Грация и стил - от детската градина до олимпийския подиум

Художествена гимнастика
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 25/05/2017 09:45
Грация и стил - от детската градина до олимпийския подиум

Поредицата на Viasport.bg за цената, на която младите спортисти на България упражняват любимия си спорт, продължава с художествена гимнастика.

 

Определено този спорт в момента е в подем. Това е и една от най-масовите индивидуални дисциплини в страната. Според регистъра на федерацията за категоризацията на клубовете за 2016 г., който е изключително подробен, те са 56. За 5 от тях обаче е отбелязано, че нямат дейност.

 

В последните години възхода на този спорт и най-вече страхотните класирания на ансамбъла, привлякоха много дечица в залите, които искат да приличат на успешните какички. Но нека видим как техните мечти и блянове се отразяват на семейния бюджет.

 

В София например за занимания на най-малките цените са между 20 и 50 лв. Толкова се плаща за тренировки 2 или 3 пъти в седмицата в детските градини и в начинаещите групи по клубовете. Колкото повече напредва детето обаче, таксите стават по-сериозни и се покачват с още поне 20-30 лв. на месец.

 

В някои клубове обаче сумите са доста по-високи и достигат до 300 лв. Парите отиват за наем на зала, на хореограф и за заплата на треньор. Любопитното е, че в доста от клубовете в столицата треньорки са доскорошните звезди на този спорт у нас с медали от световни и европейски първенства и дори от олимпиада, сред които Симона Пейчева, Катрин Велкова, Любомира Казанова и др.

 

Не по-различна е картинката с разходите на родителите в някои от водещите клубове в провинцията. В тези в Бургас и Варна таксите са също по 70-80 лв. на месец. До скоро клубовете в Бургас бяха доста привилегировани, като не заплащаха наеми за базата, която използват.


Световната шампионка с ансамбъла Катрин Велкова вече вае бъдещите си наследнички като треньор в собствения си клуб Локомотив.

 

Напоследък обаче общината, която е собственик на съоръженията, вече събира пари за тях и това доста натоварва спортните организации. В някои случаи сумите достигат до 1600-2000 лв. на месец, което оправдава високите такси извън столицата. Въпреки това желаещите да тренират в някои от най-добрите клубове у нас – Олимпия, Олимпия 74 и Черноморец са доста, а родителите им плащат солидно за страстта на децата си, като покриват и разходите им за екипировка и участие в състезание.

 

Не може обаче да не отбележим, че клубовете в Бургас все пак получават общинска субсидия, която малко да облекчи разходите им. За миналата година например гимнастичките от Черноморец бяха дотирани с 16 000 лв., а останалите 2 клуба – общо с малко над 5500 лв. Освен това през лятото някои от клубовете организират лагери. През август 2016 г. в зала "Младост" в Бургас се проведе 10-дневен сбор от треньорката Петя Монева и хореографката Адриана Алиенсиева, като цената, включваща наема на залата и тренировките, бе 50 лв. на ден.

 

В морската столица пък безспорен лидер в художествената гимнастика е Чар. Там най-малките тренират 3 пъти на ден, а месечната такса е 80 лв. Заниманията са целогодишни, а в залата малките грации могат да си закупят и така необходимите им терлички, които са почти двойно по-евтини, отколкото в магазините.

 

В Стара Загора има и тренировки без пари. Предлага ги клуб Елит. Там общината е предоставила нова, съвременна и модерна зала за художествена гимнастика на двата клуба - Берое и Елит. Президентът на федерацията ни Илиана Раева пък направи ценен подарък на гимнастичките и техните треньорки - чисто нов ройтер (състезателен подиум) и килим по световни стандарти.

 

Боряна Калейн си спечели мястото в националния отбор и родителите й вече не плащат за такси и екипировка.

 

Пловдив е другият град, в който има спорт без пари. Там за бъдещите звезди в няколко спорта, включително и художествена гимнастика, безвъзмездно се грижат треньорите от Общински детски комплекс – Пловдив (ОДК-Пловдив), наследник на някогашните Ученически спортни школи. Заниманията са минимум 3 пъти в седмицата и обхващат деца от детските градини до големи. В двата водещи клуба – Тракия и Тракия Елит, които са в топ 10 според категоризацията на БФХГ на клубовете в България, цените са средно около 50 лв.

 

Във Велико Търново малките принцеси, които искат да упражняват художествена гимнастика, могат да го правят три пъти седмично в клуб Етър Елит. Удоволствието да имаш дъщеричка-грация там излиза около 30-35 лева месечно. Горе долу толкова плащат и родителите в Хасково за заниманията на наследничките си в Аида.

 

Разбира се навсякъде за участие в състезанията, за роклички с камъни „Сваровски” и друга екипировка, за хореография и всякакви останали разходи, плащат родителите. Това е така докато децата им не покажат класа и талант и попаднат поне в разширения състав на националните гарнитури за различните възрасти. Тогава те преминават на съвсем различно финансиране.

 

Класирането им в представителните отбори пък им гарантира всякакви екстри, осигурени от федерацията – освен безплатни тернировки с най-добрите специалисти у нас, те получават и най-красивите роклички, както и пълна тренировъчна екипировка на реномирани фирми. На националната база на „Раковски” пък момичетата получават и топъл и балансиран обяд, масаж и всичко, което им е необходимо, за да мислят само за заниманията си.  


Българчето Владислава Литкова тренира в Честър (Великобритания), където родителите й плащат по около 2500 паунда на година.

 

Как обаче стоят тези неща в чужбина. В САЩ например художествената гимнастика не е на почит. За малките клубове няма спонсори, както при по-големите и реномираните. Така за занимания при най-малките, още бебета на около 2-3 годинки, месечната такса е над 50 долара. Колкото на по-високо ниво са момиченцата, толкова се качва и цената на тренировките.

 

За най-добрите сумите достигат 350- 400 долара. Отделно родителите плащат за екипировка, състазания и т.н., като покриват напълно и разходите на треньора. В Америка дори националните състезателки при жените, които представят страната на най-големите състезания, включително и олимпиада, си плащат, за да тренират. Единствената помощ от държавата е да поеме участията им в няколко състезания през годината.

  

В Англия грациозният спорт също не е толкова популярен, колкото например спортната гимнастика. И там цената, детето да се занимава с любимата си дисциплина, е висока. Разходите на семействата за една година на момиченцето им в художествената гимнастика могат да достигнат и 2500 паунда, като се включат месечните такси, състезанията, екипите и т.н.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари