БФС обясни за Елитните групи - елиминации по два мача, изпадащи няма

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 24/04/2020 12:45
БФС обясни за Елитните групи - елиминации по два мача, изпадащи няма

Ръководството на Българския футболен съюз даде днес пресконференция, на която станаха ясни подробностите за евентуалното завършване на юношеските първенства.

 

На брифинга присъстваха членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов и секретарят на Спортно-техническата комисия Неделчо Михайлов. Последният обясни подробно как и защо се е стигнало до решението Елитните групи да завършат на турнирен принцип.

 

Окончателно стана ясно, че четвъртфиналите и полуфиналите в Елитните групи ще се по два мача на разменено гостуване, финалът ще е в един мач на неутрален терен. Изпадащи няма, но ще има влизащи отбори, както е по наредба.

 

Ето какво каза Неделчо Михайлов на въпрос на Viasport.bg за завършването на сезона в Елитните групи:

 

"Подновяването на първенствата при юношите е съвместимо с това, което казват от УЕФА - сезонът да продължи до трети август. Логично е юли месец да може да се подновят първенствата. За да може да бъде излъчен държавен първенец, ние се водим и от класирането в Елитните групи.

 

Имаше два варианта. Първият е отборите от първата четворка да играят всеки срещу всеки на разменено гостуване, това са 6 дати. Но в този случай, гледайки класирането, след 18 мача в U19 четвъртият отбор е с 34 точки, петият и шестият – по 32, седмият – с 30. Теоретично седмият може да се пребори да влезе в тройката. Същото виждаме и в U17 и в U15. Четвъртият и петият при 17-ките са с еднакъв брой точки. Не можем да кажем четвъртият ще играе, петият – не. По тази причина предложението беше, както в предишни години, когато нямаше елитни възрасти, да се изиграят квалификации и да се излъчи държавен първенец. В този случай преценката е да вземем отборите от първо до осмо място и да играем квалификации – два мача на разменено гостуване. Отборите с по-долно класиране ще са домакини в първите срещи. Това е малко предимство за отборите с по-предно класиране, които ще са домакини във вторите срещи.


В едни такива квалификации първият може да загуби още в първите квалификации, но това е спортът. На терена се показва кой е по-добър.

 

Защо го правим?

 

С тази ваканция от март месец всички отбори нямат състезателна дейност. За нас са важни и националните отбори, всички трябва да влязат в добра спортна подготовка. Обикновено отборите през юли започват своите подготовки, а август и септември започват първенствата. Това ще е добра подготовка.

 

Всичко това ще може да бъде казано окончателно, след като Щабът заяви какво става.

 

Ние в момента може да предполагаме, да правим схеми. Ясно трябва да се каже, че при така създалата се ситуация не можем да кажем, че ще има изпадащи отбори. Разбира се, за следващото първенство ще има прекрояване. Икономическите условия се влошават и не се знае дали отборите ще издържат чисто финансово. Ще има влизащи отбори както е по-наредба – по  два тима. Ще видим и кой ще има желание.

 

Зоналните съвети правят предложения кои отбори ще влизат. Правят се баражи и два отбора влизат.

 

Дали ще вкараме в наредбата за следващата година да изпадат 4 отбора, ще се мисли. Защото с 18 отбора е тежко първенство. Има проблеми и с датите за провеждане на мачове. И по тази причина нормалният формат за елитните възрасти е от 16 отбора."

 

Неделчо Михайлов добави още, че е в постоянен контакт с Делян Асенов от Направление "Детско-юношески футбол", като двамата непрекъснато коментират всички варианти и предложения. 

 

Относно зоналните и областните първенства, Михайлов каза, че решението може да бъде само на администриращия орган. "Това са зоналните и областни съвети, това е тяхна преценка", каза Михайлов.

 

"Това е наше предложение, което ще бъде обсъдено, вече е разговаряно с повечето водещи школи в България, ще бъде събрана комисията по детско-юношески футбол и тя ще вземе решение, което ще е най-правилно за всички“, заяви Емил Костадинов.

 

Снимка: LAP.bg

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари