В биатлона залагат на безплатни тренировки

Биатлон
Добави в Svejo
    Viasport 23/06/2017 15:55
В биатлона залагат на безплатни тренировки

Поредицата на Viasport.bg за това каква е цената децата ни да тренират различни видове спорт и как клубовете в страната успяват да съществуват, продължава с биатлон.

 

Това е дисциплината, която в последно време ни носи най-много радост и успехи в зимните спортове. По време на сезона стотици любители тръпнат пред телевизорите и стискат палци за Владимир Илиев, Красимир Анев, Антон Синапов, Михаил Клечоров, мъжката щафета и т.н.

 

За да стигнат до там обаче звездите ни са минали през школите в различни градове у нас, когато са били деца. Не е тайна, че биатлонът е много скъп спорт. Той се състои от две дисциплини - ски бягане и стрелба, които сами по себе си акумулират доста средства. За един състезател трябват ски, обувки, щеки, вакси, ваксмайстор, който да прави ските, пушка, макар и при по-малките да не трябва за всяко дете и стотици патрони.

 

За лятната подготовка пък са нужни ролери, каска и др. Колкото по-добър става биатлонистът, толкова повече средства се изискват - за по-добри ски (по-скъпи), повече чифтове за различните снежни повърхности, собствена пушка и др. Това обаче не е попречило на съвместните стремежи на клубовете и федерацията да осигурят максимално добри условия за работа с деца.

 

Центровете за биатлон у нас не са много, но за това пък работят с всички възрасти. Похвалното е, че в последните 1-2 години в повечето от тях се появиха нови клубове, които се насочват основно към събирането на деца и тяхната подготовка. В повечето клубове в страната децата тренират безплатно, а в останалите, дори и да се налага да плащат, то таксата е символична - в порядъка до максимум 20 лв.

 

Един от най-бързо проспериращите клубове е Амбарица от Троян. Той бе създаден преди 2 години, но вече разполага с над 60 състезатели. Доскоро в родния град на европейския шампион Владимир Илиев имаше само един клуб – Аякс, където звездата започва да тренира.

 

Почти всяка година ръководството му печели проект по програмата „Спорт за децата в свободното време” на Министерството на спорта и осигурява безплатни занимания за децата за 6 месеца, като са разделени на два периода - летен и зимен.

 

Амбарица (Троян) е един от новите клубове, който подсигурява на децата всичко необходимо и за тях остава само да тренират спокойно.

 

В Амбарица пък малчуганите са напълно подсигурени от спонсора и не плащат за нищо, а са обгрижени във всичко – екипировка (зимна и лятна - ски, щеки, пушки, гащеризони, ролери и др.), лагери, състезания, треньори, въобще всичко, от което се нуждаят малките спортисти.  

 

В Самоков, откъдето е другата звезда в националния мъжки отбор Красимир Анев също бе основан нов клуб - Боровец 2016, за който се състезава и националът. Създаде го доскорошният му съотборник в държавния тим Мирослав Кенанов. Клубът разчита на частни инвестиции и помощ от федерацията, като също се опитва да предлага достъпно обучение на децата.

 

Същото прави и старият местен клуб Рилски спортист. Треньорите му са ангажирани в спортното училище в града и това дава свободата малчуганите да не плащат нищо за заниманията си. Със собствени усилия пък ръководството се стреми да им предостави екипировка, а също така и заплаща пътуването за състезания, както и транспорта до Боровец за тренировките през зимата. В Самоков помощ на клубовете по биатлон оказва и Общината.

 

Нов клуб – Рожен-Чепеларе бе създаден и в родния град на олимпийската шампионка Екатерина Дафовска. Самата тя призна, че в биатлона вече все по-често се рачита на помощ от бизнеса. Тази година обаче малчуганите от тима получиха неочаквана подкрепа и почти пълна екипировка от национала Антон Синапов.

 

Пушките и ските са най-големите пера за клубовете, но от федерацията се опитват да им помагат в набавянето на екипировката. 

 

Той организира благотворителна томбола, чрез която успя да събере 2500 лв. и купи на картотекираните малки състезатели анцузи, маратонки, очила, раници, пулсомери, колани и бидони, ютия и четки за обработване на ските и още много други неща, които ще са им в помощ по време на тренировъчния процес. Все пак родителите се налага да плащат и такса за малчуганите, но тя е почти символична - 20 лв., тъй като ските, пушките, ролерите и т.н. са доста скъпи и осигуряването им е трудна задача.

 

Друг развит център за биатлон е Банско, откъдето е и бронзовата олимпийска медалистка Ирина Никулчина. В момента тя е треньор и предава опита си на малчуганите в клуб Банско. Той е дотиран до голяма степен от Общината. За подготовка на децата за зимните спортове – ски бягане, биатлон и ски алпийски дисциплини са осигурени лифт карти, ски, ски обувки, щеки, ролери, пушки, транспорт за провеждане на тренировките и т.н.

 

Заниманията се провеждат целогодишно от понеделник до петък. За зимния сезон от декември до края на март те са на пистата на „Бъндеришка поляна” или на стадиона в планината със същото име (за ски бягането и биатлона) и ски пистите на Котвата (за алпийски дисциплини). Лятната подготовка пък се провежда на стадиона, местноста Бъндеришка поляна, ролбана, спортните площадки, парка, пътя Банско – Шилигарника и т.н.

 

Отборът по биатлон на клуб Банско е разделен на 3 групи – начинаещи, подрастващи и професионални състезатели. Заниманията с децата започват от 8 годишна възраст, като едновременно с придобиването на умения да карат ски, децата се приучават и да боравят с въздушно оръжие. Клубът разполага с една от най-добрите бази за подготовка. Малчуганите активно участват в състезанията от националния спортен календар на федерация. Всички занимания в клуба са безплатни и единственото задължение на родителите е просто да запишат наследниците си в него.

 

В последните години пък се забелязва и добрата работа с подрастващите на клуба Ком-Берковица. И там с помощта на Общината, както и на програмата на ММС „Спорт за деца в свободното време", треньорката Вероника Григорова и 4-ата от олимпиадата в Нагано Павлина Филипова, се опитват да привлекат повече деца, предлагайки им безплатни занимания. Така възпитаници му вече са гръбнакът и най-добрите състезатели на юношеския национален отбор, като лидерът при момчетата Кристиян Стоянов записа 5-о място на световното първенство за младежи и девойки.

 

Националът Антон Синапов организира тази година благотворителна томбола, с която събра 2500 лв. и успя да купи хубави екипи на децата от Чепеларе.

 

Макар и с ограничени средства, клубовете не спират да мислят за подрастващите си състезатели. Тази година самите те предлагат на федерацията да поемат разноските на младите си национали, за да направят летен лагер за усъвършенстване на уменията, воден от звездата от близкото минало Ива Шкодрева. Те ще поемат изцяло разноските на възпитаниците си, а федерацията ще плати услугите на лектора.

 

Освен за лагера, от БФ Биатлон се опитват да помагат на клубовете в осигуряване на ски, пушки и патрони. Преди години Екатерина Дафовска договорила 200 чифта ски за начинаещи от фабриката в Чепеларе, които са били разпределени в отделните центрове в страната. Сега пък са осигурени още 30-40 чифта, които вече са раздадени на новите клубове.

 

Освен това федерацията е закупила и 15 въздушни пушки за подрастващите и то на най-реномираната немска фирма, които да бъдат раздадени на всички центрове. Намерението на Катя Дафовска и останалите ръководители е чрез спонсорите на централата да се осигурят средства и да бъдат закупени по-висок клас ски за децата по клубовете.  

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари