Плуването след 16-годишна възраст и има ли то почва у нас

Плуване
Добави в Svejo
    20/09/2017 10:35
Плуването след 16-годишна възраст и има ли то почва у нас

Както всички спортове, така и в плуването, за да си елитен състезател е нужно да си отдаден на 100% върху това, което правиш. Ежедневието ти да е концентрирано върху едно нещо - тренировките. 

 

Да, ама не. В същото време имаш да плащаш наема, тока, водата, горивото на Голфа и много други. Тоест трябва да работиш както всички останали с разликата, че България разчита на теб да защитаваш честта ѝ. 

 

Аз самият съм поставен пред тази трудност на модерния свят и започвам да тренирам дечицата на отбора, за който се състезавам. 

 

В синия спорт процентът на младоците, които не намират баланса между двете неща, е потресаващ. Разбираемо е. В София жените над 17-годишна възраст, занимаващи се сериозно с плуване, са “защитен вид” и се броят на пръсти. Мъжете са към 15-20 най-много. В другите градове ситуацията не е по-различна. Не броя плувните пустини като Северозападна и Югоизточна България.

 

Виновници за тази статистика са, разбира се, министерството, федерациите и общините (софийската най-вече). Няма финансиране, няма стипендии, няма премии за медали и рекорди и т.н. Ако има, то те са нищожни и всичко си остава постарому.

 

Как да се промени това статукво? Познавам десетки таланти в малките възрасти, не само плувци, на които не им се обръща и грам внимание. Те успяват заради родителите си, които им осигуряват всичко необходимо за пълноценна подготовка. Когато тези деца пораснат, драги управници, това става ваше задължение.

 

Наскоро разбрах, че съседна Македония раздава 500 спортни стипендии на талантите си, при американците на изключително високо ниво е университетският спорт, турците отделят сериозна сума пари за спорт… 

 

Идеята ми е, че повечето страни могат да се похвалят с работещи системи и идеи, от които България само може да взима пример и да се поучи.

 

До този момент младите ни родни спортисти, в частност плувците, си остават най-рядката и пренебрегната порода животни, които са пред изчезване.


Петър Божилов

 

Петър Божилов е на 17 години. Многократен национален рекордьор и шампион на България по плуване. Попадна в десетката на анкетата на Viasport.bg за най-добър млад спортист за 2016 г.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари