В школата на Фиорентина тренират спрямо противника

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 07/06/2017 10:15
В школата на Фиорентина тренират спрямо противника

Трима български треньори изкараха през месец май 7-дневен стаж в школата на италианския Фиорентина - Михаил Цоков, Ивелин Петков и Кирил Рашев. Обучението им бе част от програмата на "Проспорт медия" за достъп на млади треньори до водещи футболни методики. Един от тях - Михаил Цоков, разказа пред Viasport.bg за престоя в Италия. Роденият в София Цоков до края на миналата година бе треньор в школата на Монтана. 

 

Стажът ни във Фиорентина продължи една седмица. Бяхме трима треньори от България, аз, Ивелин Петков от Монтана и Кирил Рашев - той организира Ювентус Камп в Торино, работил е в белгийския  Виртон.

 

Организацията беше много добре. Посрещнаха ни в школата на клуба на "Промеса Виола", което е близо е до стадион "Артемио Франки". Посрещна ни личната асистентка на директора - професор Винченцо Верджине - Лаура Паулети. Срещнахме се в залата за конференции с треньора на Фиорентина U20 (това всъщност е U19) Федерико Гуиди, който е работил в Емполи с Маурицио Сари (треньор на Наполи). На първата ни среща бяха Гуиди, помощникът му и и преводач.

 

Направиха презентация на седмичния цикъл с упражненията, които ползват. Гуиди пускаше на видеостена упражненията, обясняваше ни и отговаряше на въпросите. Каза ни всеки ден какво ще тренира, показа ни всичко, нищо не скри. Събирахме цяла седмица въпроси и точно преди мача им ни отделиха половин час и ни отговориха на всички въпроси.

 

Ние една седмица наблюдавахме само тренировките и мача на старшата възраст. Решихме да се фокусираме изцяло върху тях.

 

Играха с Бреша. Цяла седмица тренират според противника. Преди това са анализирали Бреша. От първия ден играят според противника и абсолютно всичко е съобразено с това. Сменят заучените положения. Фиорентина победи с 12:1 като 6-7 гола бяха от заучени положения.

 

Само ще дам за пример, че имаха 5-6 разновидности на тъч, което в А група не съм виждал.

 

Фиорентина U20 - Бреша U20 12:1 

 

Фиорентина е на трето място в класирането. Бреша е на последно място. Но ние си говорехме, че ако Бреша играе в нашата Елитна група, ще е в топ 3. Федерико Гуиди ни каза, че са анализирали и са разбрали, че най-слабото им звено е вратарят и според него са направили заучените положения.

 

Трябва да отбележим, че за този мач имаше билети на цена 5 и 10 евро.

 

В тренировките като се разделят на два отбора, единият играе като Бреша, после се сменят. Вратарите се включват в разиграванията, защото искат те да играят много добре с крака.

 

Дисциплината им е на много високо ниво. В понеделник работиха малко във фитнеса. Там позволяват на децата всеки ден да работят горна част, долен крайник се прави само с треньора. Той каза, че за всеки футболист тренировките във фитнеса са индивидуални, защото се съобразяват кой какви контузии има. Правиха и рехабилитация първия ден от седмицата.

 

Тренировка във фитнеса

 

Условията им не са нещо феноменално. Тренираха на база, която е на около 5 км от града само на един тревен терен. Балонът е разделен на фитнес с отделни кабинки, а другата половина е с изкуствена настилка и там правиха стабилизацията. 

 

Последните две тренировки преди мача провеждат там, където ще е мачът – на стадио "Боци". Той е с хубава изкуствена настилка. В Прима Вера, това е първенството в U20, топките са същите като в Серия A.

 

Доста хора се грижат само за този отбор на старшата възраст – 7-8 човека щаб. Това са треньор на вратарите, помощник, старши, кондиционен и други, които помагат.

 

Професор Верджине присъстваше на всяка тренировка.

 

Фиорентина U20 тренира за мача с Бреша 

 

На първата тренировка в първото упражнение – пасинг комплект – първите две-три серии им позволяваха по-отпуснато поведение, защото явно ги усещат, че в началото на седмицата е трудно да вработят, не им се правеше забележка. Треньорите оставиха децата сами да се усетят как да влязат в ритъм. След като преминаха на други упражнения, тогава започнаха по-интензивно да работят и самите деца запонаха да показват по-сериозно отношение. В началото дори се питахме дали наистина тези са Фиорентина.

 

Родителите не се допускат до трениоровките. Строго е, могат да гледат само мача. Повечето деца ги карат с микробусче след тренировка.

 

Технически бяха по-добре. Но най-полезно за мен беше играта им в защита. Тя е божествена. Това е принципът на Сари. Бяхме гледали клипче на Сари как тренира защита. Четиримата в линия и опорният халф пред тях.  Гуиди ни препоръча да го гледаме, но ние му казахме, че вече сме го направили. "Това е, което целим", каза треньорът.

 

Четиримата отзад са като един. В една линия са, постоянни се гледат. Позицията на тялото дори им е еднаква. Като го гледаш, все едно е огледално, все едно дишат заедно.  Играеха изцяло зоново, интересуваше ги само топката и спазваха принцип, за който Моуриньо често говори. Той казва – open and closed ball. Когато е открита и когато е закрита топката. Когато е открита топката - ако аз съм защитник и човекът срещу мен от противниковия отбор има как да даде  пас напред, аз трябва да отстъпя малко назад, за да имам възможност да пазя да няма дълга топка. В момента, в който топката се закрие, веднага излизам, не се интересувам от теб и те оставям в засада.

 

 

Те го правеха много, много добре. Гледат само топката. Ако един играч подаде, те предвиждат дали при този, която я получи, топката ще е отворена или затворена. Има случаи, в които разбират, че ще е затворена още преди топката да е стигнала до дадения играч. Играят и пред вратата зоново. Ако бекът отиде на бие, тримата са задължени единият да отиде на първа греда, другият пред вратаря в средната зона, а третият – на втора греда, опорният халф - на дузпата.

 

Тактически са божествено подготвени. На фланга оставят да се играе едно на едно. Примерно бекът отива и играе с крилото. В България доста често се случва централният защитник да отиде да го подсигури – там не се случва. Ако се налага някой да го подсигурява – отива опорният халф, но той внимава и преценява дали има нужда от него там.

 

Тяхната Прима Вера е като нашата Елитна група U19. Преди мача ти дават състaвите с резервите, кой коя година е роден, класирането.

 

В техния отбор има двама играчи, които са вече и в първия отбор – Абду Диакате, който за мен технически беше бог, и Джош Перес,  крило. Той е играл в мача с Интер в Серия А този сезон (б.а. Перес влиза като резерва в 75-ата минута при загубата на Фиорентина с 2:4 като гост на Интер през ноември миналата година).

 

Ивелин Петков, помощникът на Федерико Гуиди, професор Винченцо Верджине (с очилата), Федерико Гуиди, Михаил Цоков и Кирил Рашев 

 

Тренировките им бяха с униклана плътност. Почивката, ако е 30 секунди, е 30 секунди. Работи се на максимална интензивност. Много дълго тренираха. Тук се тренира час, час и половина. През цялата седмица те нямаха тренировка под два часа. Плътността е уникална.

 

В атака имаха 9-10 модула и ги правеха без съпротива. След това като задавахме въпроси, ни казаха, че по принцип  в атака гледат да не се съобразяват с противника, но пак включват два-три модула според противника. Когато едните тренират атака – другите тренират защита. Единият треньор работи с офанзивните, другият треньор играе с останалите в защита. Няма момент, в който едните да чакат и да не правят нищо.

 

Спазват философията на мъжкия отбор. Искат високо в противниковата половина да се притежва топката и това им е идеята, ако я загубят, веднага пресират. След центъра играят диагонално подсигуряване.

 

Обясниха, че само в Прима Вера играят зоново, но надолу не е така – при по-малките играят и персонално, и зоново. Всеки терньор има право да избира.

 

 

Всички спазват много строга диета. Ние тук давама за ваканцията тренировъчни програми и диети, но не знаем как и дали се спазват. При тях абсолютно всичко се следи. Те тренираха с джи пи ес жилетки, които измерват изминато разстояние, интензивността, с която се работи.

 

Те всяка седмица поне по веднъж мерят теглото, а с жилетките са непрекъснато. "Ние за 15 дни като се върнат играчите от почивка, знаем какви са им показателите и само за една тренировка разбираме дали всеки е спазвал програмата. Децата също знаят, че няма как да ни излъжат", обясниха ни от школата.

 

Дадоха ни билети за мача им срещу Лацио на "Артемио Франки". Това беше черешката на тортата, че гледахме този мач.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари