Бронз и аплодисменти за атлетите ни на световното

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Viasport 01/07/2017 16:15
Бронз и аплодисменти за атлетите ни на световното
Изключително успешно бе XV световно ученическо първенство по лека атлетика в Нанси, Франция, проведено от 24 до 30 юни с участието на 25 държави от цял свят. 
 
България участва чрез БАСУ - член на световната ученическа федерация с три отбора, два училищни - при юношите представени от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна с ръководител Снежана Аначкова и при девойките от ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен с ръководител Николай Бъчваров. Те са шампиони от ученическите игри за 2016 г., и селектиран отбор при юношите, организиран от ОУ „Васил Левски“ – Разград с треньор Красен Цонев.
 
Българската делегация от 23 души спечели първото място в първата по рода си културна щафета за опознаване забележителностите и древната история на гр. Нанси. Това бе оценено по достойнство при официалното закриване, където цялата делегация получи аплодисментите на всички участници на сцената, където получиха и специални награди.
 
Успехът е изключителен, защото само още една делегация получи признание за феърплей - Бразилия.
 
В състезателната програма, в специфичните за тези състезания правила, също отборите ни се представиха по достойнство, като в някои дисциплини имаше над 60 участници и конкуренцията бе жестока. В  3 от дисциплините бяха подобрени и световните ученически рекорди.
 
При училищните отбори юношите от морската ни столица се класираха на 16-о място с 650 точки, а най-добри резултати постигнаха Мартин Стоев на 1500 м. – 4:21,05 мин., който е на 6-то място, Димитър Балев на 300 м с препятствия (41,19 сек.) е 10-ти, Владислав Михайлов е на 11-то място на 800 м (2:03,20 мин.). Той е с най-голям принос в отборното класиране, осигурил 132 точки, Мартин Златев е също единадесети на 200 м (23, 87 сек.).
 
 
Сливенските девойки направиха своя дебют на такъв форум, класирайки се на 23 място в отборното подреждане с актив от 392 точки.

Най-добре в дисциплините се представи Силвия Колева на тласкане гюле (9,87 м), заела 7-мо място, а с най-голям точков принос са Джесика Рачева със 103 точки, участвала на 100 м (13,72 сек.) и скок на дължина (4,65 м), Нелина Стефанова с 69 точки и Наталия Димитрова с 65 точки.
 
Най-силно бе представянето на селектирания разградски отбор при юношите, който е 8-ми в подреждането със 768 точки. В индивидуалните дисциплини  Методи Миланов спечели единствения медал за делегацията – бронзов на 300 м с препятствия (39,01 сек).
 
На 4-то място се класира Слави Мутафов на 100 м (11,27 сек.), на 5-то място е най-малкият ни участник Валентин Андреев на тласкане гюле (16,76 м), който подобри личния си резултат с почти метър, 7-ми е Радин Вълчев на 110 м с препятствия (14,25 сек.), Валентин Хаджиев е с две 11-ти места – на 800 м (2:00,37 мин.) и на тласкане гюле (10,49 м).
 
С най-много точки за отборното класиране е Борис Линков – 157, който е 12-ти на скок дължина (6,57 м) и 110 м с препятствия (15,00 сек.).
 
 
Много добре се представи българската делегация във вечерта на нациите, като масата на нашите бе най-богатата и най-посещаваната, а на изиграното традиционно българско хоро с чудесна мултимедия от Царевец се включиха участници от много държави.
 
Всички български състезатели се включиха в приятелската щафета, а в деня за екскурзия се запознаха с изключителните исторически забележителности на град Нанси. Във вестника на града имаше много снимки и информация за града, а интервю по телевизията даде Борис Линков. Цялото състезание се предаваше директно по канала на световната ученическа федерация, което се гледаше от много зрители и в България.
 
Ръководството на цялата група в лицето на Николай Миланов и Диана Първанова изказват своята благодарност към отборите и училищните ръководства за чудесното им представяне и към спонсорите, които осигуриха участие в това юбилейно световно първенство. 
 
Министерството на младежта и спорта осигури самолетните билети и транспортните разходи на цялата делегация. Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ) осигури всичко необходимо по цялата организация за участие и пътуване. Община Варна помогна с осигуряване на всички останали финансови средства за отбора си, на община Сливен и община Разград и няколко местни фирми също позпомогнаха техните отбори.
 
Всичко това разказа водачът на делегацията ни в Нанси Николай Миланов, който предостави и богат снимков материал, за което екипът на Viasport.bg сърдечно му благодари.

Фотогалерията, ВИЖТЕ ТУК.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари