На стадиона има място за всяко дете

Общество
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 02/05/2017 14:00
На стадиона има място за всяко дете

От години у нас се говори колко сериозен проблем е затлъстяването сред подрастващите, как децата нямат навика да спортуват, а родителите не са заинтересовани от техните физически активности.

 

И как тогава спортът в България ще върви нагоре, като все по-малко деца влизат в залите или отиват на стадиона, за да тренират, как ще даваме по-малко пари за здраве, като населението расте без мисъл за двигателна активност?!

 

Изразът: „Спортът е здраве” не е случаен, защото той допринася за изграждането на различни качества от физическо, емоционално, психологическо, социално и морално естество у подрастващите. Децата подобряват цялостното си функционално състояние, укрепва се опорно-двигателният им апарат, подобрява се гъвкавостта, силата и бързината, координацията и пространствената им ориентация. Малчуганите, които са физически активни по-рядко имат проблеми с теглото.

 

Преди няколко дни две от най-добрите лекоатлетки в България - олимпийската шампионка в тройния скок Тереза Маринова и участничката на 3 олимпиади и бивша спринтьорка Моника Гачевска, вече треньорки, бяха категорични, че на стадиона има място за всяко дете.


За активното, за срамежливото, за това с наднормено тегло или с някакво заболяване. Тереза сподели, че е работила с около 10 такива „проблемни” деца (особено със сериозно затлъстяване) и не е имала трудности, а Гачевска допълни, че е водила занимания и на деца с аутизъм.

 

Единственото, което и двете обясниха като минус, е отричането от страна на родителите на проблемите при наследниците им. Треньорките призоваха майките и бащите да споделят честно и откровено диагнозата на малчугана си, за да се направи правилна спортна програма за него и да се движи с радост.

 

„Атлетиката е спорт, който може да даде място на всяко едно дете, защото имаш достатъчно дисциплини, към които да го насочиш според физиката му. Никога не съм върнала дете от стадиона", заяви Маринова.

 

А Гачевска допълни: "Всеки треньор, който се занимава с деца, има в групата си такова, което страда от затлъстяване, защото храненето в училище, липсата на спорт и забързаното ежедневие на родителите води до грешни навици у децата. Затова сме ние, треньорите, за да сме по-строги от родителите им и да ги научим да се хранят правилно, да тренират правилно, за да растат здрави. Така ще могат да се появят и новите шампиони на България.”

 

В групата на почти всеки треньор у нас вече има деца с наднормено тегло, убедена е Тереза Маринова. 

 

За съжаление се оказва, че не само липсата на спортна култура при някои родители е проблем. И двете бивши лекоатлетки признаха, че са се сблъсквали с отрицателно отношение от страна на ръководители на училища у нас и са били разочаровани от учители по физическо възпитание. Те разкриха за злощастните си срещи с директори, които им забраняват да присъстват в часовете по физическо възпитание, където да се опитат да открият нови таланти за леката атлетика.

 

Според тях ръководителите в държавните училища били загрижени не за здравето на малчуганите, а за това, че спортът ще им попречи в учебния процес, ще им отнеме от времето за уроците и това ще свали успеха на школото, а може би оттам и репутацията му.

 

Маринова и Гачевска засегнаха и още по-сериозния проблем за това как дори и в момента часовете по физическо в доста училища са проформа (бел. авт. подкрепям тази теза с две ръце, съдейки от случващото се с моето дете) - на децата им се хвърля една топка. Момчетата играят футбол, а момичетата – волейбол или народна топка. В това време преподавателят си пие кафето или си върши друга работа и не само не учи възпитаниците си на нещо, но и не следи за таланти, които да насочи към съответни спортове.

 

В края на всеки срок обаче учениците покриват нормативи за физическо състояние - спринт на 50 м, 600 м дълго бягане, скок от място, коремни преси, лицеви опори и т.н. И естествено доста от тях не се справят, а резултатът е или да решат, че не стават за спорт или още по-лошото - направо да го намразят. Това е все едно по математика в час да те оставят да си рисуваш триъгълници, кръгчета и др., а след това на контролното да искат да им намериш обиколката, лицето и т.н., без преди това да са ти показали как стават тези неща и без упражнения.

 

В часовете по физическо децата често получават една топка и биват оставени да играят свободно, вместо да бъдат обучавани в различните спортове, както едно време. 

 

Тереза също даде пример с дете, което й е било доведено на стадиона с молба да го научи да прави кълбо напред, защото щяло да има изпит в училище. Това й е коствало час и половина, но въпросът не е там, а в това защо тя трябва да го учи. Та нали децата в училище имат физическо. А нормативите и изпитите трябва да покажат какво са научили в часовете и доколко са го усвоили, за да се работи още в тази посока.

 

Разбира се, не за всички училища и семейства у нас посочените по-горе примери са верни, но статистиката доста ясно показва накъде вървят нещата и каква е практиката. Да, оправдания винаги могат да се намерят от това, че родителите нямат време да водят децата на допълнителни занимания, през това, че няма физкултурни салони във всяко училище и т.н., но не всичко опира само до това.

 

Трябва самосъзнание, че спортът наистина е важен и необходим за подрастващите, както и по-добра организация на процеса и ангажираност от съответните фактори. А както стана ясно - на стадиона има място и дисциплина за всяко дете, независимо от физическите му данни и от това дали има заложби един ден да стане шампион.   

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари