Четворката каяк с бронз от европейското в Сърбия

Кану-каяк
Добави в Svejo
    Viasport 25/06/2017 08:00
Четворката каяк с бронз от европейското в Сърбия

Състезателите ни от четворката каяк спечелиха бронзови медали на европейското първенство по кану-каяк за юноши и младежи до 23 г. в Белград (Сърбия). Българите - Радослав Стефанов, Денис Димитров, Стилиян Емануилов и Веселин Вълчев, се пребориха за отличието в дисциплината 1000 м при юношите.

 

Миналата година в шампионата на Стария континент в тази дисциплина националите ни отпаднаха на полуфинала, където записаха 5-о място. Тогава обаче бяха в друг състав. Сега от старата лодка е останал само Вълчев, който е и най-голям - роден e 1999 г.

 

Момчетата ни не тръгнаха по най-добрия начин и след първите 250 м от дистанцията вървяха 5-и, но в средата (на 500 м) вече бяха на 3-ото място, следвайки много близо вторите – квартетът на Беларус. Въпреки че към края на дистанцията темпото на нашите спадна, те не допуснаха изненада и успяха да задържат бронзовата си позиция.

 

Заслуга за успеха на младите ни таланти имат и треньорите им Цветан Иванов, Милко Казанов, Александър Райчев, Краси Стойчева и Ева Пашева.

 

Най-натоварена в третия ден на шампионата пък бе програмата на Веселин Вълчев, който 3 часа и половина преди гонката с четворката, се бори за място на стълбичката и във финала на 1000 м едноместен каяк. Там 18-годишният българин остана на косъм от медалите, след като се нареди 4-и с време 3:37.412 мин.

 

Веско завърши без отличие, изоставайки с малко повече от секунда от 3-тия - Боян Зделар (Сърбия). Каякарят може би малко закъсня с атаката си, след като през цялата дистанция вървеше на последните места. 250 м преди финала обаче Вълчев атакува мощно и успя да изпревари няколко от конкурентите си, но нямаше достатъчно време, за да се справи и с призьорите.

 

Веско Вълчев направи два финала на 1000 м, като взе бронз с четворката кану и завърши 4-и в единичното.

 

Днес е последният ден от шампионата. Българските състезатели се класираха за 6 топ финала. Бронзовата четворка на 1000 м ще влезе в битка за медалите и на 500 м при юношите до 19 г. Освен тях при по-малките в А-финал са още двойката кану Димитър Петров/Атанас Хорозов, както и четворката кану Емил Банков, Теодор Ташков, Даниел Субихов и Николай Узунов.

 

При по-големите за отличие ще гребе 19-годишният олимпиец Ангел Кодинов, който влезе с второ време на 500 м единично кану, четворката каяк до 23 г. също на 500 м и двойката каяк на 200 м. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари