Петър Божилов: Европейското не мина както очаквах

Плуване
Добави в Svejo
    BGswim.com 16/12/2017 16:40
Петър Божилов: Европейското не мина както очаквах

Петър Божилов завърши с протоколно плуване българското участие на европейското първенство за мъже и жени на 25-метров басейн в датската столица.

 

На 100 м св. стил, която не е силната му дисциплина, възпитаникът на Борис Божилов и столичния клуб Омега’01 регистрира 52,38 сек.

 

Не можа да слезе под 52 секунди, но резултатът му е близо до най-доброто му лично постижение (51,95) и му отреди 83-о място. Плува във водещия четвърти коридор на първата от деветте серии.


Преди това завърши 19-и на 1500 м св. стил и 36-и на 400 м св. стил. В Копенхаген треньор му беше президентът на клуба Георги Пандев. Време за почивка няма, във вторник Божилов ще плува на държавния шампионат за мъже и жени.

 

Божилов коментира пред BGswim.com цялостното си представяне и впечатленията си при мъжете на голямо първенство.


За стотака

 

"Като цяло първенството не премина така, както планирах. На стотака и 400 м свободен стил дадох всичко от себе си, но крайният резултат бе далеч от очаквания. С треньора Пандев ни подхвана местното грипче последните дни. Него по-зле от мен. Заради това не се получи стотака, както очаквах. Е, най-вече защото не тренирам специално за спринтове. Може би нямам експлозивността в мускулните влакна. Очаквах плуване около 51 секунди, но не се получи", заяви Божилов.

 

  

За 1500 м св. стил


"На 1500 м кроул съм доволен от резултата си, но можех още. Бях подготвен за още. В тренировъчният процес с наставника ми тренирахме за темпо 30-30,5 на петдесетаците. Успях едва 30,8 средно на дългата дистанция.

 

Липсата на личния ми треньор и умората от състезанията до този момент надделяха. През декември състезателният календар бе претъпкан с изяви за мен. Имах все състезания, които не можех да пропусна. Пестях се доколкото мога на тях, за да запазя сили да браня честта на България тук, в датската столица", допълни Божилов.

 

 

За европейското

 

"Атмосферата в Копенхаген е страхотна. През уикенда отвориха и втория етаж на залата, поради наплива на фенове, жадуващи за екшън. Светлини, ефекти, камери, журналисти, фотографи, телевизии. Все нови неща за мен.

 

Хубаво е, че освен същинското плуване, състезанията от този ранг имат тази тръпка, все едно си на концерт или някакво друго развлекателно събитие с много адреналин и емоция. За публиката става въпрос.

 

Това е добре, така ще има повече зрители, повече интерес към синия спорт, по-голяма популярност", обобщи 17-годишният майстор на дългите разстояния.

 

 


За впечатленията от другите отбори

 

"Отборният дух в чуждестранните отбори е весел и сплотен, в същото време дисциплиниран и организиран. Почти всички делегации имат масажисти, някои дори и спортни лекари. Както и Нина Рангелова беше споменала веднъж, липсата на масажист в българския отбор е осезаема. Особено когато си подложен на такива натоварвания

 

Всички състезатели са огромни. Освен моят много добър приятел, македонецът Давор Петровски, всички са по-високи от мен. За жените говоря... Това ми е голям минус, който компенсирам с много труд", коментира Божилов.

 

Какво му предстои

 

"Остана още едно състезание за мен през този сезон, а именно държавното първенство за мъже и жени в София. След него ме зове голяма почивка и много сериозна подготовка за младежката олимпиада през октомври месец", завърши Божилов.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари