Георги Захариев: Нас ни няма на футболната карта на Европа, основата е сбъркана

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 25/11/2019 17:00
Георги Захариев: Нас ни няма на футболната карта на Европа, основата е сбъркана

Капитанът на националния отбор по футбол за юноши до 19 години Владимир Николов, неговият съотборник в тима на България U19 Филип Кръстев, футболният мениджър и представител на Корвър България Георги Захариев бяха гости в актуално студио "Дерби" с водещ Георги Симеонов. Те коментираха представянето на националния тим U19 на първия кръг квалификации за европейско първенство и проблемите в детско-юношеския футбол.

 

"Изоставаме в почти всички елементи в играта. Смятам, че в България школите работят за създаване на отбори, а трябва да работим за създаване на единици.

Защо не продаваме футболисти за милиони? Имиджът ни не е добър. Нас не ни броят за живи. Първият въпрос, който ни се задава в чужбина, е кои са ви футболистите и треньорите. В Сърбия и Хърватия е друго, нас ни няма на картата на Европа. Имаме добри треньори, но те са единици. Имаме таланти, които попадат на добри треньори и правят впечатление, но това е по-скоро изключение. Всичко трябва да е систематизирано.

 

Школите са футболни училища, трябва да има учебник и контрол, трябва да има треньор и методист. Желязото се кове докато е горещо. Между 6 и 14 години се работи за техника. А тук се гонят резултати, които могат да се постигнат с грозна игра. Поздравления за БФС, че премахна класирането за най-малките възрасти. Но трябва да има структура. В Англия шефът на школата назначава методисти. Колко са те в България?

 

Бях на посещение в школата на Бенфика. Там децата ходят на училище 3 пъти в седмицата, понеделник, сряда и петък от 9:00 до 17:00 ч. Във вторник и четвъртък имат двуразови тренировки.

 

В стола, където се хранят, има няколко сектора, които са обозначени – протеини, въглехидрати, витамини, всяко дете има индивидуализирана кутийка на какво трябва да наблегне. Всеки ден. Тези неща се натрупват", коментира Захариев.

 

"Елитната група U19 е върхът на пирамидата, която у нас е изгнила. Гледах мача Левски – ФК Младост при набор 2007 - 20:0. В тази възраст има четири групи, но силните отбори са разпръснати. Няма как да се развиваш с такива мачове, те са излишни. Това почва от деца. В Англия отборите са категоризирани. Не е добре и за момчета от Младост, те ще се откажат след този сезон. Разликата е в интензитета. Основата е сбъркана.

 

В България има страх да налагаме юноши. Не можем да купим Меси и Роналдо, но може да се опитаме да ги създадем.

 

Владимир Николов и Филип Кръстев са продукти на клубове (Септември и Славия), в които президентите са грижат за школите си. Треньорската школа трябва да обучава хора, които да са методисти. Имаме шефове на школи, но това са различни неща. Като няма методика, важен е треньорът. Трябва да има система. При Корвър фундаментът е техника.

 

95 процента от децата не стават футболисти. Това е закон навсякъде. Само с тренировки с отбора не може да се стане футболист. Дори Роналдо тренира индивидуално и допълнително. Трябва саможертва, за да се стигне до върха.

БФС трябва да помага, треньорската школа също, Треньорите да имат самоинициативност, да се посещават курсове", коментира Георги Захариев.

 

Снимка: sportal.bg


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари