Младите спортни таланти на България се събират утре в Осогово за осмия олимпийски младежки фестивал на БОК

Олимпизъм
Добави в Svejo
    Viasport 17/02/2020 12:15
Младите спортни таланти на България се събират утре в Осогово за осмия олимпийски младежки фестивал на БОК

За осма поредна година Български олимпийски комитет ще събере спортните таланти на страната в зимните дисциплини.

 

Домакин на поредния Олимпийски младежки фестивал тази седмица отново ще бъде ски и борд център Осогово. Големият интерес, добрата организация и отличните снежни условия са предпоставка, тези състезания да се превърнат пак в воеобразни държавни първенства за най-малките ни надежди в белите спортове.

 

В курорта, приел преди 7 години стартове за Европейската купа по сноуборд, на 19 и 20 февруари ще се състоят надпревари в три спорта: алпийски ски, сноуборд и ски-бягане. В тях се очаква да участват близо 400 бъдещи спортни звезди, а самият фестивал е с надслов "Олимпийски надежди Осогово 2020".

 

 

Организатори на събитието, което се провежда под мотото "Да открием олимпийските надежди на България" са Българският олимпийски комитет и Асоциация "Спорт в свободното време". И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

 

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за олимпийските игри в Пекин през 2022 година.

 

 

Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

 

"Много новонавалял сняг е покрил в момента курорта Осогово, снежната покривка на места е над метър. Всички писти и съоръжения работят, тези дни в зимния център се провеждат и държавните първенства по сноуборд. Гигантският слалом ще се състои на голямата писта, а сноубордът и ски-бягането във Фънпарка. Курортът Осогово предлага отлични условия за участници и гости, пистите за алпийски ски, ски-бягане и сноуборд са утъпкани и перфектно обработени", заяви Явор Спиридонов, управител на ски и борд зоната. Метео прогнозите също са благоприятни, тъй като идните дни синоптиците обещават нови валежи и студено зимно време.

 

 

Утре, вторник, 18 февруари е ден за пристигане и настаняване на участниците, вечерта са предвидени техническите конференции в Чайната на Фънпарк "Осогово". Състезанията ще бъдат в три възрастови групи за деца и младежи от 11 до 16-годишна възраст. За участниците са предвидени много награди и призове.

 

 

Ето и програмата на състезателните дни:


19 февруари 2020 г. (сряда)
9.30 ч. Алпийски ски (гигантски слалом) – 14 и 16-годишни
11.00 ч. Ски-бягане – 12, 14 и 16-годишни
14.30 ч. Откриване на осмия олимпийски зимен младежки фестивал и награждаване на победителите в алпийските ски и ски-бягането

 

20 февруари 2020 г. (четвъртък)
9.30 ч. Сноуборд - 11, 13 и 15-годишни
13.00 ч. Награждаване на победителите в сноуборда и закриване на Фестивала

 

 

Със състезанията на Осогово Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. След първите три издания в местността Картала над Благоевград, форумът бе веднъж в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които домакините получиха отлични оценки и много суперлативи от Международната ски-федерация (ФИС).


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари