Копипействаха нова световна титла на Александра Начева

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Viasport 29/06/2019 14:00
Копипействаха нова световна титла на Александра Начева

Тези дни прочетохме, чухме и видяхме, че Александра Начева отново е станала световна шампионка на троен скок. Като е взела златен медал на... несъществуващо първенство.

 

Мощен хор ни заля с "новината" за новата титла на Александра. Как се случи така, че участието й извън класирането със силен резултат в Румъния за няколко часа порасна до световна титла в доста родни медии, не е трудно да се отгатне. Анонимен копипейстър, който вероятно се хвали, че работи като журналист, чел-недочел и разбрал-недоразбрал пуска светкавично щастлив текст за "успеха" на Начева. Много негови събратя по съдба и квалификация копират, преписват и разпространяват мълниеносно не толкова фалшивата (няма умисъл!), а грешната новина.

 

Без дори за миг да се замислят дали някъде напоследък са чели, чули, копирали или споделили нещо за световно по лека атлетика в момента. За проверка на новината въобще не става и дума, нищо че няколко клика където трябва доказват, че сега никъде не върви световно в Царицата на спортовете. Да не говорим за търсене на подробности, коментари, мнения, дори интервюта...

 

Шляп и готово – имаме новина, имаме трафик, имаме слушаемост, имаме гледаемост. Това, дето го нямаме, не ни интересува.

 

Който не работи, той не греши. Когато обаче една грешка се мултиплицира под индиго процесът е много по-сериозен и показателен от частен проблем на една или друга медиа и на хората, които работят в тях.

 

Ако не беше много тъжно щеше да е само смешно.

 

P.S. Извинявам се за глагола "Копипействаха" в заглавието, но този ужасен термин/процес е на път окончателно да срине българската спортна журналистика.


Николай Кръстев, 

главен редактор на списание СПРИНТКакво се случи на първенството в Румъния,
ЧЕТЕТЕ ТУК


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Ива Шкодрева-Карагьозова в Студио СПРИНТ: Владимир Илиев заслужава да е Спортист на годината (видео)

Ива Шкодрева-Карагьозова в Студио СПРИНТ: Владимир Илиев заслужава да е Спортист на годината (видео)

"Постижението на Владимир Илиев е най-значимо, най-ценно, най-стойностно през годината, исторически момент за българския спорт. Той категорично заслужава да спечели първото място в анкетата за Спортист на България."

още по темата»

Николай Пеев: След това представяне имам амбиция и за финала в Латвия

Николай Пеев: След това представяне имам амбиция и за финала в Латвия

Преди ден баскетболистите на Балкан U14 се завърна от eвропейската младежка лига в Унгария, на която постигнаха четири победи и завършиха на първо място в своята група. Треньорът на отбора Николай Пеев бе изключителен доволен от представянето, а ето какво сподели за участието пред клубния сайт на Балкан.

още по темата»