Рекорден брой сноубордисти на олимпийския фестивал на БОК в Осогово (снимки)

Олимпизъм
Добави в Svejo
    Viasport 20/02/2020 16:15
Рекорден брой сноубордисти на олимпийския фестивал на БОК в Осогово (снимки)

Рекордните 95 сноубордисти участваха в осмото издание на олимпийски младежки фестивал, завършил днес в Осогово. Гъстата мъгла и обилният снеговалеж не бяха пречка за силно ентусиазираните състезатели, пристигнали в зимния център над Кюстендил

 

Многото участници в сноуборда станаха причина за първи път в историята да се оформи възрастова група до 8 години, отделно от останалите възрастови дивизии. Най-малките получиха право да стартират в отделно състезание, по подреденото от Виктор Жеков във фънзоната трасе. С най-много титли се отличиха представители на СК Блейд.

 

Сред проследилите надпреварите днес бе и кметът на Кюстендил Петър Паунов, който традиционно не пропуска да бъде част от олимпийските младежки фестивали. При закриването участниците бяха поздравени и наградени от Виктор Жеков, баща и треньор на българската звезда в сноуборда Александра Жекова, а всеки от призьорите получи предметна награда.

 

 

С изявите на сноубордистите завърши осмото издание на олимпийския зимен младежки фестивал. В него участваха общо над 400 бъдещи спортни звезди, представители на 20 клуба от цялата страна. За някой от спортовете – като ски-бягането например – това бе първо изпитание за зимата и равносилно на държавно първенство състезание, тъй като досега два от стартовете досега през зимата бяха отменени заради недостатъчен сняг.

 


Големият интерес и добрата организация превръщат традиционно тези състезания в своеобразни национални срещи за най-малките ни таланти в белите спортове. И тази зима, за четвърта поредна година, участници и гости се радваха на много добре подготвените писти и отличните условия, представени от домакините в ски и борд зона Осогово с ръководител Явор Спиридонов, получил специален плакет от Българския олимпийски комитет.

 

 

Организатори на събитието, което се провежда под мотото "Да открием олимпийските надежди на България" са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

 

 

От основаването си досега младежките олимпийски фестивали са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за олимпийските игри в Пекин през 2022 година. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото  поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни
таланти.

 

 

Със състезанията на Осогово Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови национални центрове като домакини на Фестивала. След първите три издания в местността Картала над Благоевград, форумът се състоя веднъж в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които домакините получиха отлични оценки и много суперлативи от Международната ски-федерация (ФИС).

 

 

Ето и призьорите от втория ден на фестивала:

 

МОМИЧЕТА 8 г.: Василена Трайкова (Бороборд) 90,93, Антоанета Иванова
(Бороборд) 123,08, Роза Масларска (Спорт Екстрим) 137,68,
МОМЧЕТА 8 г. Никола Стойчев (Мотен) 79,18, Симеон Гевуров (Спорт
Екстрим) 85,50, Иво Добруджански (Бороборд) 86,15

МОМИЧЕТА 11 г.: Рая Вукадинова (Борд Райдър) 65,21, Лора Тодорова (Юлен)
69,92, Юлия Спирова (Спорт Екстрим) 71,96
МОМЧЕТА 11 г.: Александър Гергьов (Амер Спорт) 52,93, Пламен Колев
(Мотен) 60,08, Данаил Барански (Бороборд) 62,40.

МОМИЧЕТА 13 г.: Яна Радева (Блейд) 59,95, Анита Райчева (Блейд) 68,21,
Мари Симова (Борд Райдър) 70,97
МОМЧЕТА 13 г.: Ивайло Ерменков (Блейд) 55,70, Данаил Делчев (Борд
Райдър) 58,00, Ивайло Крумов (Борд Райдър) 60,98

МОМИЧЕТА 15 г.: Йоана Тодорова (Блейд) 53,53, Албена Шишманова (Спорт
Естрийм) и Андреа Коцинова (Блейд) – двете с по 56,08
МОМЧЕТА 15 г.: Тервел Замфиров (Юлен) 43,00, Мартин Замфиров (Юлен)
50,04, Мартин Костов (Блейд) 52,10.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари