Александър Христов – медалист в 3 спорта и отличник

Гимнастика
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 23/07/2017 15:40
Александър Христов – медалист в 3 спорта и отличник

Александър Христов е един от малките таланти в спортната гимнастика от клуба в Търговище – Светкавица, на който председател е баба му – Румяна Станчева. Ако си мислите обаче, че детето има някакви привилегии заради това – лъжете се, просто той е добър в това, което прави.

 

На последното държавно първенство при децата Алекс бе с основен принос за спечелването на отборната надпревара на тима си. Той се нареди 2-и в многобоя, като спечели титла на висилка, сребро на земя и бронз на успоредка.

 

Момченцето е на 9 години, но вече има куп медали от състезанията по гимнастика. Започва да тренира, когато е едва на 4 годинки. В залата го води дядо му – бивш гимнастик, който е в основата на това и синовете му да се занимават с този спорт. Така че Алекс спазва семейната традиция и е 3-то поколение гимнастик. Любимият му уред пък е земя.

 

„Един ден дадо ми каза, че неговият син е тренирал гимнастика и ме пита дали не искам и аз. Съгласих се и така отидох да тренирам. Още в началото много ми хареса.Тичахме от уред на уред, скачахме на дунапрените, имаше много игри – споделя малкият спортист специално за Viasport.bg и след това обяснява и за любимата си земя.

 

–  Много я харесвам, защото мога най-много упражнения. Когато започнах да тренирам първото, което научих е предно кълбо. На втория ден вече го правех перфектно. Много ми е интересно в залата. Трудно е, изморявам се много, но пък е весело.”

 

Алекс успя да се снима с един от идолите си - Олег Верняев, когато той беше на състезание в България.

 

Успехите на състезателите на Светкавица, особено на земя, са още по-невероятни, тъй като те дори нямат квадрат, на който да тренират. Съчетанията си те правят на пътеката за прескок и на състезание сглобяват елементите.

 

Малкият гимнастик пък се вдъхновява от изявите на украинеца Олег Верняев – олимпийски шампион от Рио де Жанейро на успоредка, многократен европейски и световен първенец. Христов дори е ходил да гледа любимеца си на Световната купа във Варна преди 2 години и е успял да се снима с него. Всяка година пък иска да има фото и с другия си идол – Данчо Йовчев.

 

Мъникът иска да стане голям гимнастик като Йордан Йовчев.

 

Момченцето обаче не се опитва да имитира никой от двамата в залата, а прави само упражненията, които неговите треньори – госпожа Румяна Чукарска и господин Дмитрий Николов му казва. Когато малките не слушат обаче има и наказания – 50 лицеви опори или по-тежкото - упражнение в стойка седнал с опрян гръб на стената. Последните упражнения, които вече е започнал да учи пък са въртежи на висилката и заден винт на земята. Почти постоянно пък Алекс се прибира вкъщи с мазоли на ръцете, но се държи мъжки.

 

„Не ги забелязвам, въобще не ме болят”, обяснява гимнастикът. Той ясно помни къде е спечелил първия си медал и какъв е бил той. Състезанието е било в Русе - „Звездички” още в първата година, в която е започнал да тренира. „Разбира се, медалът беше златен”, казва с гордост Христов.

 

Гимнастиката обаче не е единственият спорт, в който малчуганът се изявява и то успешно. Алекс участва в състезания и по акробатика, и по скокове на батут. На първия се записва след гимнастиката, защото баба му е съдия в този спорт и той решава да пробва и него, а батутът просто му е привлякъл вниманието в залата. Той обаче е и като част от подготовката за любимия му спорт, тъй като му помага в упражненията на земя и при отскоците.

 

Алекс понякога прави тренировки по акробатика и вкъщи.

 

 

В акробатиката медал взима на втората година от започване на тренировките – бронз в Бургас. Но всъщност първата му награда от този спорт е едно мече за Най-малък участник на турнир в Горна Оряховица, когато бил на 5 годинки, а съперниците му – във възрастова група 6-8 г. Миналата година обаче Христов печели първото място на държавното, а на турнира „Малък акробат” вече две години е шампион. За батута пък има собствено мнение по въпроса с класирането си на последното състезание.

 

„На държавното първенство за моята възраст станах 4-и, а трябваше да съм втори, защото скачах най-високо от почти всички, с изключение само на едно момче. А съдиите сложиха втори един, който правеше ниски скоци. Казаха ми, че имало някакви машинки под батута и те са отчитали, че не съм го набивал силно и за това съм 4-и. А аз съм слабичък все пак.”

Въпреки че „носи” цели 3 спорта под една мишница и целия му следобед отива в тренировки, Алекс е и отличник в училище. Програмата на малчугана обаче е много натоварена.

 

Гимнастикът от Търговище не спира с упражненията и на морето, като използва всеки случай за това.

 

„Сутрин съм на училище и след това отивам в залата. Започвам първо с гимнастика, след това са тренировките по акробатика и накрая завършвам със скокове на батут. Прибирам се късно – около 18:00 часа. Уроците си уча понякога до 23:00 часа вечерта. Завърших годината с шестица. Любимият ми предмет е физическо, а от по-сериозните – бълагрският език.”

 

Баба му допълва, че той прави страхотни преразкази и съчинения, а също така и пише много красиво. За сега момченцето споделя, че не е получавал сериозна контузия, но много пъти се е удрял на уредите. Най-често това му се случва на успоредка, която и без това не харесва много.

 

В свободното си време малкият спортист обича да рисува, което явно му се отдава доста добре.

 

Когато не е на тренировка или пък на училище и няма да пише домашни, малкият гимнастик обича да играе на телефона си или да рисува. Най-често рисува герои от детски филмчета. Събира всичките си творби в един тефтер.  

  

За сега Алекс не е мислил за това дали един ден ще е олимпийски шампион, но иска да е добър гимнастик като Йордан Йовчев или пък акробат като Енчо Керязов със собствено шоу.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари