Треньорът Йордан Христов: Рецептата за изграждане на футболист е 10 000 часа за 10 години качествен труд

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 01/11/2019 16:30
Треньорът Йордан Христов: Рецептата за изграждане на футболист е 10 000 часа за 10 години качествен труд

Българският футбол е на дъното и трябва промяна. Това е най-обсъжданата тема през последния месец. Какво да се направи? Как да създадем добри футболисти? Какви треньори да ги обучават? Отговор на тези и много други въпроси даде треньорът по футбол Йордан Христов специално за читателите на Viasport.bg.


Йордан Христов е юноша на ЦСКА. 15 години е професионален футболист. Кариерата му като играч преминава през "Българска армия", Сливен, Ботев (Пловдив), Спартак (Плевен), Ботев(Враца), Пафос Кипър, Фокламаркт Австрия. Става шампион и носител на купата на Съветската армия с ЦСКА през 1973/1974 г.


Има изключително богата треньорска кариера. 66-годишният Христов завършва треньорски лиценз УЕФА Про в Линдабрун през 1989. 7 години е работил в Австрия. Водил е австрийските Фокламаркт и Донау, след което е треньор по техниката в местния гранд Аустрия Виена. Две години ръководи юношите на Щал Линц. 26 години работи в Обединените арабски емирства, където печели шампионски титли както с мъжки, така и с юношески отбори. Работи в седем клуба в арабския свят. Там се запознава с популярния холандски специалист Вил Кьорвер, с когото работят заедно. 


Създател на академията Барса БГ. Говори 7 езика. През последната година бе методист в школата на ЦСКА. Вижте какво сподели той пред Viasport.bg.

 

Ножът е опрял до гърлото. Трябва да се взимат практични и логични мерки, за да се оправят нещата. Няма неща, които не могат да се оправят.

 

Аз знам рецептата. Знам как да работя в такива ситуации. В ОАЕ съм водил два клуба в много тежка ситуация и ги спасих от изпадане. Единият имаше 7 загуби и една победа, аз го класирах четвърти. Какво направих ли? Всичко промених. Същата ситуация е в момента в България. Всичко трябва да се промени. Щом сме стигнали дъното, означава, че всичко е било грешно. Детско-юношеският футбол трябва да гради футболисти. Как се изграждат те? 10 000 часа за 10 години качествен труд. Няма друга рецепта. Не е открита. В клубовете сега се работи до 3-4000 часа, а къде са другите 6000?

 

Ние сме държавата на отрицанието. Всеки казва: "Не, не може, не става, забрави." Напротив, може, всичко става.

 

Хората са го измислили - правят се интернати, децата там спят, учат, тренират. Ако си футболист в София училището ти е на едно място, къщата на друго, теренът на трето. Времето ти минава само в пътуване. При нас ще мине време, докато се направят тези интернати, а ние го нямаме.

 

Има и друго решение. Французите са го направили – пример за това е академия Клерфонтен. Няколко пъти изпадаха в криза, но се вдигат. В тези центрове като Клерфонтен във Франция се събират най-добрите треньори и деца от няколко области. Четири дни от седмицата са там. Там се хранят, спят, там е всичко. Ние имаме хубава база в Бояна, Лудогорец има база, Ботев... Но не е достатъчно. Клерфонтен е за деца от 12 до 15 години. После си отиват в клубовете. Килиан Мбапе излиза от Клерфонтен и от 15 до 17 години е в Монако. Той казва, че за последните две години е излизал от академията само когато са идвали родителите му да го видят. Така се става футболист – пълна отдаденост.

 

Преди няколко години бях на футболен конгрес в Дубай. Една от темите беше, че два пазара са много силни – китайският и американският. В Китай ще направят 50 000 футболни школи. Проблемът е, че те не могат да определят кои треньори са добри. Те ги определят по паспорти. Взеха испанци. Всички таксиметрови шофьори отидоха там да изкарват пари и сега се чудят какво да ги правят. Не трябва да правим грешката и ние тук да взимаме таксиметрови шофьори с испански и португалски паспорти. Не може да си специалист в ДЮФ, ако не си играл футбол. На тази конференция в Дубай бяха Марчело Липи, Фабио Капело и Диего Симеоне преди 2-3 години. Те говореха за САЩ и за Китай. Те казаха, че не разбират от ДЮФ, че е абсолютно различно да градиш футболисти и да правиш резултати. Тези трима великани не разбират, кой тук разбира.

 

Трябва да си обучаваме наши треньори. Треньорската професия за деца не е престижна. Специалисти за ДЮФ в цял свят няма. Най-трудно е да си треньор на деца.

 

С Вил Кьорвер се запознах в Арабските емирства, а Ал Насър Клуб. По едно и също време работихме там. И той ми казва следното "Сколари отиде в Челси, като за подписа му се дадоха 7 милиона лири. Шест месеца по-късно бе освободен с неустойка още толкова. Кой ще работи за стотинки с деца?"

 

Три неща са важни в ДЮФ: първото е техника, второто е техника и третото е техника. Футболът стана много труден спорт. За да си топ играч, трябват много лишения и много знания. Аз съм първият треньор по техника в Австрия преди 30 години. В Аустрия Виена ме взе професор Бранко Елснер. Той беше треньор на националния отбор на Австрия и преподавател в треньорската школа на Австрия.

 

Какво липсва на българския футболист?

 

В играта един на един сме много слаби. Няма крило, което да излъже, да влезе и да подаде. Главната идея на Кьорвер метод е в играта един на един да се създадат футболисти. Това може да се тренира и много да се подобри.


Нямаме голмайстори. Играеш, но не вкараш ли гол, най-много може да вземеш една точка. Къде са три, къде е една? В чужбина се дава статистика от кои полета са вкарани най-много голове. С едно докосване стават много голове, с глава също. Какво трябва да правим? Да тренираме. Нямаме голаджии. Как ще победим като не вкарваме?

 

Изоставаме в играта с глава. Всички стандартни ситуации се решават с глава. Поне 4-5 човека в отбора трябва да играят добре с глава. Както дефанзивно, така и офанзивно.


Техниката ни е слабичка. Кристиано Ронално на 34 години каза, че трябва да си подобри левия крак, не е доволен.

 

Отстъпваме в единоборствата. На първа и втора топка сме много слаби.

 

Креативността ни липсва.

 

Лозето не иска молитва, а мотика. Работата с деца е много тежка, иска се много търпение и повторение. А деца с потенциал има.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари