Деси Георгиева ще гребе на световното в Пловдив

Гребане
Добави в Svejo
    Viasport 12/07/2017 10:40
Деси Георгиева ще гребе на световното в Пловдив

Четири лодки ще представят България на световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което ще се проведе от 19 до 23 юли в Пловдив.

 

Това обяви председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков. При момичетата обаче ще имаме само една състезателка и това е 19-годишната Десислава Георгиева, която ще гребе с доста по-големи от нея девойки.

 

Деси направи уникална 2015-а година, в която спечели сребърен медал на европейското първенство и бронзов – на световното за юноши и девойки. Тогава Георгиева намери място и в топ 10 на класацията на Viasport.bg – Млад спортист №1 на България. Миналата година обаче гребкинята изкара много тежка болест - мононуклеоза. Тази година пък имаше проблем с апендицит и се наложи за пореден път подготовката й да започне от нулата.

 

От федерацията обаче се надяват неприятностите вече да са зад гърба на Деси и тя да успее в центъра на Пловдив да зарадва своите съграждани.

 

„Гребният канал в Пловдив е позната дестинация в целия свят и това е поредният шампионат от подобен ранг, който се провежда в града. Нашият канал е известен като уникално спортно съоръжение, което дава равни условия за всички състезатели, независимо от коридора, в който се намират. Много малко са другите канали в Европа и света, които могат да предоставят подобни условия. С домакинството ни на този форум пък се надяваме да запалим повече деца по каузата на нашия спорт и в бъдеще те да станат гребци и да представят достойно България в целия свят“, заяви Нейков.

 

Той допълни, че разчита на гребния канал да дойде многобройна публика, която да се наслади на едно отлично състезание. Шефът на гребането разкри, че Управителния съвет на федерацията е взел решение участниците на тазгодишния шампионат да са само най-подготвените състезатели, а не както преди 2 години, когато на същия форум в Пловдив на старт застанаха девет български лодки и общо 28 наши състезатели.

 

Деси Георгиева (вдясно) спечели бронз от световното за юноши и девойки в Рио де Жанейро, но след това имаше тежко заболяване и проблеми с апендицита.

 

За това и сега имаме 4 лодки и 5-ма гребци. Освен Георгиева у нас ще гребат още завърналият се от Азербайджан след 7 години там Борис Йотов (скиф), Иван Колев (скиф, лека категория), както и Рангел Кацарски и Марио Симеонов (двойка скул), като всяка лодка има индивидуално зададени цели за класиране.

 

„С решение на УС в състезания от ранга на европейски и световни първенства се допускат само гребци, покрили “А” или “Б” норматив. Участие на масов принцип е безсмислено, дори слабите резултати влияят лошо на психиката на състезателите”, поясни Нейков.

 

В световното първенство в Пловдив пък се очаква да вземат участие близо 1200 състезатели

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари