Уникален проект учи деца да оцеляват в планината

Туризъм
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 11/05/2017 11:11
Уникален проект учи деца да оцеляват в планината

Тази година Община Подуяне инициира пилотния си проект ,,Бъди подготвен!”, който е насочен към развиване на умения у децата за справяне със стреса и опасностите при възникване на бедствена ситуация в планината.

 

Получаването на основни теоритични и практически знания, ще допринесе за повишаване на физическата активност, усъвършенстване на моториката и психомоториката на подрастващите.

 

Проектът е финансиран от „Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата „София - европейска столица на спорта през 2018 г.”

 

Медиен партньор на инициативата пък е Viasport.bg.

 

Участници в програмата са 12-13 годишни ученици (5-6 ти клас) от три училища на територията на район Подуяне - 143-то ОУ, 49-то ОУ, 44-то СУ. Тя се осъществява след зачестилите случаи на изгубени и пострадали деца в планината. Така малчуганите ще се научат как да предотвратяват подобни ситуации, а ако все пак възникнат - да предприемат правилни действия за справяне с тях.

 

При попадане "лице в лице" с опасността, най-важни са наличните познания и волята за оцеляване. Чрез усвояване на изпитани похвати, техники и знания по планинарство по време на курса, децата ще са подготвени при възникване на екстремни ситуации в планината. Те ще придобият качества като съобразителност, целеустременост, находчивост, изобретателност, за да могат да използват оптимално наличните ресурси.

 

Дейностите, ще се реализират в три етапа на обучение. В първия етап е провеждането на теоритични и практически занимания и игри по темите заложени в проекта с всички ученици от целевата група. Тази година в проекта са включени по 30 деца от всяко от трите училища (общо 90), селектирани по определени критерии.

 

Децата вече взеха първите си уроци по разпъване на палатка. 

 

Желаещите обаче са били няколко пъти повече, разкриха организаторите. Това ги е накарало да се замислят за разрастване на инициативата за следващата година, както по обхват на училищата и целевите групи, така и по теми. Обмисля се включването на алпийски техники, възли, начини за осигуряване и т.н.

 

Във втория етап пък ще се извърши подбор сред децата, за да се определи от тях група от по 10 ученика, която ще представлява училището си във финалния турнир.

 

Третият етап ще бъде демонстрация на наученото в курса под формата на състезание между 3-те училища и ще се състои на 13 юни в околностите на село Герман - Лозенска планина, район „Панчарево“ на Столична община.

                             

Курсът стратира преди няколко седмици, като децата вече направиха първите си занимания. Преподавател-инструктор пък е Момчил Цветанов, който има 15 години опит като експерт по оцеляване в България. Той е и консултант на първият епизод на култовото предаване „Двойно оцеляване“ (Dual Survival) на Discovery channel, заснет в България.

 

Заедно с Франческа Чиорандо (Spartan X) Момчил участва като експерт по оцеляване на пустинен остров в епизод на Insight TV (SKY channel). Презентатор е и на предаването „Без пътека“, както и автор на книгата „Българските планини”. Цветанов ще обучават децата абсолютно безвъзмездно.

 

Всяка седмица учениците имат лекции относно географските особености на планините ни и начините за оцеляване в тях. 

 

„Практическите занимания и игри в курса ще спомогнат  за оформянето на принципна стратегия при решаването на възникнали в планината трудности. Акцентира се и върху възпитаването на учениците как да бъдат добри планинари и хора, защото планината „учи“ на добрина и съпричастност. В обучението ще се наблегне на воденето на природосъобразен и здравословен начин на живот, уважението към всички (хора и природа) и това да стане подсъзнателен подход за възприемане на света.

 

Децата ще се научат да разпъват палатки, да се ориентират сред природата, ще знаят как да си приготвят раницата и какво е най-необходимо за екскурзия в планината. Обмисляхме и палене на огън с подръчни материали, но за тази година като чели се отказахме, тъй като участниците все още са деца”, разкри пред Viasport.bg координаторът на проекта Юлиян Баламезов.

 

Както вече стана ясно проектът ще приключи със състезание, в което освен купи и медали за призьорите, са предвидени и предметни награди, свързани с туризма и планинарството - раници, метални бутилки-термоси, компаси, книги и комплекти за оцеляване в екстремни условия. Всички участници – ученици и училища пък ще получат грамоти за завършено обучение, тениски, плакети със заглавието на проекта и т.н.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари