Николай Пеев: Резултатите показват, че вървим по правилния път

Баскетбол
Добави в Svejo
    26/02/2020 19:00
Николай Пеев: Резултатите показват, че вървим по правилния път

Баскетболният Балкан U14 постигна още един голям междуароден успех. Отборът, воден от треньора Николай Пеев, се класира за плейофите на Европейската младежка баскетболна лига (ЕМБЛ), след като завърши на второ място в редовния сезон на надпреварата. В неделя отборът се завърна от Полша, където участва във втория етап от лигата, където завоюва три победи (Колидж Баскет, Суадие и Жирош Академия) и допусна едно поражение от лидера унгарския АСЕ Атомсити. Ето как Пеев коментира пред клубния сайт на Балкан balkan-basket.com представянето на отбора в Радом.

 

- Г-н Пеев, честито класиране в плейофите на Европейската лига. Постигнахте три победи и една загуба във втория етап. Каква е оценката Ви за представянето на турнира в Полша?

- Благодаря. Оценката ми за представянето е малко противоречива, тъй като сме свикнали  само да побеждаваме с този отбор. Унгарският АСЕ Атомсити, от който загубихме, се оказа много силен, много добре подготвен, а и ние имахме малко здравословни проблеми. Един от високите ни играчи ни в подкошието беше болен и това ни създаде малко проблеми, но въпреки загубата смятам, че като цяло се справихме, играхме добре и с настроение. Вижда се, че децата наистина изпитват голямо удоволствие от това, което правят, а и резултатите показват, че вървим по правилния път. 


- Може ли да направите сравнение за играта на отбора в двата турнира в Унгария и Полша?

- Видях израстване във втория етап не само в нашия отбор, но и в другите. В това отношение мога да отлича Байерн Мюнхен, Порше Академия и дори турският отбор Суадие, които играха на доста по-високо ниво от първия турнир. Това показва, че децата се развиват. Ние също сме доволни от начина, по който играем и се развиваме. Лошото е, че нямаме голям потенциал в бъдеще, но разчитаме, че ще правим селекция във времето и този отбор има потенциал да играе добри мачове в Европа.


- Загубихте  от лидера в групата АСЕ Атомсити, срещу когото водехте почти през цялото време. Какво се случи в последната част?

- Наистина целия мач водехме играта, контролирахме, но се усещаше, че те непрекъснато оказват натиск върху нас. Играят много агресивна защита. Ориентираха защитата си към нашия най-добър играч Сашко Гавалюгов, той също малко се измори, но основният проблем дойде от борбата в подкошието. Друг основен проблем беше, че натрупахме много фаулове. Три от момчетата играха с по четири фаула и започнахме да се пестим в защита, а ние побеждаваме благодарение на агресивната си игра в защита. Малко или много това ни накара да станем по-меки и позволи на унгарския отбор да вкара доста тройки. За мен това бе изненада, защото аз съм гледал всичките им мачове. В тях побеждаваха с  лекота и не им се беше налагало да използват добра стрелба отдалеч. Точно срещу нас я показаха и това беше ключова причина да загубим срещата.


- Наблюдавахте доста срещи, изненадаха ли Ви някои от другите резултати?

- Не, както казах, видях напредък в няколко отбора. Независимо, че турският отбор Суадие загуби повече от мачовете си, то сега играха равностйно и отстъпиха по различен начин. Основното, което наблюдавам в тази възраст е, че момчетата много се раздават, макар да се играе доста хаотично и с не толкова големи умения. Всички отбори се раздават на 100%, пазят максимално агресивно в защита. Стараят се да играят съвременен баскетбол.


- Какво мислите за условията, която Ви предложиха домакините от Полша, какви са впечатленията Ви от Радом?

- Радом е един много хубав град, подреден, доста голям като население, 220 000 души. Най-хубавото е, че всичко беше разположено много наблизо - зала, хотел, ресторант. Навсякъде ни предложиха много добри условия - хотел, храна. Нямаме никакви претенции. Домакините бяха много дружелюбни, за което им благодаря и на практика мога да кажа, че турнирът премина перфектно.


- Ясни са отборите, които ще участват в плейофите през април. Какво е мнението Ви за съперниците Ви и каква е целта пред Балкан?

- Запознат съм с абсолютно всички отбори от другите групи. Отличава се италианският отбор от Басано - Ориндж Оксиджен, който миналата година спечели Европейската лига за 2005 година. Сега също отборът е много добре селектиран. Турският отбор ЕГЕ Асист също е много силен и до момента е без загуба. Не можем да подценим и отборите на втори места - Вардар и донякъде Сокол Пражски. На база това, което наблюдавам, мога да кажа, че унгарският отбор също е много добре. Смятам, че, ако се подготвим добре, имаме много голям шанс да се класираме сред първите два отбора. Това е една моя амбиция от самото начало. Макар и да нямаме толкова голяма ротация, можем да се абсолютно представим. Имам амбицията да се преборим за едно от първите две места.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари