Андреев и Топалова ще играят в Австралия

Тенис
Добави в Svejo
    Viasport 04/12/2017 13:51
Андреев и Топалова ще играят в Австралия

Гергана Топалова и Адриан Андреев, които са сред младите надежди на българския тенис, са одобрени да бъдат част от отбора за млади таланти на Международната федерация (ITF) за турнири в Австралия.

 

Така те ще играят на Откритото първенство на Австралия през януари.


Инициативата е финансирана от фонда за развитие на Гранд шлем държавите. През годините помощ от него са получили десетки млади тенисисти, сред които личат имената на шампионите от турнири в Голeмия шлем - Густаво Куертен, Ли На, Виктория Азаренка и Йелена Остапенко. Избирането на състезатели в престижния отбор става възможно с покриването на редица критерии от тяхна страна.


Отборите са съставени от 4 девойки и 4 юноши.

 


По настояване и лична молба на Стефан Цветков, президентът на Българска федерация по тенис и член на Борда на директорите на Международната тенис федерация, в отбора бе включен и Адриан Андреев, с което ITF направиха изключение отвъд предварително приетата бройка.


Нашите надежди ще трябва да пристигнат в Австралия на 6 януари. От 7-и до 12 януари Топалова и Андреев ще имат подготвителен лагер. От 13-и до 18 януари всички състезатели от отбора ще участват на турнира от категория 1 в Траралгон, а в следващата седмица и в юношеската надпревара на Australian Open.


Основното финансиране на проекта е от Фонда за развитие на Гранд шлем нациите, който в последните години увеличава подкрепата си за най-обещаващите таланти от целия свят.

 

През изминалата година Виктория Томова също бе част от проект за подпомагане на Фонда на обещаващи състезатели. Основната цел на подкрепата е наличието на играчи в топ 100 на мъжката и женската ранглиста от възможно най-много държави.
За първи път ще има подобен отбор за турнирите в Австралия.


Благодарение на добрата работа на БФТ с отдела за развитие на световната централа в последните години се увеличи подкрепата за развитието на българските тенис таланти.
Сумата, инвестирана от Фонда в развитие на състезатели и подобни проекти през 2017 г., е 3,1 милиона щатски долара.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари