Всичко с топка - впечатления от академията на Хееренвеен (снимки)

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 16/10/2019 13:05
Всичко с топка - впечатления от академията на Хееренвеен (снимки)

В края на септември Преслав Георгиев от ФК Спартак 1919 (Плевен) получи покана за едноседмичен престой в холандския елитен Хееренвеен. Поканата пристигна след контакт между ръководството на двата клуба, с предложение за сътрудничество между тях. С младата надежда пътува и директорът на школата на клуба Радостин Александров, който сподели някои впечатления от видяното там.


„Още преди пристигането си в Холандия, впечатленията бяха повече от отлични. Организирана програма, превози, часовете и местата на заниманията изяснени и всеки един детайл прегледан и добре обмислен.

 

С излизането от летището ни очаква Питър – единият от шофьорите на клуба, който пътува повече от два часа, за да ни вземе от летището в Айндховен. Пътувайки, времето мина неусетно в разговори на различни теми, но това, което направи най-голямо впечатление, е, че Питър нито веднъж не се оплака от работата си, а напротив – чувстваше се горд, че работи за „своя“ Хееренвеен – клубът, който обича.

 

Влизайки в града, подминаваме стадиона, базата на клуба и се отправяме към хотела, в който бяхме настанени. Там ни посреща Мартен ван дер Камп – главният скаут на академията.

 

След като се убеждава, че всичко е наред, Мартен подава екипировката с размера, който бяхме записали за Преслав и обсъждаме програмата за седмицата. Тя включва разнообразни занимания – 2 тренировки, тестове в гимнастическа зала и тестове във фитнеса.

 

Преслав Георгиев на тренировка с Хееренвеен U15


Базата

Базата на Хееренвеен се намира непосредствено до стадиона, разполага с 8 игрища – 7 тревни и един изкуствен. Единият от терените е с трибуна – всички са с осветление. На базата има няколко къта за отдих, заведение за гостите и място за родителите и децата, където могат да си вземат кафе, чай, бисквити или да поиграят на тенис на маса.


Фитнесът на клуба се намира на стадиона, под една от трибуните. Напълно оборудван е с всичко необходимо, а подът е покрит с изкуствена настилка, така могат освен физически, да се правят технически тестове и други специфични упражнения с топка.

 

Клубът има сътрудничество и с голям гимнастически салон, в който се практикуват различни видове спорт и занимания – джудо, бокс, акробатика, йога и др.

 

Топките, с които тренират и играят са “Derbystar” – не са на нивото на най-високия клас на Адидас или Найк, но в Ередивизи се играе с тях и никой не се оплаква от качеството им.

 

Гимнастическата зала, която Хееренвеен използва за тренировки 2 пъти седмично


Екип

Треньорите не са толкова много, колкото сме свикнали да виждаме в английските академии. Въпреки това, на всяка тренировка има по минимум двама треньори, треньор на вратарите и кондиционен треньор. На базата има и двама физиотерапевти, които преглеждат играчите в собствен кабинет.
Треньорите се разпределят като главен и помощник. Всеки треньор е главен на определена възраст и помощник в съседна.


Кондиционните треньори също си имат екип, като тяхната работа се състои предимно в чисто кондиционната част, която се извършва често извън терена, във фитнеса на клуба.

 

Академията разполага само с двама анализатори, които обхващат всички възрастови групи от U14 нагоре.

 

С главния от тях бе едната ни среща, която протече в неусетни няколко часа.
Те работят с играчите от U14 нагоре. Единият анализатор се занимава с възрастите от U14 до U18, а другият с втория отбор, но също така помага с по-големите възрасти (U17/U18).

 

Работят с небезизвестната програма “SportsCode”, като не пестят средства за софтуера, с който работят.


Индивидуално занимание с централния нападател при U19 – двамата треньори са кондиционният треньор и старши треньорът на U19


Методика

 

Стигаме и до най-съществената част – методиката и начина на работа на холандската академия.

 

Имал съм възможността да наблюдавам тренировъчния процес на академиите на Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Барселона, Еспаньол, Ливърпул, Лестър и други големи клубове, но за първи път наблюдавах процеса в холандска академия и всички суперлативи за изграждането на юноши в страната на лалетата са напълно обосновани.

 

Правилото „Всичко с топка“ важи от първата до последната минута на тренировката на терена. (Това не означава, обаче, че понякога играчите работят без топка, напротив, но в други условия – извън терена).

 

Всички упражнения бяха тясно свързани с темите на тренировките, динамиката и качеството бяха на много високо ниво. Темпото не бе като в английските клубове, но за сметка на това футболът бе по-балансиран и по-близък до т.нар. „европейски“. В академиите в Англия се забелязва високото темпо и ниво, типичните за Острова единоборства и бързи преходи. В Хееренвеен ( а и в другите отбори, които им гостуваха ), нещата са по-балансирани и играчите взимат по-добри решения, и боравенето с топката изглежда по-икономично, но по-ефективно.

 

 

Във всяка тренировка присъстват различни елементи (1 срещу 1, 3 срещу 2 и т.н.), отделя се внимание в детайли на техническото изпълнение на действията на играчите и се залага много на игровия метод.

 

Голяма част от средствата и методите, използвани в тренировките на холандците, могат да се намерят и в указанията на треньорите на академията на Барселона. Забелязва се тенденция в това все повече водещи клубове да уеднаквяват методите си за работа с подрастващите, наблягайки често на едни и същи неща.
„Принципи в атака“, „Принципи в защита“ и много свобода.

 

Докато преди се наблягаше на строгото структуриране в тренировките и указанията в тях, сега играчите получават повече свобода от треньорите си. Задава им се определена цел, но средствата за постигането й зависи изцяло от играчите. В Хееренвеен не приемат за правилно да се даде цялата информация на играчите, наред с указанията и те просто да бъдат изпълнители. Това също е нещо, което в последните години е тренд и в другите водещи европейски школи.

 

 

Треньорите все по-малко взимат участие в самите упражнения, прекъсват ги по-малко и повече провокират мисленето на играчите, вместо да им дават готови отговори за проблемите, които срещат на терена.

 

„Всяка единица е от значение“ – набляга се много на индивидуалното развитие. Макар като брой треньорите да не са много, все пак се намира време и за индивидуална работа.

 

Играчите след 16-годишна възраст получават индивидуална програма за кондиционна подготовка, съобразена с тяхната позиция, телосложение и нужди.
Тяалинг Ван Дер Берг, ментор на кондиционните треньори в Хееренвеен, сподели, че програма се прави със съотношение 70% на 30% в полза на силните страни на дадения играч.

 

Радостин Александров с Тяалинг Ван Дер Берг

 

Тук Хееренвеен се отличи от повечето академии с методиката си в кондиционната подготовка.

 

Използват се много и различни средства за постигане на търсения от тях ефект. Различни спортове, различни повърхности, съчетаване на когнитивни и координационни елементи, свързани също така и с технически и физически умения.

 

Няма да стигне една статия, в която да се опишат в детайли нещата, които направиха впечатление в работата за кондиция и записките, които успях да си извадя от двучасовия ни разговор с кондиционния специалист.


Път към професионалния футбол

 

В Хееренвеен има тясна връзка между първия отбор и академията. Може би не само при тях и на много други места е така, но се усеща близостта между тях. Играчите тренират на едно и също място – големи и малки, постоянно имат контакт помежду си.

 

Треньорите също са в постоянна комуникация помежду си и така по-лесно треньорът на първия отбор може да получи информация за обещаващ талант от академията, на когото ще може да се разчита. Подобно нещо помага и на трансферния пазар в по-дългосрочен план, когато знаят, че имат играч на определена позиция, на когото ще могат да разчитат или да налагат.

 

Фитнесът на Хееренвеен


Отношение и професионализъм


На последно място оставям онова, което всъщност е най-важно и всеобхватно – отношението и професионализма.

 

Холандците оценяват обратната връзка и постоянно се допитваха до нас затова какво намираме за добре и какво не. Интересуваха се, също така и от това, което правим ние у нас.

 

Отношението на всички бе позитивно и бе приятно да си на тренировъчната база. Нямаше негативни емоции, спорове или да се усеща напрежение, дори и в изиграните мачове.

 

Професионализмът бе на високо ниво, но не натрапчив, както би бил у някои от по-големите школи в Англия. По-скоро всеки си знае задълженията и си ги изпълнява, без да прави компромис в изпълнението на задачите си и винаги оставяйки и по нещо и от себе си. Тук те направиха по-силно впечатление, отколкото някои английски клубове, но оставям това най-вече на културата и донякъде на атмосферата в даден клуб.

 


Играчите от академията практикуват йога поне веднъж седмично


Впечатленията, обаче, са само позитивни – от обстановката като цяло, от начина на работа, отношението и ползите от едно подобно гостуване са огромни.

 

Нямаше как да не се „открадне“ нещо от холандските ни колеги. Те, обаче, бяха достатъчно отворени и дружелюбни сами да поднесат информацията, която ми бе нужна и отговаряха детайлно и ясно на въпросите, които имах към тях.

С радост бих споделил по-детайлно нещата, научени от престоя в Холандия. Това ще се случи на събитие, подобно на друго, което бе организирано в началото на 2017 г. – „Треньорска среща – 01.2017“

 

В момента работим по организацията на „Треньорска среща 2“, която ще се състои почти 3 години по-късно, но съм сигурен, че ще бъде поне толкова полезна и интересна, колкото бе и първата такава през 2017 г."

 

Радостин Александров, заедно с Преслав Георгиев в Хееренвеен, Холандия

 

 

Двама от преминалите през aкадемията на Хееренвеен – Клаас Ян Хунтелаар и Рууд Ван Нистелрой

 

 

Използват се разнообразни средства за постигането на различни резултати. Понякога малко креативност може да доведе до отлични резултати.

 

 

 

Фитнесът на Хееренвеен

 

Стадион "Абе Ленстра" – именуван на най-голямата легенда на Хееренвеен с 500 мача за клуба и 523 гола

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари