Мач на старшата нажежи страстите по оста Враца - Ерден

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 04/10/2018 14:45
Мач на старшата нажежи страстите по оста Враца - Ерден

Мач между юношите старша възраст на Кариана (Ерден) и Ботев (Враца) нажежи отношенията между двата клуба. Казусът е много любопитен и подлежи на много коментари.

 

В зоналното първенство за юноши старша Ботев (Враца) играе с по-малки футболисти, които участват и в Елитната U17. По програма на 5 октомври Ботев играе с Кариана при старшата възраст, а на 6 октомври – с Дунав в Елитната U17. Ето защо врачани са поискали отлагане мача на старшата възраст, а от Кариана са отказали срещата да бъде преместена.

 

Любопитна подробност е, че треньор на Кариана U19 е Диан Попов, който е работил и в Ботев (Враца).

 

Във Viasport.bg ви представяме позицията и на двата клуба.

 

От Ботев разпространиха декларация по темата. Те са категорични, че няма да се явят на мача с Кариана. Ето какво пише на официалния сайт на врачани.

 

"Ако детско-юношеският футбол има цел различна от това да развива потенциала на децата, значи ние в Ботев Враца сме в огромна грешка. Ако целта на детско-юношеския футбол е да обслужва егото на някой възрастен… значи ние грешим. Ако това да бъдеш добронамерен и коректен в българския футбол е лошо – нека сме грешни.

 

Правилата на БФС изискват тимовете в Първа лига да имат определен брой детско-юношески формации. Една от задължителните възрастови групи е U19. Ние в Ботев Враца решихме, че най-добрите ни деца в тази възраст ще влязат в мъжкия футбол и нямаме достатъчно футболисти, родени през 2000 и 2001 г. Приехме да участваме в първенството за U19 с по-малки момчета от U17. Последните играят в Елитна група, така че тези, които нямат достатъчно игрови минути или се връщат от контузия, да могат да поддържат форма срещу батковците в областното първенство. Още при тегленето на жребия за това първенство всички съперници бяха наясно с това и нямаха нищо против да играят срещу две години по-млади противници.

 

Тъй като програмата за елитните групи в България излиза само няколко кръга напред се оказа, че U17 на Ботев Враца приема Дунав Русе в събота 6 октомври. На 5 октомври пък U19 трябва да мери сили срещу Кариана Ерден в областната. Няма как едни и същи деца да играят и в двата мача, най-малкото защото правилата на БФС не го позволяват.

 

Спортният директор на Кариана Ангел Стоянов отказва срещата от U19 да бъде изместена на друга дата с безумното обяснение, че треньорът на отбора Диан Попов има личен мотив срещу Ботев Враца.

 

Няма да се спираме какъв може да бъде личният мотив на Попов срещу клуб, в който е ял бял хляб. Получил е повече, отколкото е изработил. И дори води последния мач на новия си тим Кариана с екипировка на Ботев Враца. Смешното е, че един човек с призвание да възпитава, тренира и развива потенциала на деца е готов на всичко, само за да самозадоволи егото си. И още по-лошото е, че ръководството на един симпатичен професионален клуб, който иначе бе в прекрасни отношения с Ботев Враца му го позволява.

 

Ние в Ботев Враца не сме измамници и няма да прибегнем до най-лесното решение в случая. Няма внезапно да се разболеем и да искаме отлагане по медицински причини. Няма и да унижим децата от по-малките набори, които са свободни в петък, да идат на заколение срещу 5-6 години по-големи съперници, за да доставим удоволствие на Диан Попов и началниците му да бият Ботев Враца. От сега обявяваме, че няма да се явим на мача, защото срещата с Дунав Русе ни е по-важна. Щом БФС не може да намери начин да подреди две програми в интерес на децата, то ние също сме безсилни да намерим по-разумно решение.

 

Поемаме последиците – глоба, отнемане на точки или каквото БФС прецени. Диан Попов може да полее служебната си победа над Ботев Враца още тази вечер. Наздраве, Дидо!"


Viapsort.bg потърси позицията на Кариана по случая. Вижте какво каза изпълнителният директор на клуба Ангел Стоянов.

 

"Нашата позиция е съобразена с мнението на треньора. Ръководството и собственикът на клуба застават зад решението на треньора да не се отлага мачът. Ние уважаваме треньора, дали сме му картбланш да ръководи този отбор така, както сметне за необходимо. След като има резултати и сме доволни от него, ние продължаваме договора му.

 

Смешно е отбор и град като Ботев (Враца) да няма отбор юноши старша възраст. Това е трагичното на българския футбол. Това вече си е техен проблем и ние не можем да го решаваме. Защо трябва да ни обвиняват нас?

 

Едно село като Ерден има три гарнитури и не търсим промяна, кога, къде и как. Това е датата на мача и играем. Когато теглихме жребия, защо не казаха, че имат претенции. Ние не търсим резултати. Те имат някакви взаимоотношения с нашия треньор, той е бивш техен. Досега защо не са отлагали мачовете си, според мен това е на лична основа.

 

Нека да е ясно - не търся конфронтация с Ботев (Враца). Това не трябва да се случва, уважавам този клуб. Нека да не търсим под вола теле за мач на юноши старша възраст в зона Враца и да стане някакъв скандал.

 

Ако те имат някакви отношения с Диан Попов, нека да си ги имат. Ние заставаме зад него. Ще ви дам един пример. Миналата седмица искахме да издърпаме  мача с Мездра. Попитахме ги, техният треньор каза, че не може и ние се съгласихме. Отидохме с това, което имахме като деца. Нито сме писали, нито сме парадирали. "


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари