Във футбола няма късмет, а умение да вкараш

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 18/05/2018 11:00
Във футбола няма късмет, а умение да вкараш

Четирима български треньори участваха в двудневен треньорски курс в Англия. Обучението се проведе до град Лестър и бе част от програмата на Футболната асоциация за допълнително усъвършенстване на лицензираните треньори.

 

Курсът бе изцяло насочен към развитие на съвременния нападател. Ръководители бяха Джими Гилигън и Джон Гитънс, които са едни от най-изявените специалисти в треньорската школа на Острова.


Българската група бе в състав: Данаил Иванов, Милен Гаджев (и двамата от Олимпия), Михаил Цоков (ЦСКА 1948) и Кирил Мицов (ФК Кюстендил - Академия Стоянов). Двама от тях - Данаил Иванов и Михаил Цоков, разказаха пред Viasport.bg интересни подробности за курса. Днес ще ви представим разказа на Михаил Цоков за курса в Англия.


"В началото Джими Гилигън заяви, че според него типичният таран вече изчезва и  нападателите трябва да са по-раздвижени. Говорихме за основните неща, как трябва нападателят да се движи без топка, за какво да внимава, кое е ключовото", разказа Михаил Цоков.


Най-голямо впечатление сред българската група е направил фактът, че ръководителят Джими Гилигън е показвал актуални видеоклипове от мачове от последния кръг във Висшата лига, които са дискутирани по време на курса.

 

"Показа ни голова ситуация, в която имаше рикошет и попита: Според вас това талант ли е или може и да се тренира?

 

Всеки беше на различно мнение, но според него дори рикошетът се тренира. По време на практиката ни показа упражнение в наказателното поле от различни изходни позиции. Подаваш топката и трябваше да се завърши с едно докосване. Нареждат манекени и удрят топката в манекена, а нападателят трябва да завърши. Правихме го с нападатели и защитници. Защитниците трябва да изчистят, а нападателите да вкарат по най-бързия начин, което беше много интересно", сподели Цоков.

 

 

"Гилигън акцентираше също така върху играта с боц, каза, че с този елемент, който е взет от футзала, се печели много време и успяваш бързо да завършиш. Когато си в наказателното поле, нямаш много време и си притиснат от защитник, затова доста добро решение е да стреляш с боц. Това също трябва да се тренира. Според него нищо не зависи от късмета, всичко е до тренировки. Когато участваш в една ситуация много пъти, знаеш какво да направиш.

 

Случва се ситуация на пет метра от вратата, нападателят изпуска и ние казаваме, че е липса на късмет. А според Гилигън това не е липса на късмет, а е въпрос на тренировка. Ако си тренирал достатъчно и си концентриран, нямаш право да изпускаш там. Не трябва да го отдаваш на късмет", коментира българският треньор.


 

По време на обучението лекторите обръщат внимание на силните качества на нападателите. Според английските специалисти, треньорът трябва да превърне силните страни на играча в суперкачества, а не да се опитва да развива слабите. Гилиган дава пример с това как Лестър използва най-силните качества на Джейми Варди.

 

"За Варди ни разказваше как играе в Лестър. Той е свикнал да си освобождава празно пространство и да атакува зад гърба на защитата, чака дълга топка. Прави това в националния отбор на Англия, но там е съвсем различно и е трябвало да се адаптира спрямо играта на тима", разказва Цоков.

 

"Попитаха ни колко често правим завършване. Обикновено всеки отбор го прави по веднъж в седмицата. Гилигън каза, че защитници и нападатели завършват по равно, а реално нападателят трябва да вкара гол. Според него десетина минути работа с нападателите изобщо не са достатъчни.

 

"Ако искате нападателят ви да вкарва голове и да е като хищник, треньорът трябва да му отделя индивидуално време извън тренировките", е мнението на британския специалист.

 

 

В началото дори беше извадил цитат от Йохан Кройф, в който той твърди, че в голфа има по 4-5 треньори за всички видове удари, а във футбола на 15 души се пада един треньор.

 

След като планираш и направиш тренировката, е хубаво да си я заснел, за да видиш реално дали това, което имаш като идея, наистина се е получило.

 

Всичко трябва да е съобразено спрямо философията ти за играта, а не спрямо дадено упражнение в интернет. То може да е уникално, да е много добро за "високо" притежание на топката. Правя го, обаче аз играя директен футбол и не ми е нужно. Много е важно всичко да е адаптирано спрямо това какво имаш и какво притежаваш", продължава разказа си Михаил Цоков.

 

Михаил Цоков и Данаил Иванов

 

"Според Гилигън голяма грешка е да се стои далеч от защитника. Той като нападател също го е правил, но го отчита като пропуск. Казва, че за нападателя е добре да следва защитника, защото бранителят много добре се позиционира. Най-важното е в момента на центрирането, когато погледне топката, ти да успееш дори един сантиметър да минеш пред него, да я удариш и вкараш.

 

Относно крилата и бековете, попита, дали те вече са нападатели. Крилата вече не са типични крила и доста често влизат навътре, дават асистенции. Коментирахме как трябва да играят. Той даде пример с Манчестър Сити. Крилата на Сити винаги се надиграват "един на един". Стигнат ли от аутлинията, винаги връщат топката назад - или на дузпата, или на вътрешния халф, който центрира на втора греда. Показа, че реално те само това правят и пак им се получава, тренирали са го до съвършенство.

 

Обикновено треньорът отива да центрира на тренировка, а това не трябва да се случва, защото няма да го прави в мача", завърши Михаил Цоков.


На началната снимка: Милен Гаджев, Данаил Иванов, Джими Гилиган, Михаил Цоков и Кирил Мицов

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари