Виктория Маринова: Разделянето на отборите на две дивизии е положително

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 13/10/2018 16:20
Виктория Маринова: Разделянето на отборите на две дивизии е положително

Старши треньорът на Балкан U16 Виктория Маринова сподели впечатленията си новия формат на Държавното първенство. Според нея разделянето на отборите на Елитна и Първа дивизия е положително, но има още неща, които трябва да се променят. Ето какво каза тя пред клубния сайт на Балкан преди старта на сезона:

 

„Аз работя с този отбор момчета от възраст мини-баскетбол U12 и затова подготовката им е била систематизирана и последователна в годините. Във времето обаче се получи празнина във възрастите и се налага някои от момчетата на възраст момчета U16 да играят и за отбора на юноши U19, както и седем момчета 2004 година ще играят за отбора на момчета U16, където върхова година са 2003.

 

Смятам, че идеята за разделяне на Елитна и Първа дивизия е изцяло положителна с цел израстване на отборите и гонене на по-високо технико-тактическо ниво. Има нещо, с което все още не мога да се съглася и това е участието на отборите с две самостоятелни петици през първото полувреме. Смятам, че това дирижиране и контролиране на играта не е правилно в тази възраст. Според мен това правило трябва да отпадне. Освен това то дава предимство на отбора, който е гост, защото треньорът може да контролира петицата си на базата на това с каква стартова петица започва другият треньор и  по този начин до голяма степен може да  се предопредели развоя на мача. Смятам, че това са вече зрели момчета, които разполагат с достатъчно добра техника и тактика в защита и нападение, която трябва да бъде надграждана, но не може да се лимитират талантливи играчи, за да се търси някаква масовост в тази възраст. Не може "системата" на наредбата да  стимулира и награждава играчи с игрово време, които не се влагат достатъчно в учебно-тренировъчния процес, а в същото време треньорът е задължен да им даде 1/4-ина игрово време. 

 

Като цяло мачовете от първенството не са достатъчни през сезона, но с оглед на това, че искаме да имаме повече мачове, нашият клуб Балкан ни предоставя възможност да участваме в различни купи, турнири и лиги. На базата на програмата, която ни предлага БФБ, изграждаме нашата за конкретния спортно-състезателен сезон. Всеки треньор в нашия клуб  разполага с един добър арсенал от 50-60 мача годишно, което е добра предпоставка за развитие на един състезател.

 

Баскетболистите на Виктория Маринова, които са на възраст до 15 години, ще вземат участие за втора поредна година в Европейската младежка баскетболна лига (ЕМБЛ). Първият турнир от Централноевропейската дивизия  ще се проведе в Прага от 29 ноември до 2 декември, а участие ще вземат 19 отбора, разделени в две групи по осем.

 

“Надявам се тази година да се представим по същия добър начин, по който  се представихме миналата година, бих се радвала, ако може и по-добре. Давам си сметка, че за една година отборите са израснали страшно много. Видях изключително качествени състезатели в различните отбори. Докоснах се до опита на различните европейски баскетболни школи. Направих анализ на това къде сме ние спрямо тях и на какво трябва да обърнем повече внимание. За мен това е един безценен опит. Смея да твърдя, че тези турнири могат да се отразят единствено положително върху отбора и имиджа на българския баскетбол. Срещаме се с държави от цяла Централна Европа - Испания, Италия, Унгария, Сърбия, Румъния, Чехия, които са държави с големи традиции, доказали, че работят правилно и професионално. Тези контакти са изключително полезни за мен като треньор,а също така и за израстването на всеки един играч поотделно.

 

Планираме през декември международен турнир в памет на Иван Андреев за момчетата 2004 година, които не са върхова година в първенството, както и още допълнителни контролни мачове .

 

В неделя от 12:00 часа 16-годишните баскетболисти на Балкан приемат у дома Левски в първия кръг на Държавното първенство. Ето какво каза Виктория Маринова за мача: “Срещали сме се с този отбор през годините. Те са добре селектиран отбор, добре представящ се в предходните първенствата. Изиграхме добри мачове срещу тях. Надявам се да изиграем добър мач с много достойнства и да спечелим мача.

 

На първо място пожелавам на целия ми отбор здраве и отсъствие на контузии, за да могат да бъдат пълноценни в тренировъчния процес. На себе си също пожелавам здраве, за да имам възможността на 100%  да работя с отбора и да дам максимума от себе си. На всички треньори, ръководители и отбори  пожелавам един успешен и ползотворен сезон, изпълнен с интригуващи мачове, красиви баскетболни изпълнения и незабравими мигове на удовлетворение и щастие от постигнатото.

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари