Над 400 малчугани на Зимния семеен фест на Витоша, снежно шоу и безплатни ски-уроци за родителите

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 09/02/2020 16:35
Над 400 малчугани на Зимния семеен фест на Витоша, снежно шоу и безплатни ски-уроци за родителите

Над 400 малчугани се включиха в четвъртото издание на Зимния семеен празник, събрал днес хиляди любители на планината и спорта в местността Офелиите на Витоша.

 

Снежният фестивал се организира от "София – европейска столица на спорта" и "Мачирски спорт" и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, като се наслаждават на емоциите, които предоставя природата, допълнени с удоволствието от игрите на снега.

 

Целта е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат белите спортове и забавления. Прекрасното време в слънчевата и тиха неделна утрин също спомогна за празника.

 Фестивалът започна с демонстративни изпълнения от майсторите на слоупа. Водените от Йордан Мачирски бордисти показаха умения по изградената в долната част на по-дългата писта фънзона. След това над 100 деца и младежи участваха в паралелния слалом, като за всеки победител в ски-дуелите имаше награда.

 Най-много емоции и възгласи събра състезанието по спускане с шейни на семеен принцип с участието на дете и родител (роднина).

 

 

В много от надпреварите организаторите се затрудняваха да преценят кой пръв пресича финалната линия по импровизираното трасе, а снежните "болиди" бяха подкрепяни от многобройна публика. След продължителни квалификации и директни елиминации, шампион с минимална преднина стана 6-годишният Кристиян Димитров, изпреварил във финала Явора Христова и разделилите третото място Никола Гяуров и Георги Желев, който се оказа и най-малкият участник със своите година и 8 месеца.

 Новото тази година бе ангажиментът на "Мачирски спорт" техни специалисти да обучават безплатно родителите как най-правилно да учат сами децата си да карат ски. Инициативата цели да се избегнат грешните първи стъпки на малчуганите в алпийските дисциплини и по този начин децата да могат бързо и стилно да се научат да карат ски. Наред с това, по време на спортния празник ски и борд учители направиха демонстрации и помагаха безплатно на малките скиори да повишат уменията си.

 


Зимният фест включваше още много състезания, забавни надпревари и викторини. На голямата поляна се организираха игри, битки със снежни топки, теглене на въже, конкурс за най-добра визия на шейна, за най-голяма снежна топка, за най-атрактивно претъркаляне в снега, за най-впечатляваща карнавална визия с много награди и др. В журито се включиха репортерите от многобройните тв екипи, а за доброто настроение спомогнаха осигурените от "София – евростолица на спорта" професионални аниматори от Парти агенция и специалният Ди джей, които забавляваха децата.

 

 

Ето и победителите: за снежни фигури: "най-атрактивна" бе направената от Зара, "традиционна" – Ивайла, "изобретателна" - Марти и Алекс, за най-добра украса на шейна: "най-добър дизайн" – Никола и Михаела, "най-забавна декорация" - Ава и "дръзки инженери" – Ирен. Наред с това, много колорит и настроение в празника внесоха и хората от третата възраст от Клубовете "Здраве и активно дълголетие" от столичните квартали Младост, Изток, Красно село и Люлин.

 Призьорите бяха отличени от Йордан Мачирски - бакалавър "Специалист по снежни спортове" от НСА "Васил Левски" и поздравени от Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация "София – европейска столица на спорта".

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари