Ивайло Семерджиев: Без амбиция не се става голям футболист

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 19/11/2017 13:39
Ивайло Семерджиев: Без амбиция не се става голям футболист

Viasport.bg продължава поредицата си интервюта с треньори от водещи български футболни школи за това как се работи в тях. Много въпроси бяха повдигнати от вече бившия национален селекционер Викторио Павлов, а наскоро и Петър Хубчев обрисува неособено приятна картина за подрастващите в най-популярния спорт. След Ивайло Станев от ЦСКА, дадохме думата на Ивайло Семерджиев, треньор на Славия U19. Семерджиев, на когото голяма част от живота минава на стадиона в “Овча купел”, стана шампион с “белите” на Елитната U19 през 2016 г. Той е юноша на Славия, а вече над 10 години работи в школата на клуба.

 

- Г-н Семерджиев, нека започнем с това как се тренира в Славия - достатъчно пълноценно ли е като продължителност, интензивност и ефективнист? Кажете и за лагерите на спортното министерство и БФС през лятото. Вероятно имате поглед и върху работата на отборите, с които бяхте в един хотел?

- Аз не искам да казвам кой колко тренира и как тренира. Нека започнем оттам, че трябва да има единна програма за работа, спусната от Футболния съюз. Всяка една сериозна федерация в Европа има такава. Така ще могат и да изискват. Това е проблем за целия ни детско-юношеския футбол. Поне доколкото ми е известно няма нито една школа, която да работи по ясна програма за отделните възрасти. Какво трябва да се прави във всеки един набор. Треньорите знаем какво се изисква, но нямаме централизирана програма. Ако има такава, ще има и по-добри резултата. Първо, няма да има значение кой ще е треньор. Колкото до летните лагери, мога да коментирам нашия отбор. Ние бяхме в хотела с Левски, Лудогорец и Ботев (Пловдив). Каквото сме дали като програма в БФС, сме го изпълнили на 100 процента. Нека не забравяме, че тези лагери бяха в края на подготвителния период, когато концепцията е специфична. Не мисля, че в този период някой ще прави супернатоварвания, при условие, че началото на първенството наближава.  За Славия този лагер беше успешен. Аз мисля, че първо трябва да се наблегне на плътността на една тренировка, на нейната интензивност, а не на продължителността й. Една тренировка може да продължи и 200 минути, но ако нищо не правиш в нея, няма голям смисъл. Лично аз опитвам да доближа тренировката до натоварването, което ни чака в мача. Ако пак се върнем на лагера в Банско, имаше хора от БФС, които наблюдаваха, те най-добре могат да кажат как сме се готвили. Не е добре да се хвърлят обвинения и всеки да гледа само себе си. Трябва да си подадем ръка и да обединим усилия, да си помагаме, в противен случай нищо добро не ни чака.

 

- В други разговори с вас сте споменавали, че в Славия от години работите по определена програма за физическа подготовка и че тя дава добри резултати. Че на тестове юноши дават по-добри резултати от някои играчи в мъжкия тим.

- Да, имаме такава програма в Славия по отношение на кондицията. Работим по нея вече 12 години, поне откакто аз съм в школата. Естествено, има какво да се подобри и ние постоянно опитваме да се усъвършенстваме и да сме в крак с времето. Всички момчета, които са минали по тази програма и отиват в първия състав, наистина дават много добри резултати на тестовете на полусезоните. Както виждате, всички наши юноши, които влизат в мъжкия отбор, почти не отстъпват на по-големите. Последният пример е Петко Христов, който отиде в Италия и доколкото знам там се справя отлично. Същото се отнася за Калоян Кръстев, Янис Карабельов, Стефан Велков… Физически те не отстъпват. 


- Засягам физиката, тъй като за нея се говори много и не отсега. Наскоро и Петър Хубчев повдигна въпроса, и според него това е проблем №1 в юношеския ни футбол. По думите ви в Славия такъв проблем няма?

- Ако има такъв, той е много малък. В никакъв случай не става въпрос за тази драстична разлика, която се изтъква. Аз ви дадох конкретни примери. Нас резултатите не ни интересуват, те са на заден план. Интересува ни да произвеждаме футболисти за мъжкия отбор. Физическият компонент е много важен в днешния футбол, виждате на каква скорост се играе и с каква динамика. Който не е готов за това, просто отпада. Физиката има много компоненти, които може би се пренебрегват от колегите. Мога да дам един пример. Има футболисти, които изглеждат слаби физически, но нямат нито едно загубено единоборство. Тук опира и до интелекта как влизаш в единоборството. Трябва да се работи комплексно - за всички компоненти, на всички нива и постепенно. Тук пак стигаме до казуса с програмите. Футболистите от Европа изглеждат по-подготвени физически, защото се обръща внимание на детайлите. Те не бива да се пропускат.

 

- А как сме в техническо и тактическо отношение? Допреди години имаше схващане, че произвеждаме техничари. Май вече не е така. Ваши колеги са на мнение, че и в това отношение отстъпваме значително.

- В България и на Балканите продължават да се раждат много таланти. Преди 1-2 години представител на Атлетико (Мадрид) обиколи България, беше и в Славия. Каза, че е видял страшно много таланти. Но нека се върнем по-назад. Първо, вече я няма улицата. Тя даваше невероятни умения на всички момчета, които играеха футбол. Те израстваха там, улицата даваше сила, координация, играеше се с по-големи… В миналото поне аз не си спомням да сме тренирали за техника. Тренираше се за общи неща. А на улицата бяхме по цял ден. Днес това нещо го няма и само с тренировки по школите не се става голям футболист. Трябва самоусъвършенстване. Тактически изоставаме по други причини, които пък ни връщат в училище. Едно време се ходеше на училище - дори в спортното. И ако изоставаш там, наблягаше се на уроците. Имаше комуникация между треньори и учители. Ние отрекохме спортните училища, колко от тях останаха? А в белия свят взеха от нас тази практика, развиха я и виждате резултатите.

 

- Което ни отвежда на един от болните въпроси. Лично според мен и на Запад вече я няма улицата, но тя беше заменена от академии, в които целият процес е затворен - тренировки, училище, хранене, въстановяване, възпитание…

- Ами вижте, футболът е също като училището. Тренираш, за да ти стане това професия. И така един играе във В група, друг в Първа лига, трети в чужбина… В живота е същото. Всеки завършва с различен успех. Наистина така стоят нещата в академиите. Стриктно се следи за детайли като хранене и възстановяване, например, без които вече не може в съвременния спорт. Да не говорим за останалото.


- И стагаме до извода, че в България все оше говорим за школи, не за академии…

- Така е. В някои наши клубове, в които имат интернати и се хранят заедно, дори там нямат свои училища, а учат другаде. В Австрия, например, учебните часове в една академия са 24 часа на седмица. Футболните са 50. И строго се следи да не се пропуска нито едното, нито другото. В края на годината трябва да имаш 16 хиляди часа спорт или 20 000. А за каква тактика говорим, когато даден футболист изостава с мисленето. Тактиката е това. Като не си в час с главата как ще изпълниш това, което треньорът изисква от теб? Няма как да се замени училището.

 

- А отношението на младите футболисти? Наистина ли липсва желанието, хъсът да се наложиш? Винаги се изтъква оправданието за чужденците. Наистина ли го няма желанието да останеш след тренировка, за да се усъвършенстваш? Наистина ли се гледа само хубавия живот на Кристиано Роналдо, а не как е стигнал до него?

Моето наблюдение е, че децата вече са много слабохарактерни. Това е проблем на цялата нация, не само на футбола и спорта. Гледам млади момичета, те не приличат на нищо. Като начин на обличане, като отношение към възрастните, като комуникация помежду си… Отказват се от първото нанагорнище. Няма го хъсът, да. После, целта е много ниска. Те искат да играят футбол в Първа лига. Не в чужбина, а в мъжкия отбор на клуба си. Трябва да имат много голяма амбиция и аз в това отношение се опитвам да помагам на моите футболисти. Искам да ги карам да се целят много високо, а къде ще стигнат е друг въпрос. Има много компоненти, които оказват влияние. Но когато целта ти е ниска, няма как да стигнеш високото ниво. 

 

- Вие освен треньор сте и родител. Имате двама сина, единият вече е в професионалния футбол, другият е на месеци от него. Мнозина казват, че всичко тръгва от семейството. Там ли се корени ниската амбиция и слабия характер?

- Цялата ни държава е в много лошо състояние и самите родители отделят малко време на своите деца. Нека всеки си зададе въпросът колко време прекарва с децата си. Аз имах щастието моите синове да израснат на стадиона пред очите ми, те искаха да играят футбол. За тях беше удоволствие. Не съм ги карал насила. Те имаха цели и продължават да ги преследват, не се отказват. Искат още да растат нагоре, искат да отидат в чужбина. Тук стигаме и до това, че не е достатъчно само да имаш цели, а и да правиш нещо за тях. Оставането след тренировка е задължително. Всичките големи футболисти с хубав живот са минали през това. Иначе няма да стане. 

 

- В Славия има ли го това, има ли момчета, които по своя инициатива остават след тренировки да поработят още?

Има доста такива деца и това ме радва. Някой път съм ги спирал да остават, защото сме имали тежка тренировка. Но когато проявят желание, винаги им се дава шанс. “Тренер, може ли да останеш с нас?” Оставам, няма проблем. 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари