Кралев към Европа: Спортът се нуждае от план за справяне с последиците от пандемията

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 21/04/2020 18:15
Кралев към Европа: Спортът се нуждае от план за справяне с последиците от пандемията

Министрите на спорта в Европейския съюз се срещнаха във видеоконференция, чиято тема беше въздействието на COVID-19 върху сектор "Спорт". В срещата се включи и българският министър Красен Кралев, както и европейският комисар с ресор “Иновации, изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел.

 

„Спортният сектор в Европа се нуждае от план за действие за справяне с последиците от пандемията COVID-19 за спорта. Трябва да гарантираме, че спортният сектор отговаря на условията за получаване на средства от ЕС, включително чрез структурните фондове, глава „Спорт“ на програма „Еразъм+“ и всички други съответни програми на ЕС“, каза министър Кралев.

 

Спортният министър посочи, че мерките, които правителството на България въведе в борбата с COVID-19, показват отлични резултати. Но правилата за физическо дистанциране и затварянето на спортните съоръжения правят невъзможно нашите спортисти да продължат тренировките си, както обикновено.

 

„Това не спря силния дух и иновативното мислене на нашите спортисти, треньори и спортен персонал. Много от тях прилагат иновативни решения за тренировки у дома и използват цифровите технологии не само за комуникация, но и за създаване и споделяне на качествени тренировъчни режими. Радвам се, че онлайн мотивацията, идваща от спортното движение, оказва положителен ефект и върху нашите граждани, които активно поддържат форма в домовете си. България с радост подкрепи и кампанията на Европейската комисия „BeActiveAtHome“, допълни Красен Кралев.

 

Важна роля за успеха на подобни инициативи имат и медиите, които ги популяризират. Заедно с една от най-гледаните национални телевизии в България bTV, Министерството на младежта и спорта инициира платформата ”Играй и спортувай вкъщи” за поддържане и подобряване на физическата форма на децата. Изявени български спортисти ще демонстрират на достъпен език от екрана комплекс от упражнения, съобразени с възрастта на отделните групи подрастващи.

 

 

Спортът в България е признат като един от секторите, отговарящи на условията за незабавна финансова помощ.

 

„България въведе мярка, която позволява субсидиране на 60% от заплатите на служителите на дружествата, притежаващи или управляващи спортни бази за срок до 3 месеца. Собствениците им могат да кандидатстват за това подпомагане, като се цели да се сведе до минимум съкращаването на служители“, посочи той. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари