Канада и Австралия отказаха да пратят спортисти на Олимпиадата

Олимпизъм
Добави в Svejo
    Viasport 23/03/2020 15:15
Канада и Австралия отказаха да пратят спортисти на Олимпиадата

Канада и Австралия няма да изпратят свои спортисти на Олимпийските игри в Токио, ако те се проведат през тази година. От Международният олимпийски комитет (МОК) все още не са взели решение дали да променят датите на Игрите заради коронавирус пандемията. Олимпиадата е насрочена за периода между 24 юли и 9 август.

 

"Взехме трудно решение да не изпращаме спортисти на Олимпийските игри в Токио заради рисковете, свързани с коронавируса", се казва в изявлението на Националните олимпийски и параолимпийски комитети на Канада. От двете организации заявиха, че са получили подкрепата на комисиите на спортистите, националните спортни организации и правителството на Канада, за да вземат "трудното решение да не изпращат канадски отбори" до Токио.

 

„Националните олимпийски параолимпийски комитети на Канада призовават спешно Международния олимпийски комитет и Международния параолимпийски комитет и Световната здравна организация (СЗО) да отложат Игрите за една година. Ние им предлагаме пълната ни подкрепа при подпомагането във всички усложнения, които ще произлязат от промяната на датите на Игрите, се казва в съобщението. - Не става въпрос само за здравето на спортистите, а за общественото здраве. С COVID-19 и свързаните с нея рискове не е безопасно за нашите спортисти, както и за здравето и безопасността на техните семейства и по-широката канадска общност, спортисти да продължат да тренират за тези Олимпийски игри. Всъщност това противоречи на съветите за обществено здраве, които призоваваме всички канадци да следват.“

 

От Австралия също изказа притесненията си за своите спортисти и от Австралийския олимпийски комитет заявиха, че няма да изпратят свой отбор в Токио, за да не застрашават здравето на спортистите си.

 


Вчера от МОК заявиха, че до месец ще вземат решение кога да се проведат Олимпийските игри в Токио.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари