Райан Стайков мечтае за професионалния голф

Голф
Добави в Svejo
    Viasport 26/01/2019 15:00
Райан Стайков мечтае за професионалния голф

Райан Стайков е на 18 години и през май ще завърши столичната Френска гимназия. Той е една от надеждите на България да има свой представител при професионалните голфъри – там, където Тайгър Уудс и другите големи звезди печелят милиони от любимата си игра.
Райан всъщност дължи странното си за нашите ширини име на баба си Райна, но най вече на факта, че е роден в канадския град Ванкувър. През 90-те години родителите му емигрирали в Щатите, където останали 10-ина години, и после се преместили в Канада. Тъй като не били сигурни колко ще останат, кръстили и двамата си синове с имена с англо-саксонско звучене. Брат му, който е с 3 г. по-малък от него, се казва Денис.
Райан обаче не помни нищо от северноамериканския си период, тъй като когато е на 3 годинки, семейството му се прибира в София, макар и сега много негови роднини да живеят в САЩ и Канада.
„Въобще не съжалявам, че сме се върнали.

Аз си обичам България

Обожавам да има сняг зимата и въобще всичко тук ми харесва“, казва младежът, но когото  предстои следващите няколко години да поживее в Америка заради голямата му страст  голфа.
В близките дни Райан трябва да подпише договор с университет в САЩ, където ще учи и ще тренира редовно. „Точно това ме накара да търся US университет, защото само там мога да играя целогодишно по турнири, а не като сега – да прекъсвам през зимата и успоредно с това да следвам. Първите две години ще са общи, а после смятам да специализирам в бизнес и мениджмънт“, обяснява Райан.
За да бъде забелязан от треньорите на местните университети обаче, Стайков две години поред участва в надпревари в Америка. В края на 2018-а е за три турнира в САЩ, като в първия играе на игрището на Доналд Тръмп във Флорида с още над 300 участници от 60 държави, а в третия постига най-доброто си класиране – 4-то място. По време на партито на играчите във Флорида обаче получава и специална награда – за

участник с най-висок среден успех в училище

А той е впечатляващ - 5,93, след като завършва 11-и клас само с една петица!
Колкото и чудно да звучи, Райан се запалил по голфа покрай по-малкия си брат Денис. Баща им Борислав Стайков подтикнал децата си да практикуват аристократичния спорт, въпреки че самият той навремето се е занимавал с лека атлетика, а майка им Малина е била ски ориентировачка. Преди да хване стика, Райан се увличал по доста други спортове – карате, ски, сноуборд, плуване, тенис, като последния дори практикувал 4 - 5 години. „В училище играех футбол и не смятах голфа за спорт. Брат ми обаче започна да го тренира по-усърдно и постоянно ме предизвикваше да правим някакви удари. Така разбрах, че всъщност не е толкова лесно, и постепенно започнах да проявявам по-голям интерес към голфа“, разказва младежът.
Днес смята, че не отделяш ли по 5 - 6 часа на ден за голф, по-добре да не се захващаш, а неговата голяма цел е да се развие до професионално ниво, където

да печели достатъчно от големите наградни фондове

на турнирите. Въпреки че е редовен ученик във Френската, Райан пътува всеки ден, когато метеорологичните условия позволяват, до с. Равно поле, за да тренира на игрище „Св. София“. През зимата обаче се налага да пробва само къси удари под навеса, а липсата на турнири, които да може да си позволи по това време, води до загуба на игрова практика. През февруари се готви да замине за Кипър, където ще проведе едноседмична подготовка и ще участва в силна надпревара.
Работи с шотландския специалист Скот Голди, който миналата година бе назначен за треньор на националните ни отбори, а преди това бе инструктор към „Пирин голф клуб“. „Много по-различно е с него. Мога постоянно да получавам съвети от специалист от висока класа и резултатите веднага си проличаха – 2018-а бе най-успешната ми година“, казва Райан.

 


С част от националния отбор

Освен него преди време още 5 - 6 момчета бяха селектирани в младежкия национален отбор, който през 2015 година стана европейски вицешампион в конкуренцията на 12 отбора. През тази година Райан се надява, че заедно със съотборниците му и много добри приятели Димитър Савов, Асен Михайлов, Влади Маринов и Димитър Димов ще успеят да стигнат до европейския връх при мъжете на шампионата в Литва. Чакат в отбора и свежи попълнения от младежкия тим, където е и Денис.
Братя Стайкови често играят не само един срещу друг, но и в отбор. На турнира в Гърция м.г., който Райан печели, двамата се състезават и в отборното, въпреки че нямат трети участник в състава, и стигат до титлата.
18-годишният голфър е печелил множество еднодневни турнири у нас, но с по-сериозна тежест са тридневните надпревари, за които пътува за участие в съседните ни страни и които носят точки за световната голф ранглиста на аматьорите. „Предишните 2 години все един удар или нещо малко не ми достигаше, за да спечеля такъв турнир и да вляза в ранглистата. Най-накрая, след като се успокоих и заработих по-професионално със Скот, през 2018-а спечелих в Гърция и вече съм някъде около

номер 3000 от общо над 8000 голфъри от целия свят

Аз съм в ранглистата от септември и съм доволен, че много бързо се изкачих до това място“, обяснява Райан.

 Младежът се гордее, че два пъти е ставал трети на единствения 3-дневен международен турнир у нас – Откритото на България, при това през 2018-а прави такъв резултат, с който в предишните издания е можел да спечели. „Първата ми голяма цел е да го спечеля“, казва Райан, макар че тази година няма да може да участва, защото по това време ще трябва да се явява на матурите за зрелостници.
Естествено, всички тези пътувания по турнири изпразват семейния бюджет на Стайкови. „Тук е моментът да благодаря на нашия капитан Денис Димитров, който е и основен спонсор на тима ни и осигурява всичките ни участия в турнирите навън. Грижи се за всички нас, все едно сме му деца. Невероятен човек! Не съм чувал да имат такъв човек в останалите отбори“, споделя талантът.


Матурите не го плашат


Райан не се притеснява от предстоящите матури, още повече че за него те няма да са важни за бъдещото му развитие, тъй като вече ще е подписал с американски университет и заминава за там през август. Не си представя, че от догодина вече няма да посещава любимата си Френска гимназия, с която го свързва целият му съзнателен живот. Вълнува се обаче от предстоящото предизвикателство, наречено Америка. Благодарен е на учителите си в гимназията, че са проявявали разбиране към неговите отсъствия, защото е един от малкото голфъри по света, който е на редовна форма на обучение.
Колкото и парадоксално да звучи за момче на неговата възраст, Райан е трудно откриваем в социалните мрежи. Дава си сметка, че това трябва да се промени, особено с оглед на предстоящото му развитие в голфа. Определя се като стеснителен младеж, който няма много с какво да се похвали в ежедневието си освен с тренировки и училище. Макар че купоните не са му съвсем чужди и дори наскоро беше на концерт на свой приятел в Пловдив, разбира се, с голяма компания. Няма специални предпочитания към даден тип музика, слуша най-често поп и рап. Няма и приятелка.
Споделя, че в голфа много му помага неговият брат Денис, с когото са в постоянно съревнование. Смята, че на него ще му е по-лесно да измине вече отъпкания път и да поеме още по-уверено по него.

Автор: Снежана Иванова, материалът е публикуван във в. Монитор

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари