Божия Ноева: Има много талантливи момичета, които играят футбол

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 19/10/2018 10:00
Божия Ноева: Има много талантливи момичета, които играят футбол

"Има много талантливи момичета, които играят футбол." Думите са на Божия Ноева, треньор по футбол във ФК НСА. Пред Viasport.bg тя разказа за клуба с най-големи успехи в България на ниво женски футбол. Има много момичета, които искат да се занимават с този спорт, но у нас все още властва мнението, че това е мъжки спорт и няма място за жени. Вижте какво още сподели пред Viasport.bg Божия.

 

"Клубът НСА е създаден през 1986 година, като в началото има само направление "Жени". След като през 2010 г. влиза наредба от БФС, задължително трябва да има и школа. Клубът е към Спортната академия и преди да се създаде направление "Девойки", тренират само студентки. Женският отбор на НСА 15 години е шампион на България“, започна Божия.

 

Тя става треньор в НСА през 2012 година, а две години по-късно напуска клуба. Завръща се отново през 2017 година. Малко след като се сформира девическата школа на НСА, момичетата започват да печелят призови места.

 

 

 

През последните години възрастовите групи се променят. В момента турнирите и първенствата, които се организират от БФС, са до 13, до 15 и до 17 години. В НСА тренират 38 момичета. Божия е треньор на отборите до 15 и до 17 години.

 

Преди няколко седмици най-малките, до 13 години станаха първи на турнир в София. "Има много потенциал в женския футбол, особено в Спортната академия, защото тук се работи добре. Опитваме се да развием този спорт, защото все още той не е достатъчно приет", казва младата треньорка и ни разказа защо тя самата се е насочила към футбола.

 

 

"Това беше детската ми мечта. Аз съм от Габрово. Цял живот съм играла хандбал. През 2007 беше организиран женски турнир от БФС в Габрово. Като домакини трябваше и ние да направим отбор. След турнира на мен ми предложиха да играя в друг отбор. Отидох за една година в Пловдив и преминах изцяло на вълна футбол.

 

През 2009 година трябваше да кандидатствам. Преди това завърших с профил "Архитектура и строителство" в Габрово. Моите родители искаха да продължа с това, но аз реших, че ще следвам мечтата си и влязох в НСА. Така се стекоха обстоятелствата, че вместо да играя се наложи да стана треньор. Взе, че ми хареса."

 

 

Божия разкрива, че момичетата имат интерес към футбола, но родителите все още са скептично настроени.

 

"Основният им довод е, че това е мъжки спорт. Това е заложено. Манталитетът на хората не се променя, за разлика от другите страни. Аз съм била в Манчестър Сити на обучение две седмици. Школите бяха 7, 8, 9-годишни до 14. Там тренират момичета и момчета. Имаше възрасти, в които момичетата бяха колкото момчетата. Самото отношение на хората там е различно.

 

Миналата година бях и в Америка. Аз съм привърженик на американския футбол. Гледала съм техни тренировки, начин на отношение, на поведение. За съжаление, нашият футбол не може да даде пример. Ставала съм свидетел на ужасно отношение в детски школи в България - крещене, обиди на малки деца, това те отблъсква. В американския футбол всичко е под формата на игра, на забава. Няма викане, няма обиди по адрес на децата.


 

Както споменах, у повечето родители все още има скептицизъм относно спорта, че той не е за момичета, като някои от тях идват при нас - треньорите, с намерението просто да опитат. Смятат, че на децата няма да им хареса. Но децата на тези родители се запалват още повече.

 

Винаги разказвам един интересен случай. Имаше една майка, която беше тренирала художествена и спортна гимнастика. Детето й беше на 11 години и тя се беше опитвала по всякакъв начин да го изпрати в залата. Но то не искаше. Тя идваше на тренировки и когато детето направи нещо грешно, тя идваше при мен и ми казваше: "Виждаш ли, не става. Откажи я". Аз й отговарях да я остави. Бащата се опитваше да помогне, той я водеше и взимаше от тренировки. Това дете стана едно от най-добрите. В момента майката се гордее с детето си.

 

Хората се променят, но трябва да докажеш, че няма нищо страшно. Разбира се, има родители, които се притесняват и от контузиите", разказва Божия Ноева.

 

 

"Трябва да кажа, че има много талантливи момичета, на 12 и 13 години. Треньорът трябва да им помогне да се развият. Аз възпитавам в децата си уважение към противника. Всеки иска да победи, но дали е дошъл моментът? Много пъти сме падали, ставали сме и сме били първи. От 2012 година смених три клуба, има деца, които когато стана аз, стават и те - навсякъде са с мен. Те са възпитани на обич към спорта. Те са деца. В някои клубове се опитват да завъртят спорта през различна призма, не за удоволствие, а на всяка цена", признава Божия.

 

"Сега вече има програма от УЕФА, която отпуска средства за развитие на девически футбол. Така дори в малките градове се опитват да развиват женски футбол. В момента на национални турнири се събират по 12 - 16 отбора, които не са само от големите градове. За съжаление всички тези отбори нямат нужното "игрово време", нямаме често състезания. До месец декември ние имаме само два турнира. Това според мен е голям проблем, тъй като всички ние знаем колко важно за развитието е не само тренировъчният процес, а и спортно-състезателният.

 

С отбора на 15-годишните бяхме на лагер, на подготовка. Върнахме се на 10 септември, а първият ни турнир e през октомври. През този период единственото, което можем да направим, е да се се свързваме с треньори на други местни отбори, за да организираме контролни срещи", обясни Божия Ноева.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари