Суперлативи за атлетите ни на световното ученическо

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 21/05/2019 09:00
Суперлативи за атлетите ни на световното ученическо
Успешно бе участието на трите български отбора на световното ученическо първенство по лека атлетика от 13 до 19 май в Сплит, Хърватска, разказа за viasport.bg ръководителят на делегацията ни Николай Миланов.
 
„То бе факт благодарение на Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ) с председател Юлия Боянова, която е член на Световната ученическа федерация и осигурява цялата организация за участие на отборите, включително и таксата за участие на всеки състезател. Огромна бе заслугата и на спортното министерсво в лицето на министър Красен Кралев, които от 2015 г. насам осигуряват самолетните билети на всички отбори участници в световните ученически първенства“, заяви Миланов.
 
Състезанието бе едно от най-масовите и силни световни първенства по атлетика – 29 държави участваха в надпреварата за училищни и селектирани отбори при юношите и девойките, като в някои дисциплини стартираха повече от 50 състезатели.

Тази година най-силно бе представянето на юношите от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна с учител Снежана Аначкова при училищните отбори, които в отборното класиране се наредиха на 14-о място с общо 672 точки, като някои състезатели подобриха личните си постижения. Това училище натрупа сериозен опит през последните години, участвайки вече на две световни първенства и две гимназиади. В индивидуалното класиране най-силно се представи Теодор Иванов на 3000 м, класирайки се на трето място, а четвърти в същата дисциплина е Николай Недков. С най-много точков принос за отборното класиране е Мирослав Маринов – 145 т. Следван от Радослав Пенев – 142 т., който е на 9-о място на 200 м. Илкер Раимов пък е десети на 400 м. Щафетата в състав Илкер, Радослав, Мирослав и Георги Каракашев се класира на 12-о място.
 
Селектираният отбор при юношите, съставен към ОУ „В. Левски“ – Разград с треньор Красен Цонев и подпомаган от Илия Николов (Плевен), заеха 15-о място в крайното отборно класиране с общо 735 точки. В индивидуалните дисциплини най-добре се представиха Иван Бонев (от София) на 300 м с пр., класирал се на 4-то място, и Михаил Гаргов (от Варна) на 400 м, класирал се на 5-то място. С най-много принос в отборното класиране е Добромир Николов (Плевен) със 160 точки, на 110 м с пр. е девети, а на скок височина е единадесети. На 7-мо място се класира Владислав Димитров (Разград) на мятане на диск, а Мехмед Мехмед (Разград) е девети на 1500 м. Щафетата в състав Добромир, Иван, Михаил и Ивайло Иванов (София), който пък си направи лично постижение на скок височина, е на 12-то място.
 
При девойките ни представи СУ „Неофит Рилски“ – Харманли с треньор Иван Еджиев, които с 428 точки се класираха на 21-во място в отборното класиране. Най-предно класиране постигна Виктория Недева на тласкане гюле – 11-о място, след нея на 12-о е Петя Петкова. Също на 12-о място се класира Силвия Георгиева на хвърляне на копие. С най-голям принос за отборното класиране е Ивет Тодорова, донесла общо 97 точки, Габриела Георгиева с 81 и Михаела Тодорова с 68 точки. Щафетата е на 21-во място.
 
Традиционно силно се представи българската делегация на вечерта на нациите, която домакините организираха на централната крайбрежна алея на гр. Сплит, наричан не случайно „малката“ Венеция. Българската маса бе най-отрупана със сувенири, традиционните суджуци, луканки, кашкавал, вина и много други лакомства, на които всички делегации се възхищаваха. На фона на прекрасна мултимедия бе изиграно и българско хоро под звуците на „Бяла роза“, за което получихме бурни овации от всички делегации и подкрепа от случайна българска група, работеща в Южна Африка.
 
„Ръководството на българската делегация в мое лице и в лицето на Диана Първанова изказваме своята благодарност на община Варна, община Харманли и община Разград, които подпомогнаха сериозно  финансово участието на отборите, на училищните ръководства, на БАСУ за предоставената възможност за пореден път да участват на такъв световен форум на ученическия спорт и разбира се и на ММС за осигурените средства за пътуване, както  и на всички останали спонсори, подпомогнали участието на нашите отбори“, заяви Николай Миланов.
 
Фотогалерия от световното - ВИЖТЕ ТУК

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари