Николай Илиев: Ако се наложи, в Германия държавата ще помогне на спорта. Но сега има много по-важни неща

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 05/04/2020 14:25
Николай Илиев: Ако се наложи, в Германия държавата ще помогне на спорта. Но сега има много по-важни неща

Българският футболен треньор Николай Илиев живее и работи близо 15 в Германия. Той е дипломиран спортен специалист от спортния университет в Кьолн, притежател на А лиценз от треньорската школа в Кьолн. Бил е треньор във футболното училище на Байер Леверкузен, частния немски футболен интернат DFI, в отборите на Дуисбург, в Шварц Вайс (Есен), помага и за обучението и развитието на футболни треньори в Китай. През последните две години организира треньорски футболен семинар в България с известни германски лектори от водещи клубове. Тази година предстои третият семинар, който се очаква да се проведе през есента. Потърсихме Николай Илиев, за да ни разкаже каква е обстановката в Германия и какво му разказват неговите приятели от целия свят. Не пропуснахме възможността да го попитаме и за следващия семинар, тъй като първите два предизвикаха много голям интерес и положителни отзиви.

 

- Здравей, къде те намирам?

Аз съм си в Германия, в провинция Нордрайн-Вестфален (Северен Рейн-Вестфалия). Ситуацията тук е като почти в целия свят. Седим си вкъщи. Спорт няма никакъв. Индивидуално имаме право да излизаме, да правим кросове, да тичаме, но аз си правя моите упражнения вкъщи. Излизането е само за пазаруване. Не че някой ме е спрял, но е самодисциплина. Като казват да си седим у дома, го правим.

 

- Каква е ситуацията в Германия?

- Не знам много детайли, жена ми следи повече ситуацията . Ако сравняваме Германия с Италия, Испания и САЩ, засега Германия държи фронта. На какво точно се дължи не мога да кажа, но предполагам, че здравната система е стъпка пред Испания и Италия. Има заразени, но смъртността е чувствително по-малка в сравнение с другите държави.


- От спортна гледна точка как ще се отрази кризата?

- Най-вече финансово в целия свят. Аз разговарям с приятели от много страни. Спортът е зависим от икономиката. Очакванията са, че няма да има такива високи заплати. Предполагам, че след година-две ще се излезе от тази криза и отново да се налеят финанси в спорта, но зависи колко ще продължи епидемията. Колкото по-дълго продължи, толкова по-големи ще са икономическите последици.


- Имаш ли наблюдения върху това какви мерки се взимат – както в професионалните отбори, така и в школите?

- За професионалните клубове – намаляват заплати. Но няма единно решение. Всеки си решава за себе си. Има спортисти, които са с намалени заплати. Ако говорим за детско-юношески футбол, засега с хората, с които съм говорил от Борусия Дортмунд, Шалке04, Хофенхайм, оттам никой не ми е сигнализирал, че ще им намаляват заплатите. Но при професионалните футболисти – да, което трябва да стане и по тяхно желание.


- Има ли разговори в Германия за това дали държавата трябва да помогне на спорта?

- Не съм запознат. Но ако се наложи държавата да помогне, ще го направи. Това е 100%. Но предполагам, че първо ще се опитат да запушат други пробойни, които са много важни. Като например автомобилната промишленост, която е една от основните движещи сили на германската икономика. Тя в момента е блокирана, нищо не работи. В крайна сметка спортът е вид забавление. Когато всичко е наред, отиваме и се забавляваме. Обаче като не е наред, как да отидеш да се забавляваш.


- Какви са очакванията там, кога ще приключи това положение?

- Никой не знае. Организаторите на първенствата от Трета лига надолу взеха решение, с което си отварят възможност да реагират. Шампионатите трябва да завършат на 30 юни по наредба, но този срок беше удължен, а в същото време началото на следващия сезон може да бъде по-късно.


- Това означава, че идеята е сезонът да завърши?

- Казват, че трябва да завърши, но зависи колко мача трябва да се играят. Има възможност и да не завърши, но първата стъпка, която правят, е да удължат срока за завършване на първенствата.


- Знам, че имаш приятели в много страни. Работиш с треньори и в Китай. Какво ти разказват те?  

- Звънях в Китай, Япония, Индия, САЩ. Ситуацията в Китай вече е доста по-спокойна, ресторантите са отворени, хората излизат, работят. На някои места училищата все още са затворени, на други вече са отворени. Ако говорим за спорт и футбол, мъжките отбори вече се подготвят, тренират. Не знам точно как се подготвят. Дали са изолирани в една база. В Китай може да се случи, мога да си го представя. Затварят отбора в една база и изчакват кога ще подновят първенството. Но обстановката вече е доста по-спокойна, отколкото в Европа. Бях изненадан от Япония. И там спорт няма и не се знае кога ще се поднови масовият спорт. Бях изненадан от това, че в Токио, в милионен град, в момента ресторанти и всичко друго е съвсем нормално. Препоръчано е да носят маски и ръкавици. И там има заразени. Доколкото усетих по време на разговора с мой приятел, има малко страх и несигурност. Не мисля, че той е много съгласен с това, че има такава свобода. Показва се, че разпространяването на болестта е доста бързо.


- Връщам те на една чисто футболна тема. Тази седмица Германската футболна лига, която отговаря за Първа и Втора Бундеслига, взе решение да намали възрастовата граница за футболистите. Вече състезатели на 16 години ще могат да играят при професионалистите. Как би го коментирал?

- Това е по инициатива на Борусия Дортмунд. Те имат едно момче, което е на 15 години – Юсуфа Мукоко. Аз го следя от известно време. Показваше добри качества. Миналата година той беше в отбора на Борусия Дортмунд U17 на Себастиан Гепард, който бе един от лекторите по време на треньорския семинар в България 2019. Той вкара близо 60 гола и те станаха шампиони на Германия. Искат да го вкарат в първия отбор на Борусия Дортмунд. Тук идва вече и маркетинговият момент. Да направят тандем Мукоко и Ерлинг Холанд. Той е на 15, но играе за U19 в Борусия Дортмунд, бележи редовно.


- Използвам случая да те попитам и за треньорския футболен семинар, който ти организираш. Той трябваше да се състои през април, но бе преместен за есента, преди да започне пандемията.  Разкажи малко повече.

- Времето показва, че сме взели правилното решение. Беше планиран за 5 април. Поради различни обстоятелства решихме да е през октомври месец. Не знаем какво ще е положението тогава, но ние сме подготвени. Готови сме с лекторите и темите. Надявам се тогава вече да сме забравили този период. Надявам се всичко да е наред и да го организираме. Мисля, че темите и лекторите ще са интересни. Отзивите от последните два семинара бяха позитивни.

 

Още за треньорския семинар, вижте тук: 

https://www.bucephalsports.com/?fbclid=IwAR2EiI5I64ZUvAvkvYtBLEnlo3Dnxdh8PNJ_CbmzKN-f4iVWCKaNpOoI1_4

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари