Божидар Костадинов пред Viasport.bg: Професионализмът е на първо място в Парма

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 20/03/2020 15:05
Божидар Костадинов пред Viasport.bg: Професионализмът е на първо място в Парма

Роденият през 2004 година българския футболист Божидар Костадинов премина от Славия в Парма в началото на тази година. Той е поредният играч, когото потърсихме с въпросите каква е ситуацията в неговия отбор и как той се справя с нея. Божидар се е прибрал в родината и подобно на всички състезатели се подготвя в домашни условия. Вижте какво ни разказа той както за мерките, свързани с COVID-19, така и за трансфера в Парма, за новия си клуб и отбор.

 

- Здравей, как си?

- Добре съм, благодаря.

 

Разбрах, че си в България. Кога се прибра?

- Преди около един месец. От клуба ни разпуснаха веднага, щом започна разпространението на вируса в Италия.

 

Каква беше ситуацията в Италия, когато ти си тръгна?

- Точно в моя район нямаше заразени. Имаше на около 120 км от нас. Но ни разпуснаха, за да се предпазим. Първоначално всички момчета се прибраха. Останахме само аз и момчето от моята стая, но нямахме тренировки и ни казаха, че ние също можем да си ходим.

 

Поддържаш ли връзка с някой от отбора?

- В моя отбор, набор 2004, половината не са от Парма, те са събрани от различни градове в Италия. Треньорът каза, че е много зле положението в момента, не излизат от тях.

 

Поддържаш ли форма вкъщи, как се справяш?

- Направили са ми програма от клуба. През една седмица ни пращат нова програма, по която да работим. Имаме и хранителен режим.

 

Възможно ли е да се изпълнява тази програма?

- Да. Правят се повече упражнения със собствена тяга – лицеви опори, коремни преси… Научих и много нови неща там. Излизам, тичам в парка, там няма много хора. Пращат ни и технически упражнения, доколкото е възможно да работиш с топка.

 

Ти замина за Италия в началото на годината, нали?

-  Заминах на 8 януари, 8 дни преди рождения ми ден, за да свикна с отбора. Малко по-рано ми се обадиха, казаха да си подготвя нещата с училището, всичко. Тренирах там, играх контрола с Лугано. Добре се развиха нещата, завършихме наравно, направих асистенция с добра игра. Точно когато документите ми станаха готови, се контузих. След това дойде и коронавирусът и ни разпуснаха. Казаха ни да се прибираме по домовете, да тренираме здраво.

 

 

Божидар Костадинов и Георги Захариев от мениджърска агенция Кампиония, със съдействието на която играчът премина в Парма

 

Разкажи малко за твоя отбор, как се разбирате?

- Те не говорят английски, разговарят си на италиански. Аз играя и за по-големите, с набор 2003, те се държат по-добре, помагат ми. По-големите се опитват да говорят на английски, дори тези, които не могат. Там има много голям професионализъм. Например кондиционният треньор работи с мен преди и след всяка тренировка. По цял ден тренировки – сутрин, обед и вечер. Ходим на уроци по италиански два дни в седмицата.

 

Как се справяш с италианския?

- Малко ми е трудно.

 

А с треньора на английски ли си говориш?

- Аз повече си говоря с помощниците. Треньорът ми каза, че се опитва заради мен да учи английски.

         

-  Има ли други чужденци в отбора?

-  В моя набор няма. В по-горните набори има – в Примаверата са осем момчета, в 2003 – трима.

 

-  Какво впечатление ти прави работата в клуба?

-  Както казах, най-голямо впечатление ми направи професионализмът. Базата също е страхотна. Мястото за живеене е много хубаво, спокойно. Там мислиш само за футбол, няма като тука гаджета… Тренираме по цял ден, играем, спазваме хранителен режим.

 

Всичко ли е затворено на едно място?

- В затворен комплекс сме. Ние сме близо до базата на мъжете, те са много готини, подаряват ни бутонки... Идват и ни гледат мачовете. Жервиньо дойде да ни гледа, когато играхме с Лугано. Мачът му хареса, след това си говори с треньора. Играем срещу много силни отбори. Аз още не съм направил дебют, но съм играл контроли, повече за 2003. Един път в седмицата има контрола набор 2003 срещу 2004, или набор 2003 с 2002. Темпото там е много по-бързо. Като качества не сме по-лоши от италианците, но темпото е по-бързо. Постоянно правим тактически тренировки. В България тичахме повече, тук са само игрови ситуации, един на един, двама на двама.

        

Кога се очаква да се подновят първенствата, въпреки че май е много трудно да се прогнозира?

- Шефът на школата ми пише за това, с треньорът се надяват да е възможно най-скоро. Треньорът постоянно ни пише пожелания да не се отказваме, да се стараем да тренираме, професионализъм. Докато бях контузен, треньорът идваше всеки ден във фитнеса да види дали съм по-добре, как се чувствам.

 

Как преминава един твой ден сега?

- Уча, аз съм на индивидуално обучение и трябва да завърша. Тренирам, общо около 5 часа на ден. Правя една тренировка повече за фитнес, една повече техническа.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари