Вардяните на плуването

Плуване
Добави в Svejo
    04/04/2018 14:58
Вардяните на плуването

Двама вардяни стоят на входа на залата, където след 15-ина минути ще започне общото събрание на Българската федерация плувни спортове.

 

Вмененият им дълг е - с цената на всичко да не допускат чужди елементи там, където делегатите ще проведат една спокойна и формална сбирка. И ще изберат единодушно, както и се случи, новия стар председател на централата Георги Аврамчев и новия генерален секретар на федерацията Димитър Бобев.

Други кандидатури няма. Всичко приключи за по-малко от час.

Активната дейност на вардяните се сведе до недопускането вътре да 1 (словом един) журналист. Той искаше само да стане пряк свидетел на важното събитие в българското плуване – смяната на подалата оставка Таня Богомилова (16 години генерален секретар) с Бобев. Гардовете изпълниха сложната си и важна мисия всеотдайно и безкомпромисно.

Подробност от пейзажа е, че въпросният журналист през целия си съзнателен живот е бил в или около плуването.

За последните 30 години е човекът, написал най-много материали за плувните спортове по вестници, списания и сайтове. И е станал пряк свидетел на почти всичко най-важно в световното плуване за този период.

Пазачите, за радост невъоръжени, служеха в изпълнение на много старо решение на някои от предишните Управителни съвети на БФПС, че общите събрания на федерацията са затворени за гости и представители на медиите.

Нищо, че става дума за обществена организация, която основно харчи публични средства.

Всъщност плувната централа май е единствената у нас, която затваря вратите на общите си събрания и на практика ги засекретява. После излиза с оформено становище на ръководството за това, което се е случило в залата.

Не само за сведение – дори мастодонтите в световния спорт ФИФА и МОК предават пряко в пресцентровете техните конгреси и генерални асамблеи.

Така журналистите сами си оформят мнението и не разчитат на поднесена сдъвкана информация. Някои хора в УС на БФПС явно мислят по-различно. И може би по-модерно.

Председателят Аврамчев бе на мнение да няма рестрикции за журналистите. Дори имаше намерение да предложи делегатите да гласуват дали да допуснат представители на медиите в залата, защото „УС бил разделен по въпроса“.

Но журналистът предпочете да не отнема от ценното време на плувните хора и си тръгна. Почти сигурно е, че БФПС няма какво да крие от любопитните очи на медиите.

Но при подобен антидемократичен подход няма как човек да не си помисли най-малко, че прозрачността в работата не е нещо, с което може да се похвали и настоящият състав на УС.

Да не говорим за други, най-вероятно неоснователни, но възможни изводи и подозрения, които биха могли да избуят след подобни действия.

Случката е показателна за слабата медийна политика на федерацията.

Освен ако целта не е журналистите да бъдат накарани почти насила да не се интересуват от българското плуване. Поне в частта му за това какво прави федерацията и какво се случва на общите събрания. Иначе контактът с високоинтелигентните вардяни не е особено приятен. Както е тръгнало следващия път репортери може въобще да няма. Както и материали в медиите.

Най-важното е, че доказаният специалист Димитър Бобев поема делата на българското плуване в ръцете си. Да му пожелаем успех в нелеката задача, с която се заема.

И дано не му се налага да разписва фактури за хонорари на вардяни.

 

Николай Кръстев, главен редактор на списание СПРИНТ

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари