Медалисти атакуват спортната академия

Образование
Добави в Svejo
    Viasport 19/07/2017 08:42
Медалисти атакуват спортната академия

Топ гимнастички и световен шампион по самбо ще започнат висшето си обучение в Националната спортна академия „Васил Левски” от новата учебна година. Първокурсници в университета ще са националките в художествената гимнастика Невяна Владинова, Катрин Тасева, Петя Борисова и титулярката в ансамбъла Лаура Траатс.

 

Обучението си в спортното учреждение започва и мениджърката на грациите Бранимира Маркова. Освен гимнастичките сред новите попълнения личи и името на двукратния световен шампион по самбо (за кадети от 2014 и за младежи от 2016 г.) и спортист №6 в класацията на Viasport.bg за Най-добър млад спортист за миналата година Божидар Темелков.

 

Съотборничката му в младежкия национален от бор Виктория Павлова също ще е първокурсничка. Тя е бронзова медалистка от последното европейско първенство по самбо за юноши и девойки. Най-добрият ни скиор алпиец Алберт Попов е друг наш талант, който ще стартира висшето си образование в НСА.

 

Общият брой на медалистите от различни международни състезания, които ще започнат обучението си в НСА тази година пък е 26. По регламент състезателите с призови класирания от олимпийските, световни и европейски първенства се приемат без конкурс в съответния спорт.

 

До 25 % от местата за държавен прием в професионално направление „Спорт“ - редовно обучение и тази година бяха определени за завършилите спортни училища, положили държавен зрелостен изпит и получили III степен на професионална квалификация.

 

Световният шампион по самбо Божидар Темелков (в бяло) е сред първокурсниците в НСА. 

 

От това си право се възползваха най-добрият ни състезател по скокове във вода Димитър Исаев, футболистът Павел Головодов и алпиецът Георги Околски.

 

Независимо от намаляващия брой кандидатстуденти сред българските младежи, спортната академия може да се похвали с успешна кампания. Тази година за обявените от държавата 685 места – редовна и задочна форма на обучение, се конкурираха близо 1100 кандидати.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари