Георги Давидов: Искаме да помогнем на момчетата да превъзмогнат дългата пауза

Баскетбол
Добави в Svejo
    Viasport 11/06/2020 13:40
Георги Давидов: Искаме да помогнем на момчетата да превъзмогнат дългата пауза

Европейското първенство по баскетбол за юноши U18 (както и всички eвропейски първенства за подрастващи това лято) бе отменено заради епидемията с новия коронавирус Covid-19. Въпреки това националният селекционер на тази възраст Георги Давидов събра 13 момчета от набор 2002 за тренировки в София.

 

Юношите ни трябваше да се борят за промоция в Дивизия А на шампионата в Орадеа, Румъния от 25 юли до 2 август, в група с Босна и Херцеговина, Норвегия, Словакия, Нидерландия, Португалия.

 

Заради извънредната ситуация и предстоящите финали на държавното първенство за юноши, в кампа няма да се включат талантите от този набор, играещи в клубове в провинцията. В началото на лагера, който ще продължи с по 4 тренировки седмично, за да се даде възможност на момчетата да тренират за държавното първенство с клубовете си, Георги Давидов даде кратко интервю за www.basketball.bg. Ето какво каза треньорът:

 

- Г-н Давидов, събрахте в София група само от столични клубове. Предвижда ли се разширяването й или пък има план за друг камп с момчета от провинцията?

- Нещата станаха много бързо, буквално да няколко дни решихме да съберем момчетата от София, които покриват набор 2002. Разбира се, аз искам да извикам всички, но положението в страната е тежко все още и това е най-добрият вариант за момента. Момчетата от провинцията са изключително важни за отбора и аз съжалявам, че не мога да разполагам с тях, но да не забравяме, че и те се готвят за финали и няма да е коректно да ги извикаме и така да нарушим тренировъчния процес, а те са и най-добрите в отборите си! Да, може би не е перфектна организацията, но е най-добрата за момента и ние винаги можем да направим промени за добро! В тези тежки и странни условия, искам да благодаря и за бързата реакция на федерацията в лицето на президента Георги Глушков за това, че това нещо стана и се надявам всичко да е за добро.

 

- Какви са очакванията от тези момчета? Те реално ще пропуснат върховата си година за U18 и догодина ще са при 20-годишните за участие в европейско първенство.

- Няма очаквания към тях в момента. Просто ги събираме на тренировъчен лагер, за да проверим състоянието им, да се погрижим за тях в този момент и ще направим всичко възможно, с помощта на отборите им, естествено, да превъзмогнат дългата пауза. Този набор ще бъдат заедно поне още две години, така че който и да им е треньор догодина, ще разполага с много талант. Аз много се радвам, че съм с тях в момента, защото с повечето от тях поддържаме връзка още от началото на годината. 20-годишните си имат треньор в момента и то много добър.

 

- След първата тренировка - какви са впечатленията, загубили ли сме много време в извънредното положение?

- След първата тренировка мога да кажа, че общо взето всички са еднакво зле. Но това е съвсем нормално. Така че нашата работа е точно такава - да им помогнем да стъпят на крака по възможно най-безопасния начин и със съдействието на всички. Аз мисля, че и аз, и г-н Барчовски имаме потенциала да им помогнем.

 

- Какво се очаква от тях с този месец тренировки?

- Каквото се очаква от всеки професионален баскетболист, нищо повече.

 

- Веселин Веселинов ли ще ти е помощник занапред? Каква е ролята на Росен Барчовски в този лагер и ще участва ли в евентуални такива?

- Веско Веселинов е част от щаба заедно с Любомир Киров от Рилски спортист, естествено и физиотерапевт, който в момента по обективни причини не може да присъства на лагера. Г-н Барчовски е като консултант, ще помага с богатия си опит на всички нас. Той е моторът на това нещо, което се случва в момента, за което му благодаря.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари