Веселин Терзиев: Във Валенсия работят търпеливо и с увереност за бъдещето

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 20/03/2019 12:20
Веселин Терзиев: Във Валенсия работят търпеливо и с увереност за бъдещето

Треньорът от софийската футболна Академия Барокко Веселин Терзиев бе на няколко дневно посещение в Академията на испанския гранд Валенсия. Там българският специалист се запозна отблизо с начина и методите на работа, със спортната инфраструктура и философията на една от най-продуктивните футболни школи в света.


Футболен Барокко, който е създаден през 2017 година и е базиран на Спортен комплекс "Барокко спорт" (СК "Бонсист") е официален партньор с испанския гранд за нашата страна. Българският клуб ползва тренировъчната методика на испанския тим, представляван за Югоизточна Европа от прочутата американска мениджърска агенция Global Premier Soccer. Същото така футболистите, участващи редовно в камповете на GPS/Valencia са под постоянно наблюдение от скаутите на испанския гранд и американската агенция. Именно по този начин защитникът на Барокко Виктор Димитров премина в сборния отбор на GPS Vаlencia за Европа в Атина, Гърция. В момента Димитров учи и играе футбол в южната ни съседка. Ето какво сподели Веселин Терзиев след посещението му във Валенсия.


- Какви бяха първите Ви впечатления веднага щом пристигнахте на базата на Валенсия?
- Очакванията ми се оправдаха напълно. Видях една подредена база на голям европейски клуб, в която всичко си беше на мястото. Всичко, за което би могъл да си мечтае един треньор, го имаше там.


- Разкажете повече за инфраструктурата и базата?
- Самата база се намира на 10 км извън Валенсия. Има голям паркинг на влизане, 8 големи терена (само 1 от тях изкуствен), 6 терена за футбол 8 (нашият еквивалент на футбол 7 и футбол 9), клетка за темпови футбол, рампа за бягане под наклон, множество зали за физическа подготовка, възстановителен център. Там бяха настанени и деца между 16 и 18 години. Има голям медиен център, зала за самоподготовка на децата, зала за треньорите и множество административни помещения. Един от терените имаше козирка и капацитет 3000 човека, за да може да приема юношески дербита срещу Реал, Барселона, Леванте. Друг от терените е изцяло ограден от високи стени, където тренира първият отбор при закрити врата. Интересът към Академията на Валенсия е огромен.- Какви са основните принципи, които във Валенсия следват в подготовката на
различните възрасти?
- Имат три етапа в развитието на един футболист. Първият етап е 6-10 годишни. Главно със забавни игри работят за техника и индивидуални умения 1 срещу 1, 2 срещу 1, 2 срещу 2. Тук резултатите въобще не ги вълнуват. Децата се въртят по всички позиции на терена. Вторият етап е от 11 до 15 години. Тук завършват техническото обучение на децата и започват да играят футбол 11. Овладяват всички индивидуални действия, както и повечето колективни. Започва специализацията по постове. Все още резултатите не са водещи. Последният етап е от 16 до 19 години. Тук вече овладяват всички тактически похвати, съперниците се разузнават, тактиката става водеща. Търсят се резултати.

 

- На какво се набляга най-вече по време на подготовката на младите футболисти?
- Много са опростени тренировките. Няма много ограничения, стремят се да оставят децата сами да откриват нещата чрез игра. Повечето упражнения сякаш са копирани мачови ситуации. Импровизацията и вземането на самостоятелни решения са възлови в изграждането на младите футболисти.

- Върху какво най-вече трябва да работят българските футболисти и респективно тези от Академията на Барокко, за да се доближат до стандартите на Валенсия?
- Определено темпото на игра е нещо, в което отстъпваме много. Ако има тренировка 70 минути нашите футболисти работят 35 минути леко, а там работят 50 минути интензивно. Съответно нашите футболисти биха отиграли 100 топки, а връстниците им от Валенсия ще са отработили 200. Така с всяка изминала тренировка се задълбочава разликата в техническо, тактическо и кондиционно отношение. Неизбежно това повлиява и в психологически аспект след това. Иначе самите тренировки в Барокко са идентични на тези във Валенсия. Нямаше нищо изненадващо в упражненията, които видях. Колегите от Испания са ни предоставили всичко, с което работят и тамошните треньори.

- Успяхте ли да поговорите повече с някой от треньорите в Академията? Разкрийте ни някои интересни детайли?
- За нас отговаряше техническият директор по международните проекти Тони Наваро. С него имах възможност да обсъдя много детайли. Интересен е подходът им към проблемите, които изникват. Задължително се събират всички звена, комуникират, решават заедно. Достигат до единомислие. Също много ми стана интересно как решават проблеми с деца и родители. Имат психолог при когото пращат родителите на провинило се дете. Психолозите работят също с треньорите и децата. Дават им възможни подходи спрямо различните деца. Интересен e и начинът на оценяването на децата посредством цветове в различни технически, тактически, физически и психологически компоненти. Показателите със зелено значат, че всичко е наред, жълтото изисква внимание, а червеното значи съставяне на план за действие за справяне с проблема. На база на това оценяване някои деца си тръгват от Академията, но отиват в партньорска школа, за да продължат с работата по методиката на Валенсия. В района на Валенсия се оказа, че има 25 партньорски школи, на които са предоставили цялата си методика.

 


- Какво представлява структурата на Академията на Валенсия, която знаем, че е сред най-добрите в Европа, а и света?
- Не можах да преброя колко човека работят там. 90 души са само треньорите, отделно има физиотерапевти, департамент по физическа подготовка, вратарски департамент, психолози, медици. Освен А отбора във всяка възраст има и втори отбор наречен фондация Валенсия. Женските отбори са равноправна част от клуба. Около 600 деца тренират в Академията. Впечатли ме много на тренировките на Валенсия U19 в един момент имаше 7 треньора (за 18 футболиста), които ползваха GPS проследяваща система. За да сме по-точни в България може би 5-6 клуба имат подобна техника за мъжките си отбори в А група.


- Какви са основните разлики между работата в Академията на Валенсия и работата с подрастващите в България?

- Търпението е нещо, което ни отличава. Там пътят за развитие на подрастващите е начертан и са уверени в това, което са планирали за развитието на децата. Тук при най-малката несгода и се отклоняваме от плана си. За завиждане е и спокойствието, което цари по игрищата на Академията на Валенсия.

 


- Тази година се навършват 100 години от създаването на клуба, готвят ли се вече за тържества във Валенсия?
- Всички гости на клуба бяхме поканени на тържеството на "Местая", което за съжаление беше няколко дни след като си заминах. Имаше юбилейна емблема, но като цяло на тренировъчната база не се усещаше, че предстои голямо събитие.

- Барокко вече втора година е официален партньор на Валенсия в България, какво бихте искали да видите да се подобрява в Академията?

- Най-много бих искал да виждам повече деца, които искат да се учат и да стават по-добри. Защото децата са нашето богатство и трябва да успеем да ги развием оптимално. На клубно ниво ми се иска да имаме още няколко млади треньора, които да разберат методиката на Валенсия и да започнат да я прилагат успешно с децата на Барокко.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари