Катрин Тасева със сребро от европейското за жени

Художествена гимнастика
Добави в Svejo
    Viasport 21/05/2017 20:41
Катрин Тасева със сребро от европейското за жени

Голям успех записа дебютантката на европейско първенство по художествена гимнастика при жените Катрин Тасева. На шампионата в Будапеща (Унгария) бълграката нанесе своя удар във финалите на отделните уреди, където грабна сребро на лента.

 

19-годишната възпитаничка на Бранимира Маркова се беше класирала само за 2 финала – лента и обръч, след като в отборната надпревара допусна някои грешки на любимата си топка и на бухалките и остана първа резерва.

 

За сметка на това Кати бе на път да вземе медали и за двете си изпълнения. Тя остана на косъм от отличието на обръч, където се нареди 4-а с оценка от 17.450 т. и изоставане от малко повече от 5 десети от бронза, който стана притежание на израелката Линой Ашрам. Първа и втора станаха рускините Дина Аверина и Александра Солдатова. На лентата обаче Тасева не даде никакви поводи за съдийките да я порежат в оценките и да й вземат медала.

 

Тя игра много вдъхновено и заслужи сребърния медал след 17.150 т. Българката отстъпи само на Дина Аверина, която получи 17.625 т. Триумфът за страната ни бе още по-пълен, след като 3-ото място бе отново за наша националка – капитанката на индивидуалистките Невяна Владинова.

 

Малко преди това, във финала на бухалки, Неви бе жестоко ощетена от съдийките, като дори президентът на федерацията ни по гимнастика Илиана Раева нарече действията им „обезглавяване на Владинова и подигравка”, но сподели, че не е подавана контестация, тъй като никой не е очаквал да се случи нещо толкова драстично.

 

Анасамбълът ни девойки пък отново не издържа на напрежението и допусна грешка в съчетанието си с 5 чифта бухалки. Така момичетата на Мария Кънчева и Марияна Памукова в състав Мария Спасова, Галатея Герова, Биляна Писова, Биляна Везирска и Бояна Гелова останаха 5-и с оценка от 16.100 т. Това бе последното и най-важно състезание за тези гимнастички, които ще бъдат разпуснати след еврошампионата и ще бъде направена нова селекция.

 

За малкия ансамбъл това беше последно състезание в този състав, момичетата не издържаха на напрежението и не успяха да си тръгнат с медал от финала на уредите, но пък имат отличие от отборната надпревара.

 

„Това европейско беше страхотен завършек на възхода ни в индивидуалното. Много голям успех и на Катрин Тасева. Не трябва да се омаловажава нейното представяне. Не сме имали медали в индивидуалното от 15 години, а сега имаме два на лента – среброто на Кати и бронза на Невяна.

 

Колкото до ансамбъла девойки – те бяха страхотни и съжалявам, че не успяха да овенчаят труда си с медал от европейското. Просто допуснаха грешка, която им отне 7 десети, а можеха да са със сребро. Аз обаче вярвам, че нещата се случват така, както трябва. Аз съм доволна от тези момичета и техните треньорки. Този им опит ще е много ценен за тяхното бъдеще.

 

Сега обаче ни предстои нова селекция за ансамбъл девойки, която ще направим веднага, след като се приберем. Политиката на федерацията ни в последните години е да се подберат кадрите навреме. Ще селектираме и треньорите – трябва да видим кои ще се кандидатират и продължаваме да работим”, заяви Раева пред БНТ веднага след финалите.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари