят по основните проблеми на системата на българския спорт. Ще бъдат изготвени ясни и конкретни предложения.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари