БФС подготви писмо с молба за подновяване на тренировките на детско-юношеските отбори

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 19/05/2020 17:50
БФС подготви писмо с молба за подновяване на тренировките на детско-юношеските отбори

Българският футболен съюз ще изпрати в най-кратки срокове официално писмо до държавните институции (Министерство на здравеопазването) с искане да бъдат разрешени тренировките за децата и юношите.

 

Това съобщи за БТА техническият директор на централата професор Лъчезар Димитров.

 

Както е известно, голяма част от професионалния и аматьорския спорт вече работи на терен - дали на групи, или в пълен състав след края на извънредното положение заради пандемията от коронавирус. За детско-юношеските школи по футбол обаче това все още не е възможно. Дълго продължилата забрана предизвика гневното отношение на треньори, родители и деца. Оказа се, че БФС не стои със скръстени ръце, но не всичко зависи от тях.

 

"Писмото е готово, предстои да се напише официално и да се изпрати. Но чакам указание за това от ръководството на БФС, които ще вземат крайното решение. Аз съм се подготвил с мотивите защо и кога трябва да започнат тренировките на отборите от детско-юношеския футбол. И това писмо ще касае не само децата и юношите, а също така подновяването на женското първенство и завършването на турнира за Купата на БФС за юноши до 18 години. Както знаете, от този турнир ще бъде излъчен представителят на България в младежката Лига на УЕФА", каза още професор Димитров.

 

Той разказа и каква е основната пречка до момента. И тя е, че вече са започнали тренировките на професионалните отбори.

 

"Засега има противно мнение, че не бива на едни и същи стадиони, на една и съща база да се събират да тренират детските отбори и мъжките професионални тимове. Школите, които са към аматьорски клубове, няма да имат този проблем, защото аматьорският мъжки футбол е прекратен.

 

Но за децата, които са към професионални клубове, вероятно ще трябва да се търси друг вариант. При клубовете, които имат голяма база и няма досег между деца и възрастни футболисти, ще бъде най-лесно. При другите трябва да се прави явно някакъв график, да използват база и съблекалнята след мерки за безопасност, добави проф. Лъчезар Димитров.


Единият мотив, който проф. Димитров ще включи в писмото си, че трябва да бъде определен първенец за Купа БФС (до 18 г) и да се играят баражи за място в Елитните групи. Отборите трябва да се подготвят за тези мачове. Другият мотив е, че през есента международният календар включва европейски квалификации за юноши и девойки. И националните отбори на България в тези възрасти трябва да се подготвят, трябва да се мисли за контролни срещи, макар и ситуацията с карантината в много страни в Европа да е сложна.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари