Ученици от „Подуяне“ участваха в проект „Спаси живот“

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 15/11/2019 15:21
Ученици от „Подуяне“ участваха в проект „Спаси живот“
Около 90 ученици от три училища на териоторията на столичния район „Подуяне“ участваха в проекта „Спаси живот“. Учащите от 49 ОУ „Бенито Хуарес“, 143 ОУ „Георги Бенковски“ и 199 ОУ  „Св. Апостол Йоан Богослов“ на възраст от 12 до 14 години повишиха знанията и уменията си в оказване на първа долекарска помощ. 
 
От 20 септември до 15 ноември професионалистите на Академия „Първа помощ“ провеждаха при посещенията си в школата по 4 теоритични и практически занимания, в които можеха да се включат също и родителите на децата, техните учители, както и медицински лица и персонал от учебното заведение. В първия етап от проекта участниците усвоиха под формата за интересни игри и демонстрации практически умения за това как да оказват първа помощ, а във втория етап положиха изпит върху наученото от курса. 
 
 
Реализацията на проекта „Спаси живот“ е в съответствие и изпълнява Държавнита образователни стандарти за развитие на физическата култура у учениците. Той бе подкрепен от кмета на СО район ,,Подуяне“ – Ева Митова, и зам. кмета - Ани Бързанова и финансиран от Столична община.
 
„В последно време се наблюдават все повече инциденти, в които жертвите са деца. При попадане ,,лице в лице” с опасността, най-важни са наличните познания. Като цяло обществото ни не е подготвено за адекватна реакция при възникване на застрашаващи здравето ситуации. Чрез усвояване на основни знания и умения по време на курса, учениците ще бъдат по-подготвени за реакция при попадане в различни по естество случаи – коментира за Viasport.bg двигателят на проекта Юлиян Баламезов, главен специалист „Социални и младежки дейности, интеграция и спорт“ в отдел ОСДКСИЗ на СО р-н „Подуяне“.

 
Той благодари на всички участници и поддръжници на проекта, но най-вече на лекарите от Академия „Първа помощ“ д-р Витан Витанов, д-р Иван Николов, д-р Владимир Стоичков и д-р Александра Шишкова, които изнесоха лекциите и демонстрациите пред учениците.
 
 
Това е поредна добра инициатива в придобиването на важни практически умения, която се организира в училищата на този район. В две поредни лета през 2017 и 2018 г. деца от местните училища научиха как да оцеляват при бедствени ситуации в планината с проекта „Бъди подготвен“. Миналата есен пък по-големите разбраха как да реагират и да помагат при тероризъм, катастрофа или при пожар чрез проекта „Действия при попадане в рискова ситуация“.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари