ФК Национал призовава за уважение в детските мачове

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 14/10/2019 20:35
ФК Национал призовава за уважение в детските мачове

Футболен клуб Национал излезе с официална позиция след двубоя Ботев 57 - Национал (1:1) от столичното първенство за деца, родени през 2006 година. Поводът за декларацията е описан подробно в следващите редове.

 

Viasport.bg публикува без редакторска намеса позицията на ФК Национал:

 

"Уважаеми приятели на футболната игра,

Обръщаме се към вас с огромно разочарование след изключително грозните сцени по време на мача Ботев 57 – Национал от столичното първенство за Деца Б (р. 2006).


Срещата се игра в неделя на терена на 57.Спортно училище и завърши 1:1, но за всички нас резултатът от този двубой е недопустимото поведение на играч от съперниковия отбор, което остана без санкция както от съдиите и длъжностните лица, така и от треньорите и родителите на съперника.

През второто полувреме на мача в игра се появи наш футболист, който преди година бе диагностициран с диабет. Тогава това не само не го отчая, но той продължи да тренира и играе с още по-голям хъс. С таланта, волята и упоритостта си той е пример за подражание за всички деца и юноши в клуба ни. През настоящия сезон той редовно играе и за отбора ни в Елитната юношеска група до 15 г., с което нагледно показва на всички, че е един от водещите футболисти в страната, родени през 2006 г.

През второто полувреме на въпросния двубой нашият играч многократно е бил обиждан от съперниковия футболист с номер 10 с най-грозни псувни и невъобразими призиви от сорта на: „смачкайте го тоя скапан диабетик”.

Всичко това остава „скрито” за съдиите и делегата на мача, а треньорът на съперника не проявява никакво желание да направи забележка на самозабравилото се момче по време и след края на мача.

ФК Национал (София) остро се противопоставя на всички опити детско-юношеския футбол да се превръща във война, в която победата може да се преследва с всички средства и в която на съперниците да се гледа като на врагове. Според нас, насаждането на прекомерна вербална и физическа агресия, както и ниската обща, футболна и морална култура, са сред главните причини, които са запратили българския футбол в далечната европейска периферия в последните близо две десетилетия.

ФК Национал още веднъж подчертава, че отхвърля всякаква дискриминация срещу хора въз основа на пол, раса, език, личен и социален статус, религиозни и политически убеждения.

ФК Национал насърчава, във всички сфери където той осъществява дейност, спортната среда и работата, основаващи се на уважение, лоялност, честност и сътрудничество, и подкрепя коректността, почтеността, солидарността и отговорността на спортисти, ръководители, служители, сътрудници и специалисти, във връзка с конкретните цели и начина за постигането им.

Клубът ни ще продължи да развива своите играчи като отговорни личности, спортсмени за пример и отлични футболисти. Ние се радваме, че детско-юношеският ни футбол се масовизира и конкуренцията в града и страната продължава да се увеличава, но държим спортното съперничество да се води при спазване на писаните и неписани правила на великата игра и в атмосфера, която да е истински празник за играчите, треньорите, длъжностните лица и зрителите. Това е сред задължителните предпоставки за връщането на българския футбол на голямата европейска сцена.

Призоваваме ЗС на БФС София да проучи случая и да вземе необходимите мерки към провинилите се лица в конкретния мач.

Вчерашният инцидент преля чашата на нашето търпение и ние обръщаме внимание на всичките ни съперници, съдии и длъжностни лица, че при подобни случаи и в бъдеще, клубът ни ще защити своите интереси и достойнството на своите играчи и треньори пред съответните комисии на БФС, опирайки се на изискванията на ФИФА и УЕФА за спазване на правилата на футбола и принципите на честната игра."


Viasport.bg предоставя възможността на Ботев 57, както и на Зоналния съвет на БФС (делегат и съдии) да заявят своята позиция по случая.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари