Китайската авантюра на двама български треньори

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 16/11/2017 11:55
Китайската авантюра на двама български треньори

Двама треньори от детско-юношеската школа на Славия ще продължат кариерата си в чужбина. Цветослав Алтънов и Иво Градев заминаха в началото на тази седмица за Китай.

 

Младите специалисти ще работят с юноши във футболен клуб Джачуанг в град Хайнинг, близо до Шанхай.

 

"Бившият футболист на Славия Стоян Ацаров, който игра в Китай, а след това остана да живее там, ни е препоръчал. Самият той не се занимава с футбол, има си бизнес. Попита ни имаме ли възможност и желание да заминем. Ние решихме, че можем да приемем предизвикателството. В Китай има добри финансови условия и желание за развитие. Затова се съгласихме", сподели пред Viasport.bg Цветослав Алтънов.

 

"В Китай са приели програма за развитие на детско-юношеския футбол и целта е в следващите години в техните мъжки отбори да има местни кадри, за да не се дават пари за чужденци", добави той.

 

Цветослав Алтънов. Иво Градев е на заден план.

 

Двамата с Иво Градев подписаха договори с китайския клуб още преди два месеца, но изваждането и превода на изключително много документи забави заминаването им.

 

Младите специалисти ще работят с юноши между 14 и 16 години. В момента клубът развива само детско-юношески футбол, но идеята е в най-близко бъдеще да се създаде и мъжки отбор, където да играят кадрите от школата.

 

"Не знаем много за самия клуб. Когато отидем на място, ще разберем повече. Всичко е ситуирано на едно място - база, стадион, училище", заяви Алтънов.

 

"При тях разстоянията са много големи, има много провинции, затова нямат първенства по подобие на нашите. Повече ще са турниритекоито ще играем, особесно извън пределите на Китай, най-вече в Европа. Това е целта - да се доближат до европейския футбол. Затова държавата отпуска пари и се търсят специалисти от Европа. Гледах клипчета с техни мачове и мога да кажа, че децата са на доста добро ниво”, коментира Алтънов.

 

Иво Градев стана шампион на България с набор 1999 на Славия през 2014 г. И двамата с Алтънов водиха по няколко възрасти на "Овча Купел". 

 

Двамата с Иво Градев не пропуснаха да благодарят на ръководството на Славия за съвместната работа.

 

"С Иво започнахме в школата на Славия, след като завършихме НСА. Много сме благодарни, че ръководството ни гласува доверие и ни се даде възможност да се развиваме. Разделяме се с много добри, приятелски чувства. Надяваме се един ден отново да работим заедно. Пожелаваме успех на Славия", завърши Алтънов.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари