След битката с COVID-19 Борис Бракалов: Покажете на близките си, че ги обичате, като ги предпазите

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 09/04/2020 10:15
След битката с COVID-19 Борис Бракалов: Покажете на близките си, че ги обичате, като ги предпазите

Треньорът на БУБА Баскетбол Борис Бракалов, първият установен случай на COVID-19 в родния баскетбол, вече е добре, но отправи емоционално послание посредством своята фейсбук страница.

 

Бракалов обясни подробности за своето заболяване, за да предупреди хората за сериозността на ситуацията, и ги призова да продължат да спазват стриктните мерки.

 

Публикуваме текста без редакторска намеса:

 

Надявам се по време на предстоящите Великденски празници всички да спазвате ограниченията, които са наложени, да не ходите на църква и по възможност да не се виждате с други хора, всеки, от които може да се окаже в рискова група.

 

За които от вас не знаят, аз изкарах Ковид-19. И не – не е кашлица, настинка или грип. И ще ви обясня защо.

 

На 31 години съм, спортувам няколко пъти седмично, не пуша, пия средно по две чаши вино на месец, имам въздух да тичам по цял ден без да се изморя, ходя средно по над 8 км на ден, пътувам всеки ден в градския транспорт, виждам се с десетки деца всяка седмица, обядвам със стотици хора в ресторантите намиращи се до работата ми...

 

С други думи – по определение не влизам в графата „рискова група“.

 

Целия зимен сезон бях сред хора, които кихат и кашлят... Приятелката ми изкара грип цяла седмица до мен... Не съм се закашлял, нито ми се е запушил носа, нито съм усетил дразнене в гърлото и за секунда. Нищо...

 

Но не и тази гадост. Имунната ми система беше срината (по думите на лекарите – „като след химиотерапия“) и дори на 20-я ден продължавах да вдигам температура. Ако трябва да го сравня с болест, която съм карал, би било тежък бронхит.

 

Но тук антибиотика не помага. Все още нищо не е сигурно, че помага. Нищо не е сигурно изобщо... Това си е една „китайска рулетка“. Просто е въпрос на шанс или на нещо, което още учените не знаят - къде ще се загнезди вируса - в носоглътката, в трахеята или, да не дава Господ, в белите дробове.

 

Не е сигурно как се лекува, не е сигурно кой е рисков, не е сигурно как се предава. Аз може би съм го хванал от някой, който е бил в държава, в която хората си мислеха, че може да си продължават живота нормално и сега там умират хиляди хора на ден.

Затова изобщо не съм съгласен с тези, които искат разхлабване на мерките. Не вярвам на конспирациите, че целта им е сриване на икономиката или някакъв световен заговор. Не вярвам и на тези, които твърдят, че трябва младите и здравите просто да изкарат болестта и само възрастните да си стоят вкъщи.

 

Икономиката ще се оправи бързо, стига да има здрави хора и сигурна среда. Затова съжалявам – никой не е решил да убие голям процент от населението си в името на по-добра икономика, а просто не са взели достатъчно строги ограничителни мерки навреме. Да – другите държави и хората там не винаги са по-умни от нас.

 

В България засега удържаме. Трябва да се ограничи разпространението на болестта възможно най-много. Трябва да спечелим време, за да може да се намери лечение. Единствената причина повече хора да загиват от други болести, а не от Ковид-19 са рестрикциите, които са наложени в момента.

 

Покажете на близките си, че ги обичате, като ги предпазите. Не вкарвайте дявола в църквата, предпазете и нея. Така ще опазите и лекарите и служителите в болниците, защото са невероятни и не са много. Ще спасите живот!

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари